Sondajul plăților corporative în Polonia: în ciuda întârzierilor de plată tot mai mici, companiile se vor confrunta cu numeroase provocări

0
862

În pofida încetinirii economiei, cel mai recent studiu Coface cu privire la plățile corporative din Polonia arată că întârzierile de plată s-au redus începând cu 2017 – dar impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei Poloniei rămâne o problemă importantă.

Sectoarele transporturi și construcții oferă cele mai generoase termene de plată

Creșterea PIB-ului Poloniei a atins 4,1% în 2019 – cu o scădere de la 5,1% în 2018 – și se așteaptă să încetinească: Coface anticipează o creștere a PIB-ului în Polonia de 3,3% în 2020. Un mediu macroeconomic relativ favorabil a creat condiții de susținere pentru întreprinderi în anii anteriori. Cu toate acestea, impactul complet al coronavirusului COVID-19 rămâne de văzut în special în ceea ce privește partenerii comerciali. Efectele secundare ale epidemiei de coronavirus ar putea avea un impact suplimentar asupra perspectivelor economice în Polonia.

Jumătate din societățile poloneze intervievate au declarat că impun termene de plată de până la 30 de zile. Declinul acestor termene a fost observat în special în intervalul de 91 până la 120 de zile, cu o scădere de 1,3 puncte procentuale și o scădere medie generală a perioadei de credit: de la 47,3 zile în 2018 la 47 de zile în 2019.

În acest context, 59% dintre societățile chestionate se așteaptă ca perioadele de credit oferite clienților mici și mijlocii să nu se schimbe în următoarele luni. În schimb, termenele de plată acordate clienților mari ar trebui să crească pentru 60% dintre societățile participante la sondaj.

Întârzieri de plată ușor mai scăzute

9 din 10 societăți au înregistrat întârzieri de plată în 2019, o practică standard în mediul de afaceri polonez. Cu toate acestea, perioada medie de plată (57,2 zile în 2019) s-a redus ușor, fiind cu aproape 3 zile mai scurtă decât cea raportată în 2018. În Germania, principalul partener comercial al Poloniei, întârzierile medii de plată au fost mai mici cu trei săptămâni: 35,5 zile, potrivit celor mai recent sondaj Coface legat de plățile din Germania. În Turcia, întârzierile medii de plată au fost de 40,7 zile pentru vânzările interne și 58,1 zile pentru vânzările la export, conform ultimului sondaj Coface cu privire la plățile din Turcia.

Cu toate acestea, diferitele sectoare ale economiei continuă să se confrunte cu întârzieri de plată semnificative. Deși sectorul transporturilor a fost unul dintre cele cinci sectoare care au raportat întârzieri mai mici – alături de sectoarele agroalimentar, chimicale, automobile și construcții – 70% dintre companiile de transporturi au raportat plăți cu scadența depășită cu mai mult de jumătate de an, în timp ce media în sectorul transporturilor a ajuns la 121,7 zile. Întârzierile medii de plată în sectorul construcțiilor au depășit, de asemenea, 100 de zile (104,2). Ambele sectoare au fost printre cele mai generoase în oferirea unor perioade lungi de creditare medie (50% dintre societățile de transport chestionate și 38% dintre cele de construcții au oferit perioade de credit mai mari de 90 de zile).

Dintre sectoarele care au înregistrat o creștere a întârzierilor de plată (textile, hârtie-lemn, produse farmaceutice, comerț cu amănuntul, metale, TIC și energie), sectorul metalelor a înregistrat cea mai mare creștere: aproape 13 zile, de la 53 la 66 de zile. Această deteriorare din sectorului metalelor a fost deja evidențiată atunci când Coface și-a modificat evaluarea riscurilor pentru acest sectorul în Polonia, de la Risc Mediu la Risc Ridicat.

Vânzările s-ar putea stabiliza

În ciuda unei încetiniri continue a creșterii PIB, 50% dintre companii au răspuns în timpul sondajului că se așteptau ca rentabilitatea lor să crească pe termen scurt, iar 10% dintre societăți se așteptau ca rentabilitatea lor să rămână la același nivel. La acea vreme, sectoarele de textile, îmbrăcăminte, automobile și energie erau cele care preconizau cea mai mare îmbunătățire a vânzărilor. Pe de altă parte, sectoarele farmaceutic, metale și construcții au prognozat vânzări mai mici în următoarele luni.

Potrivit Sondajului Plăților Corporative din Polonia, o mare parte a sectoarelor anticipează că numărul creanțelor restante va scădea în următoarele luni. Deși Polonia nu a fost încă puternic afectată de epidemia COVID-19, antreprenorii ar fi putut oferi răspunsuri mai puțin optimiste dacă sondajul ar fi avut loc la începutul anului 2020, din cauza șocului negativ pe care această criză de sănătate a avut-o asupra economiei globale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here