OMV PETROM- dintr-un gigant puternic, a devenit un miel atacat de DIICOT. Compania petroliera se zbate pentru a scapa din coltii anchetatorilor

0
2880

Una dintre cele mai mari companii din Romania, si anume OMV Petrom, devine dintr-un gigant puternic, un mielusel, atacat de Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). OMV Petrom este protajonistul unuia dintre cele mai complexe dosare, pentru posibile fapte de evaziune fiscala, din cauza modului in care compania si-a platit specialistii straini care au venit sa lucreze in Romania.

Totul a pornit de la un control al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, condus atunci de actualul ministru de Finante. In urma acestui control, companiei i-au fost adaugate, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 de milioane de euro, pe langa cele deja declarate de OMV Petrom. Verificarile ANAF s-au facut in perioada 2013-2015. In acest timp, au fost descoperite mai multe nereguli: OMV Petrom ar fi pacalit statul roman neplatind impozitul pe venitul de salarii, contributiilor sociale si accesorii de sute de milioane de lei catre bugetul de stat aferente unor salarii platite catre angajatii unei companii din Isle of Man.

Pe langa acestea, sursele judiciare au adaugat ca, intre timp, ancheta a luat amploare, intinzandu-se pe mai multe paliere. Procurorii DIICOT au verificat modul in care s-au facut lucrarile de batalale fosfo-amoniacale de la Arpechim, Petrobrazi si Doljchim. Principalele suspiciuni sunt ca lucrarile declarate ca fiind incheiate, nu au fost facute deloc sau, daca au fost, s-au realizat intr-o maniera defectuasa. De doi ani de zile se lucreaza intens la acest dosar, fiind audiate zeci de persoane.

OMV Petrom se apara si face tot posibilul sa iasa cat mai putin sifonat din aceasta ancheta. Avocatii companiei asista la toate audierile, care permit acest lucru, in baza prevederilor legale. Surse din mediul judiciar au declarat ca anul trecut a fost audiata in dosar chiar si Mariana Gheorghe, detinatoarea celui mai inalt grad din Petrom, dar si mai multi functionari de rang inalt, din aparatul de stat.

Ramona Zanfirescu, purtatorul de cuvant al companiei in cauza, a declarat ca nu poate furniza informatii despre ancheta, pana la incheierea acesteia. Din informatiile detinute in acest moment, aflam ca inchiderea celor doua batale de slamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova a costat 30.252.175,84 lei, in 2009, adica 7.198.120,94 euro. