”Planul meu era sa mituiesc clasa muncitoare astfel incat sa vada statul ca o institutie utila”

0
2342

Populismul” este în genere un termen peiorativ. Nimeni nu vrea să fie numit „populist”. Cine este populist? Politicienii sunt populiști. Politicile sunt populiste. Populismul este ceva popular, dar rău. De ce este rău? De exemplu, pentru că ignoră consecințele pe termen lung. „Pe termen lung, toți suntem morți”, ar putea fi un slogan populist de succes. De exemplu, în cazul Brexit, spun criticii, britanicii nu văd că o vor duce mai rău în afara UE. S-au lăsat duși de nas de politicieni populiști și naționaliști. Greșesc că se închid față de UE. Aici este de văzut dacă același argument nu poate fi aplicat și UE. Aceasta este protecționistă în raportul cu restul lumii, chiar dacă este mai deschisă în interior.

Populismul este de stânga sau de dreapta? În general, în Europa este criticat populismul partidelor de extremă-dreapta cum ar fi cel al Marie Le Pen, în America Latină cel al partidelor de stânga cum este cel al lui Chavez.

Bismarck

Să considerăm chavismul. Acesta a avut politici redistributive, iar acum oamenii sunt într-o situație mai rea decât înainte. În Venezuela, necesitățile au devenit un lux și oamenii au ajuns să mănânce animale de la Zoo (Venezuela, 2016).

SUA pare bine reprezentată. Aici sunt prezente ambele tipuri de populism și la vedere. În SUA, atât Trump, cât și Sanders sunt considerați populiști. Să ne gândim la Trump. Dacă am un trend xenofob și eu ca politician spun lucruri care să speculeze electoral acest trend, de exemplu, „mexicanii ne fură locurile de muncă”, sunt populist. În loc să încerce să calmeze potențialul conflict între grupuri, politicianul populist încearcă să câștige voturi din această atitudine. De ce este populist Sanders? Eat the rich!, cam aceasta ar fi ideea campaniei sale. Acesta speculează ostilitatea împotriva bogaților. Populistul ignoră toate aspectele unei politici. De exemplu, ex-candidatul Sanders îți critică bogătanii 1%, dar nu-ți spune că acești oameni plătesc cam jumate din banii din taxe (Epstein, 2016). Pare a faire share. Aici cred că este și o reprezentare în general pe stânga a corporațiilor ca niște chestiuni fantomă, niște hale, cu multă sticlă, betoane, dar fără oameni înăuntru. Acolo nu lucrează nimeni, ci există doar firma, corporația. Sau, cel mult, corporația nu are decât top management. În corporații nu lucrează middle class sau oameni  săraci. Așa că o politică agresivă a statului de taxare care mai închide niște secții nu afectează oamenii săraci. E afectată doar corporația, care e goală, fără oameni. Însă astfel de măsuri socialiste au efecte nocive asupra unor oameni pe care ai vrea să-i ajuți. Apoi suprataxarea poate veni la pachet cu alte măsuri, de exemplu, cu creșterea salariului minim. Să ne gândim la industrii vulnerabile la o creștere a salariului minim, cum ar fi cea textilă. Printr-o taxare mare și o creștere a salariului minim va rezulta un șomaj serios în rândul angajatelor din industria textilă. Însă, este adevărat că prin noii bani încasați de stat pot fi finanțate niște studii privind egalitatea de gen și exploatarea in capitalism și eventual ținute niște cursuri pe echitate socială cu proaspetele șomere. Cât privește protecționismul, aici nici Sanders nu e mai breaz față de Trump. Adică și el e protecționist și vrea cât mai multe mărfuri made în US. Aici e curios cum fanii săi care  văd rasism și în faptul că o persoană bea o cană cu apă nu văd rasism în politicile sale protecționiste.

Protecționismul rămâne destul de răspândit. Activiștii și cărturarii noștri care protestează împotriva xenofobiei, rasismului etc, n-au făcut o astfel de lectură a legii cu 51% de produse românești în hypermarketuri, deși legea se preta la așa ceva. Personal nu cred că e niciun rasism sau xenofobie. Este vorba mai degrabă de lobby-ul producătorilor români ineficienți care, cel mai probabil, au virat deja banii partidelor pentru următoarea campanie. Întâlnim aici tipul de producător român politician care face profit nu pentru că-ți vinde ieftin produse bune, ci pentru că te obligă cu legea să cumperi de la el. Relevant nu e atât că vrea să te aducă pe lanțul scurt de pe cel lung, ci că  vrea să te țină în lanț.

Așadar, un politician autentic, un om de stat ar vedea pe termen lung, unul populist vede doar efectele imediate sau populare. E ca în cartea lui Hazlitt care spunea că un economist serios nu analizează doar efectele imediate asupra unui grup ale unei politici, ci efectele pe termen lung asupra tuturor grupurilor (Hazlitt, 2006). Vedem cum populismul e legat de măsuri socialiste, redistributive sau de rasism și xenofobie. Populiste ar fi politicile socialiste și cele extremiste. Nu prea există populism liberal. Sunt puține situații când cineva vorbește de așa ceva. De exemplu, Rothbard vorbea la un moment dat de „populismul libertarian”(Rothbard). În genere însă, nu pare să existe o presiune populară pentru privatizări, dereglementare etc, adică lucruri asociate de obicei cu piața liberă. Populismul românesc este atât despre tot felul de lucruri pe care ți le poate da gratis statul, cât și despre faptul că noi suntem români, adică bifează ambele tipuri de populism și uneori chiar prin aceeași organizație. Să ne gândim la campania PSD din 2014. Surprinzător, totuși, la noi, când un politician vrea să atragă atenția asupra riscului populismului și a faptului că nu e mereu bine ce vor masele, exemple des invocate sunt taxarea și pedeapsa capitală.

„Cum ar fi să voteze populația într-un referendum dacă este bine să existe sau nu taxe?”, spune grav, superior, omul nostru dintr-un studio TV.  Chiar, cum ar fi?

Bibliografie:

Epstein, Richard A. 2016, The Toxic Populism Of The Democrats:

http://www.hoover.org/research/toxic-populism-democrats, accesat 08.08.2016;

Hazlitt, Henry. 2006, Economia într-o lecţie:

http://www.ecol.ro/carte/economia-intr-o-lectie/880, accesat 08.08.2016;

Rothbard, Murray, 1992, Right-wing Populism:

http://archive.lewrockwell.com/rothbard/ir/Ch5.html, accesat 07.08.2016;

Venezuela:

http://fusion.net/story/330834/hungry-venezuelans-break-into-zoo-and-butcher-animal-for-meat/, accesat 08.08.2016;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here