Robor 3 – Isarescu manufactureaza o recesiune in 2019 pentru a se putea salva pe sine

0
2713

In prezent politica monetara si de credit actioneaza la fel, gresit, crescand dobanzile de 5 ori si blocand creditarea incepand cu 1 ianuarie 2019.

La nivel de manipulare prin comunicare situatia este diferita deoarece Basescu a trebuit sa fie pacalit pe cand cu Dragnea merge si maniera directa, primind o indicatie de nerefuzat de la gruparea Iliescu-Isarescu, sa se lase prostit.

Doar pentru exemplificarea tehnicii de manipulare a lui Isarescu, Guvernatorul BNR a dezinformat public Parlamentul Romaniei in octombrie 2008 desi risca o comisie de ancheta si o demitere dupa modelul Negritoiu ASF, pentru a ii insela vigilenta lui Basescu.

Daca in August 2008 corifeii lui Isarescu ma numeau in ziarul Adevarul eretic economic pentru ca previzionam recesiune in 2009 si ii ceream lui Isarescu sa nu mai traga in sus de dobanzi, in 2018 aceeasi corifeii anunta recesiune in 2019 tocmai pentru a ajuta prin canalul declaratiilor franarea economiei.

Este acelasi canal prin care Isarescu a produs inflatie in noiembrie 2017 cand a anuntat ca preturile vor creste pana la Sarbatorile Pascale cu 5%.

Consilierul Croitoru , de la BNR, a inceput, in ciuda greselilor crase deja punctate in spatiu public, sa isi insereze opinia intr-o serie de carti. Opinia se ocupa cu un sir de sofisme si cu propriile date in a justifica afirmatiile Guvernatorului BNR potrivit carora a fost “atac” doar in Octombrie si nu, de exemplu in Ianuarie 2009.

Guvernatorul BNR a fost invitat la o dezbatere cu public pe marginea afirmatiilor pe care le-a facut, dar pana acum a preferat sa se ascunda in spatele consilierilor.

Nu poti sa nu te minunezi cum putina lectura suplimentara (similar bancului cu cine l-a omorat pe Mihai Viteazu) poate sa schimbe ideile aparute in publicatii ale aceluiasi “autor” la un an distanta.

Cum cartile din carti se scriu, salutam aparitia in Romania a lucrarilor “Gândire rapidă, gândire lentă” de Kahneman si Predictably irrational de Ariely.

Este evidenta aparitia tarzie in piata romaneasca de idei pentru carti si scrieri a conceptelor de finante comportamentale, deoarece acestea nu au influentat opinia consilierului Croitoru la “atac” dar au marcat-o profund in restul scriiturilor ulterioare.

Finantele comportamentale sunt o ramura a finantelor care produce masiv idei din anii’70, dar care atunci nu erau prinse de revista The Economist si probabil de aici scaparea de cultura generala.

Practic cine a citit aceste carti ori sursele lor mai tehnice poate sa sara peste cartile recente ale consilierului Croitoru.

Kahneman a luat premiul Nobel in 2002 iar prezentarea facuta la decernare, “MAPS OF BOUNDED RATIONALITY: A PERSPECTIVE ON INTUITIVE JUDGMENT AND CHOICE” poate fi lecturata aici. Cartea aparuta in romana este o lectura placuta, atehnica numai buna de bibliografie selectiva.

Mai mult despre declaratiile Guvernatorului BNR in “Guvernatorul BNR, actor in propria farsa media”.

Primele doua parti ale adnotarilor pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR in Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR (I)/ Wag the Dog si respectiv in Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR (II)/ Patul lui Procust

Pagina 12 din opinia consilierului Croitoru, de la BNR, punctual 3 incepe decisiv “Dacă nici unul dintre factorii analizați nu poate explica bine volatilitatea ratei dobânzii, atunci trebuie căutați alți factori. Ipoteza noastră este că volatilitatea mare a ratei dobânzii în perioada 17 octombrie-5 noiembrie a fost cauzată de un atac speculativ asupra leului. “

Pentru a justifica aceasta afirmatie, in continuarea opiniei isi construieste de maniera procustiana propria masura fara de care concluzia nu sta in picioare.

In completarea comentariilor din Adnotarea (II) si desigur a opiniei consilierului Croitoru, de la BNR , Banca Centrala a facut swapuri valutare cu “un numar mic de banci” la dobanzi preferentiale, ca intre prieteni, alterand baza de analiza si conlcuziile opinieii ca nici unul din factorii analizati nu poate explica bine volatilitatea de vreme ce nu se tine cont de injectarea de lichiditate pe sestache.
Sumele sunt in miliarde euro: Oct (0,758), Nov (0,524), Dec (0,381), Ian (1,124), Feb (0,999), Mar (1,471), Apr (1,091m), Iunie (1,031) etc.

Inainte de a continua de la pagina 12 cu adnotarile pe marginea opiniei consilierului Croitoru de la BNR cateva comentarii de fundal.

Cursul este in mod normal o expresie a fundamentelor economiei si se misca in mod normal intr-o banda in jurul unei asa numite valori de echilibru care variaza in timp.

Romania nu beneficiaza ca de exemplu Polonia de un curs de schimb liber nici de unul fix ca Bulgaria. Cursul de schimb in Romania este controlat de BNR, numindu-l curs de schimb cu regim administrat.

Desi comentariile media se ghideaza dupa valoarea nominala, ceea ce afecteaza economia reala este valoarea reala, ajustata cu inflatia. Efectul nominalului asupra publicului se numeste iluzie monetara.

