Raportul BNR arată că 22% din activele bancare sunt girate de stat, acesta fiind dator la bănci 95 de miliarde de lei

0
3847

Raportul anual al BNR arată că România este una dintre ţările cu cea mai ridicată expunere a sistemului bancar faţă de stat, 21,7% din activele sistemului fiind plasate în credite către administraţia publică. Totalul creanţelor asupra sectorului public este de 105,5 miliarde lei la finele lui 2018, 90% dintre acestea reprezentând creanţele asupra titlurilor de stat. Anul curent a adus însă sume mult mai mari pe care băncile le-au împrumutat sistemului de stat. În plus, intermedierea bancară este la cel mai scăzut nivel din UE, undeva la 23%.

După declanşarea crizei în 2008, instituţiile de credit din România şi-au revizuit serios atitudinea faţă de creditele acordate firmelor şi populaţiei. Rezultatul? Raportul credite-depozite a ajuns la 76,2% şi continuă sp scadă în subunitar, in detrimentul intemedierii financiare şi a creditării econimiei reale. Dacă ne uităm la împărţirea activelor bancare pe categorii de investiţii vom avea surpriza să constatăm că ponderea activelor bancare girate de stat este de 22%, în uşoară creştere faţă de 2017, conform raportului BNR.

Creditarea populaţiei în lei reprezintă 20%, în timp ce creditarea în valută doar 8%. Creditarea companiilor, a economiei reale practic, reprezintă doar 14% pentru compomnenta în lei şi 9% pentru cea în valută, din totalul activelor bancare. Dinamica anuală a soldului creditelor acordate sectorului privat a fost una pozitivă (7,9 la sută în decembrie 2018; 5,7 la sută în decembrie 2017), fiind susținută atât de creditarea în lei, cât și de cea în valută. Ritmul anual de creștere a creditului în lei s-a menținut la o valoare de două cifre (13,4 la sută, decembrie 2018), iar scăderea anuală a creditului în valută s-a temperat substanțial (până la -1,3 la sută în decembrie 2018, de la -8 la sută în decembrie 2017), pe fondul intensificării acordării de credite noi companiilor nefinanciare. Componenta în lei cumula două treimi din stoc la finele anului 2018, cea mai mare proporție înregistrată ulterior anului 1996.

Ponderea creditelor acordate populației s-a stabilizat în jurul valorii de 53 la sută din totalul creditelor acordate sectorului privat în anul 2018. Pe partea companiilor nefinanciare s-a observat un reviriment semnificativ spre finele anului (6,3 la sută în decembrie 2018, față de 2,5 la sută în decembrie 2017, variații anuale), în corelație cu creșterea creditelor noi acordate în euro (cu aproape 1 miliard de euro în anul 2018). În acest context, variația anuală a creditului în valută acordat companiilor nefinanciare a atins un punct de inflexiune în luna noiembrie, după aproape șapte ani de situare în teritoriul negativ (+6,2 la sută în decembrie 2018; -6,4 la sută în decembrie 2017) și a fost favorizată de componenta pe termen mediu și lung.

“Consolidarea tendinței de majorare a creditării companiilor este condiționată, însă, de soluționarea unor deficiențe structurale, precum subcapitalizarea persistentă a unui număr mare de companii sau indisciplina la plată, dar și de o mai bună pregătire a personalului bancar în privința analizei riscului credit”, precizează raportul BNR. În acest ansamblu, proporția expunerilor față de administrația publică în activele băncilor s-a majorat marginal în cursul anului 2018 (21,7 la sută în decembrie 2018, față de 21,3 la sută în decembrie 2017).

Din totalul creanțelor asupra sectorului public (cifrate la 105,5 miliarde lei în decembrie 2018), 90 la sută sunt titluri de valoare emise de administrația centrală. Aceste titluri sunt denominate preponderent în lei (70 la sută în lei, 28 la sută în valută). Menţionăm că, expunerea sistemului bancar din România este printre cele mai mari din întreaga Uniune Europeană.

Toate detaliile pe:

https://www.economica.net/statul-e-dator-la-banci-peste-94-de-miliarde-de-euro-din-2018-raportul-bnr-arata-ca-22prc-din-activele-bancare-sunt-girate-de-stat_171628.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here