Premiul Nobel pentru Științe Economice, 2016

0
3060
Premiul Nobel pentru Științe Economice

Luni, 10 octombrie 2016, Academia Regală de Științe a Suediei, a decis să acorde Premiul Sveriges Riksbank, pentru Științe Economice, în Memoria lui Alfred Nobel pentru anul 2016, lui Oliver Hart Harvard University, Cambridge, MA, Statele Unite ale Americii și lui Bengt Holmström Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, Statele Unite ale Americii, “Pentru contribuțiile lor la teoria contractelor”.

Economiile moderne lucrează împreună pe baza a nenumărate contracte. Noile instrumente teoretice create de Hart și Holmström sunt valoroase pentru înțelegerea realistă a legăturilor contractuale între instituţii, precum și potențialele capcane care pot aparea în proiectarea unui contract.

În societatea modernă, multe relații contractuale sunt încheiate între acționari și managementul executiv, de top, al unei companii, între companii de asigurări și proprietari de automobile sau între o autoritate publică și furnizorii săi. Întrucât astfel de relații implică, de obicei, conflicte de interese, contractele trebuie să fie proiectate astfel încât, la semnare, părțile să fie deplin încredinţate că deciziile luate, clauzele stipulate,  vor fi reciproc avantajoase.

Laureații din acest an, au dezvoltat teoria contractelor, ca pe un cadru cuprinzător de analiză pentru mai multe probleme care ţin de designul contractual, cum ar fi plata în funcţie de performanță, pentru directorii de top, deductibilitate alături de coplata în asigurări şi privatizarea activităților din sectorul public.

La sfârșitul anilor 1970, Bengt Holmström a demonstrat cum un decident (ex. Acţionarul unei companii) ar trebui să proiecteze un contract optim nobel-2pentru un executiv (CEO-ul companiei), a cărui activitate este doar parțial vizibilă. Principiul informativ al lui Holmström statuează cu exactitate modul în care acest contract trebuie să facă legătura dintre salariul executivului  și informaţiile de performanță relevante, pe baza cărora se efectueaza plata. Luând ca baza, modelul relației decident-executiv, el a arătat modul în care contractul optim cântărește cu atenție riscurile stimulentelor. Mai târziu, Holmström a generalizat aceste rezultate si la alte condiţii, mult mai realiste, cum ar fi:

  • Atunci când angajații nu sunt recompensaţi doar cu plata, ci şi cu potențial de promovare;
  • atunci când angajaţii consumă efort pentru a rezolva mai multe sarcini, în timp ce directorii observă doar anumite dimensiuni ale performanței;
  • atunci când membrii individuali ai unei echipe pot să deturneze eforturile altora.

La mijlocul anilor 1980, Oliver Hart a adus o contributie fundamentala la o nouă ramură a teoriei contractului, care se ocupă cu situaţiile care apar în cazul contnobel-1ractelor incomplete. Pentru că este imposibil ca un contract să acopere absolut orice eventualitate, această ramură a teoriei precizează alocările optime ale drepturilor de control, care fac parte din contract şi permite luarea deciziilor în orice circumstanțe. Constatările lui Hart, privind contractele incomplete, au pus într-o nouă lumină dreptul de proprietate și de controlul al companiilor și au avut un impact imens asupra mai multor domenii ale economiei, ale științelor politice și ale dreptului. Cercetările sale oferă noi instrumente teoretice pentru studiul aprofundat bazat pe întrebări, cum ar fi : ce tipuri de companii ar trebui să fuzioneze, care este mixul adecvat de datorii și capitaluri proprii de finanțare iar în cazul unor instituții precum școlile sau penitenciarele, dacă acestea ar trebui să fie private sau publice.

Prin contribuțiile lor, Hart și Holmström, au lansat teoria contractului ca fiind un domeniu fertil al cercetării de bază. De-a lungul ultimelor decenii, ei au studiat îndelung multe dintre aplicațiile acestei teorii. Analiza aranjamentelor contractuale optime pune o bază intelectuală pentru conceperea unor politici adecvate în multe domenii, de la legislația falimentului până la constituțiile politice.

Valoarea premiului, de 8 milioane coroane suedeze, va fi împărțită în mod egal între cei doi laureați.

Oliver Hart, născut în anul 1948, în Londra, Marea Britanie. Ph.D. 1974, Princeton University, NJ, Statele Unite ale Americii. Andrew E. Furer profesor de economie la Universitatea Harvard, Cambridge, MĂ, Statele Unite ale Americii.

http://scholar.harvard.edu/hart/home

Bengt Holmström, născut în anul 1949, în Helsinki, Finlanda. Ph.D. 1978, Universitatea Stanford, CA, Statele Unite ale Americii. Paul A. Samuelson profesor de economie şi profesor de Economie şi Management la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MĂ, Statele Unite ale Americii.

http://economics.mit.edu/faculty/bengt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here