Potrivit Eurostat, românii sunt un popor de proprietari de locuințe, aproape 97% dintre aceștia deți¬nând (măcar) o casă

1
4837
Anul acesta se estimează o creştere cu 5-7% a preţurilor locuinţelor din România

Românii sunt un popor de proprietari de lo­­­cuințe, aproape 97% dintre aceștia deți­nând (măcar) o casă, potrivit Eurostat, în timp ce varianta chiriei, preferată în general de occidentali, este considerată în România o soluție de compromis și, în cele mai multe cazuri, de cât mai scurtă durată.

Chiar dacă numărul de locuințe finalizate la nivel național a scăzut în primul trimestru al acestui an față de aceeași pe­­ri­­oadă a anului trecut, 2017 are (încă) toate șansele să fie unul dintre cei mai efer­­ves­­cenți ani ai ulti­melor trei decenii pentru rezidențialul românesc

Pe de altă parte însă, stocul total de 8,5 mi­li­oane de locuințe din România este destul de îmbătrânit și doar 10% din casele și apartamentele de pe plan local au fost ridicate după 1990. Așadar nu e greu de înțeles de ce românii au devenit din ce în ce mai interesați de achi­­zi­­ția unei case, mai ales acum că salariile au început să crească, iar dobânzile la credi­tele bancare se află într-un teritoriu relativ scăzut. Pe fondul unei cereri în creștere pe sectorul rezidențial, anul trecut s-au construit peste 52.000 de locuințe în ­România, po­­trivit Institutului Național de Statistică. Astfel, 2016 este al treilea cel mai bun an din 1990 încoace în ceea ce pri­vește locuințele construite, după 2008.

Totuși, anul acesta a început cu stângul în ceea ce privește construc­­ți­­a de case și apartamente: puțin peste 10.000 de locuințe au fost finalizate în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată da­­tele de la Institutul Nați­on­­al de Statistică. Mare parte a locuin­țelor, 58,5%, au fost finalizate în mediul urban.

Scăderea construcțiilor de locuințe poate fi considerată, cel puțin la acest moment, ca fiind una conjuncturală, pentru că, pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut în primul trimestru cu 77,2%, mai arată datele de la Sta­tis­­tică. Ceea ce înseamnă că, deși numărul de lo­­cuințe livrate efectiv este în scădere în pri­­­­­mele trei luni, totuși se lucrează în conti­­nua­­re la foc continuu la case și apartamente care ar urma să fie livrate, în general, anul acesta sau anul viitor. Potrivit datelor Imobiliare.ro, în momentul de față, 60% dintre potențialii cum­­părători ar opta pentru o locuință nouă în detrimentul uneia vechi.

Atât piața din București, cât și cea din provincie au devenit atractive pentru investiții în case și apartamente. Și nu doar pe zona de preț mic sau mediu, ci și pe cea premium.

1.400 de proiecte rezidențiale cu cel puțin 30 de apartamente fiecare se află în construcție sau în curs de pregătire în cele mai mari șapte orașe din România, arată un raport realizat de portalul Imobiliare.ro.

București

 600 de apartamente premium și premium plus urmează să fie finalizate anul acesta în capitală, după ce anul trecut au fost livrate doar 35, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Prețurile unor astfel de apartamente variază între 1.700 și 3.500 de euro/metru pătrat construit.

Provincie

Cluj-Napoca, Brașov și Constanța sunt doar câteva dintre piețele secundare din provincie către care dezvoltatorii imobiliari de rezidențial se uită cu atenție.

1 COMMENT

  1. Asa si?Trebuie sa fim un popor de chiriasi?
    Daca se vrea si din proprietari se poate ajunge homeless, se vede clar in America. Asa ca nu mai faceti caz de prostii.
    De ce tot ce fac strainii e bine si ce fac romanii nu e bine?
    Numai prostii scrieti, iar acest eurostat , sa fim seriosi. Toata lumea stie ca statistica este la fel ca media un instrument excelent de manipulare.
    O spuneti chiar voi, ma rog unii dintre voi.
    Scrieti mai bine de libertatile cetatenesti, despre padurile roamnesti, despre sanatate, agricultura, fara sa radeti de oi, samd..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here