Statul a rămas fără acțiunile la 25 de companii, după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fostul AVAS, a pierdut definitiv un proces

0
2043

Cazul pornește de la falimentul Dac Air. Dosarul a fost constituit în anul 2007 și a primit o sentință definitivă în 2010, când statul a fost obligat să plătească 40,114 milioane de lei.

Numai că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu a plătit datoria, iar instituția a tot fost executată de-a lungul timpului.Informațiile au fost prezentate înraportul Curtii de Conturi pe anul 2016.

”În anul 2016, acțiunile deținute de AAAS la un număr de 23 de societăți comerciale, în sumă de 19.258 mii lei, au fost executate silit în temeiul unui dosar de executare constituit în anul 2011. Acest dosar a avut ca obiect punerea în executare a unei sentințe comerciale a Tribunalului București din anul 2010, prin care s-a dispus obligarea pârâtei AVAS la plata de despăgubiri către creditoarea SC „Dac Air” SA, cu titlu de prejudiciu efectiv suferit de reclamantă, în perioada 1.01-31.12.2004, ca urmare a neîndeplinirii obligației de efectuare a vărsămintelor, conform Convenției-cadru nr. 1345/08.11.1996”, se arată în raport.

George Constantin Păunescu și Bancorex

Aceste obligații sunt urmarea preluării de către fosta AVAS a drepturilor și obligațiilor BCR, care a preluat în 1999 prin absorbție fosta Bancorex.

”Obligațiile AAAS față de creditoarea SC «Dac Air» SA, decurgând din convenția menționată, se datorează faptului că, în temeiul OUG nr. 85/2004, AVAS (actuala AAAS) s-a subrogat în toate drepturile și obligațiile Băncii Comerciale Române, care a fuzionat în anul 1999 (prin absorbție) cu Banca de Comerț Exterior «Bancorex», preluând în portofoliu drepturi și obligații ale acesteia, inclusiv obligațiile către SC «Dac Air» SA, izvorâte din Convenția-cadru nr. 1345/08.11.1996”, se mai arată în document.

Dac Air era compania aeriană a omului de afaceri George Constantin Păunescu. În 1996, Bancorex se obliga printr-o convenție să crediteze, cu 20,8 milioane de dolari, compania lui Păunescu. Însă, după debarcarea celebrului Răzvan Temeșan de la conducerea băncii, Bancorex a denunțat convenția. După un lung șir de procese, în 2004, BCR a pierdut definitiv în instanță, astfel că a fost obligată să pună în aplicare actul. Ulterior, AVAS a preluat datoriile BCR, care a fost privatizată în 2006.

”Suma datorată de AAAS, stabilită drept prejudiciu în contul creditoarei SC «Dac Air» SA, este de 40.114 mii lei și reprezintă echivalentul în lei al obligației stabilite de instanță, în sumă de 9.671 mii USD, la care se adaugă cheltuieli de judecată în sumă de 265 mii lei, respectiv cheltuieli de executare silită în sumă de 300 mii lei.

Pentru diferența rămasă de plată, de 20.856 mii lei, a fost declanșată procedura executării silite asupra pachetelor de acțiuni deținute de AAAS, în numele statului, la un număr de 188 de societăți comerciale, ce reprezintă aproximativ 68% din totalul celor 277 de societăți comerciale considerate de AAAS privatizabile, aflate în portofoliu la 31.12.2016”, mai arată Curtea de Conturi.

Despre ce companii este vorba

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a detaliat lista companiilor la care statul a pierdut acțiunile. Între acestea se regăsesc Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini SA București, Aviația Utilitară București, INAR SA Brașov, Transilvania SA Deva, Constructim Timișoara, Turism Covasna SA, Comcereal Slobozia, Construcții Feroviare SA sau Ana Electric SA.

În total, 28 de companii au fost executate, dintre care, în acest moment, doar procesele privind Ana Electric, Comcereal Slobozia și ICTCM mai sunt în desfășurare, restul fiind pierdute definitiv de către stat, potrivit informațiilor obținute de Libertatea.

