Poate a III-a oară le iese. Tudose: “În mod cert va trebui să modificăm redevenţele de la 1 ianuarie 2018”

0
1914

Legislaţia privind redevenţele a expirat în urmă cu trei ani şi de atunci noua legislaţie este tot în stadiul de discuţii.

Redevenţele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) şi offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, potrivit News.ro, în condiţiile în care în cele mai multe ţări din lume valoarea redevenţelor este de la 17% în sus.

Potrivit informaţiilor vehiculate, statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului.

Premierul Mihai Tudose a afirmat că Guvernul lucrează la Legea redevenţelor, precizând că redevenţele vor fi modificate “în mod cert” de la 1 ianuarie 2018.

“Noi încă lucrăm la Legea redevenţelor . În mod cert va trebui să modificăm redevenţele, cu 1 ianuarie 2018”, a declarat Tudose. El a dat asigurări că majorarea accizelor nu va genera creşterea preţului la carburanţi.

Totodată, întrebat fiind dacă vor fi creşteri substanţiale de redevenţe, şeful Executivului a răspuns: “Să vedem cum se comportă firmele. Depinde de comportamentul lor”.

Chestionat cum îşi explică nivelul scăzut al redevenţelor din România, Tudose a precizat: “Nu s-a uitat nimeni la ei . Nu dau vina pe greaua moştenire, pe ce s-a întâmplat înainte . Eu sunt astăzi aici pus cu o misiune de către două partide, să facem ca lucrurile să meargă în această ţară şi, dacă vom continua să nu vedem ceea ce se întâmplă, eu cred că stăm degeaba aici”.

În ceea ce priveşte majorarea accizelor la carburanţi, şeful Guvernului a mai spus că se fac “simulări” la Ministerul Finanţelor.

“Deocamdată n-am stabilit nici cu cât creşte, nici de când creşte . Deocamdată la Finanţe sunt simulări pe această temă. Dar ceea ce ce este real este că ea a fost scoasă, n-a scăzut preţul la pompă nici cu un ban şi, dacă atunci cineva a crezut că noi am scos acciza ca să facă profit nişte firme, s-a înşelat. Atunci, încercăm să o băgăm la loc şi să vedem dacă firmele vor înţelege că trebuie să rămână în aceeaşi paradigmă în care au jucat atunci când ea a fost scoasă. Mai avem şi alte instrumente la îndemână pentru firme”, a mai afirmat Tudose.

 Direcţia de Resurse Minerale a Ministerului Economiei a transmis: “Potrivit Notei Ministerului Economiei nr. 262/AP/ 27.01.2017 (privind înfiinţarea grupurilor interministeriale aferente domeniului resurse minerale), aprobată în şedinţa Guvernului României din 9 februarie 2017, s-a constituit Comisia interministerială pentru elaborarea unui act normativ privind sistematizarea redevenţelor. Instituţiile care au fost invitate şi au devenit membre ale Comisiei interministeriale sunt: Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri,Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, SC Conpet SA Ploieşti.

În perioada februarie – mai 2017, Comisia interministerială a avut un număr de şase şedinţe în cadrul cărora a fost realizat un proiect al Legii privind reglementarea unitară a redevenţei la care fiecare instituţie trebuie să elaboreze o anexă specifică domeniului său de activitate. Proiectul legii, însoţit de anexele care au fost primite până în prezent de către secretariatul Grupului de lucru, a fost transmis tuturor membrilor comisiei interministeriale pentru eventuale completări şi/sau observaţii”.

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redevenţei să nu se modifice timp de zece ani.

Sistemul redevenţelor a fost prelungit de două ori, în 2014 de Guvernul Ponta şi, ulterior, de Guvernul Cioloş, care nu a mai apucat să promoveze legea de modificare. Victor Ponta a promis, la acea vreme, că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol şi gaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here