Ronald Lauder – a pariat la pokerul CME și a pierdut pe mâna lui Adrian Sârbu

0
4692

CINE ESTE MILIARDARUL RON LAUDER

După ce a făcut o investiţie de aprox. 130 milioane de USD, miliardarul Ron Lauder a părăsit postul de televiziune israelian, Canal 10. Fiul celei supranumite „Regina cosmeticelor”, Estee Lauder, Ron Lauder, în vârstă de 71 de ani, a avut, de-a lungul anilor, legături puternice cu cercurile politice din întreaga lume şi în special cu Primul ministru Benjamin Netanyahu. Preşedinte al Consiliului Mondial Evreiesc, timp de 8 ani, la mijlocul anilor 80, Ron Lauder a fost numit ambasador SUA de către Preşedintele de la acea oră, Ronald Reagan. A mai activat ca secretar adjunct în cadrul Departamentului de Apărare al SUA pentru politică europeană şi NATO. Începând din anul 1998 este numit de Primul ministru al Israelului, Benjamin Hetanyahu, negociator în discuţiile purtate cu Siria pentru ca în anul 1989 să piardă cursa pentru Primăria New-York-ului în faţa lui Rudolf Giuliani.

Ron Lauder deţine o avere impresionantă, netă, de 4 miliarde USD şi este cunoscut ca fiind un mare filantrop şi un neobosit colecţionar de artă. Valoarea colecţiilor sale se ridică la 1 miliard USD şi numără aprox. 4.000 de piese rare.

În același timp, Lauder are o mare influență în lumea mass-media și de televiziune, folosindu-se de legăturile sale cu cercurile politice, fapt care i-a atras nenumărate critici. Influenţa sa a fost simţită, de-a lungul timpului, nu numai în Israel ci şi în alte ţări, exploatând la maxim poziţia de forţă pe care o conferă, în general, deţinerea unui trust media.

În perioada petrecută în Austria ca ambasador al SUA, Ron Lauder a început să înţeleagă potenţialul pieţei din Europa de Est iar în 1989, după căderea Cortinei de Fier, a început să exploateze deschiderea pe care proaspetele societăţi democratice o aveau către investitorii americani.

Astfel au apărut, în anul 1995, cele două mari companii de media: Central European Media Enterprises (CME), deţinătoare a zeci de posturi de televiziune comerciale în majoritatea țărilor din Europa de Est și RSL Communications, care oferă servicii de telecomunicații.

CME a început întâi în Cehoslovacia, aşa cum erau, unificate şi cunoscute, la acea vreme, Cehia şi Slovacia de astăzi, însă marea realizare a lui Lauder a fost intrarea pe piaţa românească, în anul 1995, prin intermediul parteneriatului încheiat cu trustul Mediapro care deţinea canale de divertisment şi ştiri, cea mai mare companie de film, posturi de radio şi agenţia Mediafax.

MENTALITATEA BALCANICA A LUI ADRIAN SARBU

Este bine ştiut că Trustul Mediapro a fost fondat de Adrian Sârbu, care mai târziu a fost supranumit „Dl Televiziune”. Realizator de film de profesie, Adrian Sârbu a fost considerat timp de 22 de ani, cel mai puternic om din media românească. A lansat, în anul 1993, canalul de televiziune Pro TV care în scurt timp a devenit lider de piaţă. Omul despre care se spunea că poate să pună sau să demită primi-ministri, Adrian Sârbu, a fost arestat la începutul anului 2015, fiind acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și deturnare de fonduri.

Considerată a fi un succes de proporţii, până la criza financiară mondială din 2008, CME a fost tranzacționată pe Nasdaq și bursa de valori din Praga, la o valoare de peste 16 miliarde $.

Lauder a controlat efectiv CME în calitate de președinte, conducând imperiul format din 33 de posturi de televiziune din România, Slovacia, Bulgaria, Croația, Slovenia și Republica Cehă. În anul 2009, CME cumpără, de la Adrian Sârbu, cu 10 milioane USD plus un pachet de acţiuni, dreptul de proprietate asupra Trustului Mediapro. Totodată, Adrian Sârbu este împuternicit să gestioneze întregul grup.

Un fost senior executiv al Canal 10 din Israel declară:” Sârbu a fost un profesionist de televiziune, dar mentalitatea lui a fost departe de cea americană sau israeliană. Lauder, care nu a înțeles prea multe despre ce înseamnă o televiziune, l-a adus de câteva ori la Canalul 10 pentru ca să examineze planul de afaceri. Lauder a condus canalul ca un nebun neînţelegând modul în care Sârbu a reușit să facă o mulțime de bani cu Pro TV în România în timp ce Canalul 10 pierdea sume uriaşe. A vrut ca noi să învăţăm de la român cum să facem televiziune ieftină motiv pentru care, la un moment dat, a dus întregul bord al Canalului 10 în România, pentru o întâlnire. El a lăudat mult stațiile sale din România şi a vrut ca şi noi să fim ca ei “.