Cum a fost posibil așa ceva

Odată câștigat definitiv procesul, în anul 2010, Dac Air a început să execute silit pachetele de acțiuni deținute de către AAAS la companii, prin intermediul unui executor judecătoresc. Numai că statul nici nu a plătit cele 40,1 milioane de lei și a și pierdut procesele.

”În vederea apărării drepturilor și intereselor legitime ale AAAS și ale Statului Român, au fost formulate contestații la executare/suspendare și executare în temeiul articolului 399 din Codul de Procedură Civilă, înregistrate pe rolul instanțelor de judecată competente. Prin aceste contestații, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a solicitat anularea actelor de executare nelegale, efectuate de executorul judecătoresc în dosarul de executare silită.

Vă menționăm că unele instanțe de judecată au respins definitiv și irevocabil contestațiile la executare formulate de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului împotriva actelor de executare, respecti, poprirea efectuată în temeiul articolului 452 din Codul de Procedură Civilă asupra acțiunilor/părților sociale aflate în proprietatea statului român și administrate de AAAS și împotriva celorlalte acte subsecvente efectuate de executorul judecătoresc, respectiv publicații de vânzare, procese verbale de sechestru, procese verbale de adjudecare.

În consecință, au fost menținute ca temeinice și legale, prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, actele efectuate de executorul judecătoresc (…)

Pe această cale dorim să subliniem faptul că sumele obținute de către creditorul SC Dac Air SA prin executarea silită și vânzarea acțiunilor acestor societăți au fost adjudecate în contul creanței de 9.671.328 USD și au diminuat cuantumul acesteia”, arată instituția de stat, într-un răspuns semnat de către președintele Florian Daniel Geantă.

De ce nu s-au plătit datoriile?

Curtea de Conturi chiar recomandă efectuarea unei analize privind procesul cu Dac Air și tragerea la răspundere a celor vinovați.În funcție de rezultatele analizei, instituția trebuie să stabilească ”întinderea prejudiciului creat AAAS, precum și dispunerea tuturor măsurilor legale de recuperare”.

Instituția a transmis, pentru Libertatea, că ”la data prezentei” se află în imposibilitatea de a face plăți voluntare, având conturile blocate de către executori judecătorești, în baza unor sentințe. AAAS spune că OUG 4 din 2011 a reorganizat instituția, iar în preambulul acesteia se specifică foarte clar care sunt implicațiile blocării conturilor asupra activității instituției și a Secretariatului General al Guvernului.

Comedia erorilor

Ulterior, în anul 2016, AAAS a cerut fonduri sau credite de la Ministerul Finanțelor, însă acesta a opinat că nu există temei legal.

”Încă din anul 2016, AAAS, s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice cu rugămintea de a ne sprijini în soluționarea situației dificile cu care se confruntă instituția în ceea ce privește executarea obligațiilor de plată stabilite prin titluri executorii și de a ne transmite dacă există posibilitatea obținerii de fonduri sau credite bugetare pentru plata acestor titluri executorii.

La solicitarea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Finanțelor Publice ne aduce la cunoștință că nu există temei legal de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul propriu, a sumelor necesare plății obligațiilor stabilite prin titluri executorii în sarcina AAAS și că, având în vedere prevederile legale prezentate, utilizarea veniturilor din privatizare existente în contul trezoreriei statului pentru plata de unor titluri executorii ale Autorității excede cadrul legal în vigoare”, mai spune AAAS.

Curtea de Conturi a descoperit și alte sentințe judecătorești prin care AAAS a pierdut definitiv, care nu au fost incluse în situațiile financiare ale acesteia. Este vorba de un total de 14,24 milioane de lei.

Instituția de control a mai descoperit și alte nereguli la AAAS, precum faptul că institutia nu are o evidenta clara a sumelor pe care le are de primit si a datoriilor sale, dar și faptul că a uitat că are de colectat o sumă de bani până când aceasta s-a prescris.

 Toate detaliile pe:

https://www.libertatea.ro/ultima-ora/statul-a-pierdut-actiunile-la-25-de-companii-2219848

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here