In 2007, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana, a liberalizarii recente a contului de capital si eliminarii restrictiilor de creditare cursul s-a apreciat puternic, departandu-se semnificativ de zona de echilibru data de evolutia economiei.

E drept ca au iesit in strada exportatorii dar nu a contat in fata aparatului de propaganda BNR care miza pe entuziasmul popular dat de “leul tare”.

Pe fondul aprecierii au intrat si investitori pe termen scurt care urmarea strategia de carry trade. Mai multe in opinia Tranzactionarea preelectorala in marja in Cazul Romaniei sau cum ai putea sa te alegi perpetuu

A fost o greseala de manual de politica monetara si de credit pe care o platesc in continuare cei care au tras credite in valuta dar si economia care si-a vazut mugurii exportului decimati.

In 2008 pe fondul crizei subprime, a colapsului Lehman, investitorii pe termen scurt au inceput sa isi repatrieze banii, potrivit dreptului de proprietate si a liberalizarii contului de capital.

Aceasta miscare a impins cursul catre nivelul de echilibru care este mentinut timp de 5 ani in jurul nivelului de 4,3. Bineteles ca cel real a fost erodat in toata aceasta perioada de inflatie.

Inainte de alegerile legislative, pe fondul panicii Guvernatorului BNR si a unei incercari de ascundere a unei alte greseli de politica monetara si de credit ( restrictionarea creditarii din noiembrie 2008 si respectiv extragerea lichiditatii dintr-o piata care era deja in deficit structural si pe sfarsit de rezerva) a aparut manipularea legata de “atac” dar si reactia bancii centrale de a tine cursul in chingi doar pana treceau alegerile astfel incat saltul de 14% s-a realizat in decembrie si Ianuarie 2009.

Cu atitea greseli intr-un interval asa de scurt si cu presiune prelectorala singura solutie a fost tot manipularea media printr-un scenariu de tip “Wag the Dog”.

Diferentele ideatice fata de politica monetara si de credit urmata de BNR au iesit in domeniul public in primavara anului 2008 prin prezenta in emisiuni TV, analize si opinii in presa.

Incepind porgramul de Executive MBA la Chicago GSB in toamna anului 2007, era evident pentru oricine calatorea in Statele Unite ca evolutiile generate de criza Subprime vor afecta economia Romaniei.

Deoarece impactul unei astfel de dezvoltari nu este instantaneu, Romania avea timp sa se pozitioneze astfel incat sa absoarba socul.

Fiind evident din actiunile si declaratiile BNR , crescand in continuare dobanda la lei si intarind politica monetara, ca nu sesizeaza pericolul si ca accelereaza spre zid, am decis sa imi fac cunoscute opiniile in public dupa ce exprimarea bilaterala a esuat.

Primele idei au fost exprimate in opinii exprimate de banca pe diferite teme, prezenta in emisiuni la Money Chanel si declaratii pentru ziare.

Deciziile de politica monetara si de credit au o intarziere in a afecta economia reala dar o fac cu siguranta.

In masura in care BNR crestea dobanda de interventie inclusiv in primavara tarzie a anului 2008, in conditiile in care lumea se clatina de criza, ritmul declaratiilor a fost intensificat.

Desigur ca opinii critice la adresa politicii monetare “mai mult ca perfecte” a BNR este considerata un “atac”.

O serie de opinii exprimate public in acea perioada pot fi consultate aiciaiciaiciaiciaiciaiciaici.

Ideile si tonul erau in acest registru:

“directorul executiv al Bancpost, Lucian Isar, care a aratat ca BNR a luat o decizie nelegata de context care ar putea contribui la dezechilibrele din economie. Acesta a dat ca exemple unele masuri luate de BNR, anul trecut, care au avut efecte negative in economie.”

“Miscari similare nelegate de context si care in realitate au potentat dezechilibrele din economie au avut loc si in 2007: eliminarea plafonului de indatorare, dobanda interbancara lasata la cateva puncte procentuale sub rata dobanzii de interventie, respectiv interventia sustinuta inainte si in timpul declansarii crizei creditelor. “

Directorul executiv al Bancpost a precizat ca evolutiile ulterioare anuntului de majorare arata ca BNR a marit incertitudinea din piata cu privire la conduita viitoare a politicii monetare. “Pasul este prea redus pentru a avea un impact clar in piata. “Credem ca BNR s-a grabit cand a majorat din nou rata dobanzii de politica monetara”.

In August 2008 contrele ideatice s-au inflamat in momentul in care am acuzat BNR ca baga Romania in recesiune daca continua cu politica monetara si de credit. Replica a fost ca este o erezie pentru ca Romania ca sa intre in recesiune are nevoie de doua trimestre de crestere negativa ceea ce este imposibil. Pentru a intelege cat de subtire era contra si ca recesiunea trebuie privita pe multiple dimensiuni, mai multe in opiniile “Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori” si respectiv INS, We’ve Got a Problem.

Acesta este fondul istoric al reactiilor BNR, afirmatiilor si supararilor Guvernatorului BNR pe pareri diferite si care s-au mai si adeverit.

Revin cu analiza modului de a masura unic al consilierului Croitoru. Aceasta unicitate este probabil si motivul pentru si-a autobotezat modul de a decide dupa voie care e atac si care nu, “metoda Croitoru”.

Altfel spus, conform metodei personale a consilierului Guvernatorului BNR, Croitoru, afirmatiile Guvernatorului BNR, Isarescu, sunt corecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here