“La început, Sârbu nu a putut înțelege de ce trebuie să investim atât de mulţi bani în producții”, a continuat fostul senior executiv al Canal 10. “El a încercat să ne arate cum putem face televiziune la un preţ ieftin, dar după ce a înțeles că autoritatea de reglementare israeliană ne solicită cheltuirea unui anumit buget pentru producțiile proprii, a renunțat spunând că în aceste condiţii nu avem nicio șansă de reușită. Gestionând în acelaşi timp un număr de canale în România, Sârbu a creat sinergii între ele. Bugetul cheltuit de Canalul 10 i s-a părut excesiv şi mai ales salariile vedetelor postului.”

Lauder a fost fascinat de charisma lui Sârbu. Atâta vreme cât Lauder a fost principalul acționar al CME, Sârbu a avut mână liberă pentru a gestiona compania în conformitate cu codurile etice acceptate la acel moment în România sau cu alte cuvinte, succesul comercial a fost asigurat datorită influenţei în mediul politic de care s-a folosit pentru satisfacerea intereselor personale.

Lauder, bun cunoscător al practicilor din România, nu a observat sau poate a preferat să ignore jocul lui Sârbu. În anul 2009, ca urmare a problemelor apărute la CME şi a crizei financiare globale, Lauder a fost nevoit să vândă o parte din acţiunile sale gigantului american Time Warner, care a cumpărat o cotă de 31% din companie pentru suma de 241,500,000 USD. Până în iulie 2012, Time Warner a investit încă 330 milioane USD şi şi-a mărit astfel cota de participaţie în CME la 49,9%. La un moment dat a fost chiar la un pas să preia pachetul majoritar.

CADEREA IMPERIULUI

Pe măsură ce balanţa de putere în consiliul de administrație a început să se încline în favoarea Time Warner, poziția lui Adrian Sârbu a început să slăbească, în pofida protecției primite, în continuare, de la Lauder. Time Warner a început să înțeleagă că metodele de operare ale CME au fost nepotrivite pentru o corporație globală americană și a comandat un audit intern, aparent, împotriva dorinței lui Ron Lauder. Rezultatele acestui audit intern nu sunt cunoscute însă un lucru este cert, la final, Sârbu a decis să demisioneze. Aceasta se întâmpla la sfârșitul lunii august 2013, la numai patru luni de la momentul prelungirii contractului său ca CEO al CME, cu încă trei ani.

În luna mai 2014, CME a anunțat că şi Ron Lauder se retrage încheindu-se astfel o perioadă de 20 de ani în care, împreună cu Adrian Sârbu, au controlat compania. La acel moment presa a speculat că retragerea lui Lauder s-ar datora lipsei de succes, care a dus la pierderea a nu mai puţin de 90% din valoarea de piaţă a companiei, în ultimii 5 ani.

Două luni mai târziu, în iulie 2014 premierul Victor Ponta îl acuza public pe Adrian Sârbu de încercare de mituire pentru a opri o anchetă în derulare care se realiza la Mediapro, filiala română a CME. În denunţul sau, premierul Ponta a susţinut că Mediapro a declanşat o campanie de atacuri la persoană, împotriva domniei sale, datorată refuzului său de a interveni pentru oprirea anchetei.

În decembrie 2014, 11 angajați ai Mediapro au fost arestați, iar în februarie 2015 a fost arestat însuşi Adrian Sârbu. Procurorii susţin, în baza documentelor depuse în instanță, că cei 11 angajați ai Mediapro, ar fi fost îndemnaţi de Adrian Sârbu să nu plătească taxe în valoare de 1,4 milioane USD. Aceştia sunt acuzaţi de spălare de bani în valoare de 5,8 milioane USD şi de producerea unui prejudiciu total în valoare de 3,3 milioane USD, prin umflarea cheltuielilor, utilizând chitanțe false. După câteva luni de închisoare, Adrian Sârbu a fost lăsat în arest la domiciliu.

La momentul arestării sale, conform Mediafax, Adrian Sârbu a spus că acest lucru (arestarea sa) este o încercare de a reduce la tăcere trustul Mediapro și în special, site-ul Gândul.info și Ziarul Financiar, care fac parte din grup. În rapoartele de investigație publicate pe parcursul anului trecut se susține că Ron Lauder cunoștea acțiunile ilegale atribuite lui Adrian Sârbu, dar a ales să le ignore, concluzia procurorilor fiind că toate infracţiunile au fost comise în perioada cât Lauder a ocupat funcţia preşedinte al CME. Cu toate acestea nu a fost niciodată acuzat.

Subiectul a fost amplu dezbătut în cotidianul israelian Haaretz.

http://www.haaretz.com/israel-news/business/.premium-1.670213

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here