Poveste pentru toti: Howard Schultz, preşedinte executiv Starbucks, de la asistat social la un imperiu de 84 de miliarde de dolari

0
1985

Datorita lui Howard Schultz, americanii au baut pentru prima data un latte ca la carte, iar in prezent, aceştia sunt dispuşi să plătească 4 dolari pentru bautura mult apreciata.

Pentru Schultz, revoluţionarea cafelei a insemnat primul pas in dorinta lui de a schimba radical America.

Ei bine, in spatele cortinei, Howard Schultz are o poveste destul de interesanta, ce nuanteaza drumul parcurs de acesta pana sa devina miliardar in dolari. Familia din care provine dezvoltatorul Starbucks a fost asistata social, primind de la stat o locuinta in care sa locuiasca.

Howard Schultz s-a născut în Brooklyn, New York, în 1953. Părinţii sai nu au beneficiat niciodata de educaţie. Cand avea doar 7 ani a trecut prin momentul definitoriu pentru intreaga sa viata. Pe cand se intorcea de la scoala, şi-a găsit tatăl zacand, cu o rană ce se întindea de la coapsă până la gleznă. Tatăl sau nu beneficia de asigurare medicala. Totul a fost un cosmar ce s-a transformat, mai tarziu, in impulsul de a lupta pentru creearea propriului sau paradis.

“Am văzut Visul American fracturat şi mi-am văzut părinţii neajutoraţi, în culmile disperării … Acele cicatrici si acea ruşine le port cu mine şi în ziua de astăzi”, povestea, ingandurat si marcat (chiar si dupa mult timp), Howard Schultz intr-un discurs pentru absolvenţii Universităţii Arizona, în 2017.

Desi avand o educatie precara, mama sa a inteles importanta studiilor, incurajandu-l intotdeauna sa mearga pe un drum benefic lui. Cu multa perseverenta, Howard a obţinut o bursă pentru sportivi, la Universitatea Northern Michigan. Culmea, acesta a decis că planul sau de viata nu prevede o carieră în domeniul sportului.

Pana sa devina „regele latteului”, Schultz a avut mai multe job-uri, lucrand ca barman sau chiar vanzandu-si sangele pentru a face rost de bani pentru studii. Toate aceste eforturi, Schultz le-a facut până sa descopere Starbucks, sau poate mai bine zis, Starbucks să-l descopere pe el.

La începutul anilor ‘80, Schultz s-a angajat la renumita companie, impulsionat de convingerea că Starbucks poate ajunge la un nivel, aparent imposibil si anume sa livreze produse premium în timp ce devine omniprezentă.

Schultz nu a acceptat ideea ca Starbucks să rămănă o companie mediocra, sa se amestece printre celelalte cafenele de la colt de strada. Din această cauză, a demisionat, nereusind sa convinga fondatorii ca această companie poate ajunge un lanţ internaţional de cafenele.

În 1987, Schultz reuseste sa obtina brand-ul  Starbucks şi  17 locaţii de la fondatori, aceştia renuntand sa mai aiba incredere in evolutia companiei si luând decizia să-şi canalizeze eforturile pe lanţul de cafenele Peet’s. In acest context, Schultz a inceput sa puna bazele celei mai mari expansiuni din istorie în domeniul comerţuiu cu amănuntul.

In momentul in care primul Starbucks s-a deschis în New York, publicaţia New York Times a trebuit să explice ce este un latte şi cum se pronunţă acesta.

Pana in 2008, Starbucks a reusit sa se extinda, ajungand de la 1.886 de cafenele la 16.680. In prezent, compania deţine peste 27.300 de magazine în 75 de ţări.

În 2016 s-a retras din funcţie, optand pentru poziţia de preşedinte excutiv, alegand sa isi deice mai mult timp pentru implicarea sa în cealaltă activitate a Starbucks, si anume misiunea socială. Acesta nu a uitat nivelul de la care a pornit, dorindu-si sa ajute pe cei aflati in situatii similare lui, sa devina ceea ce isi doresc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here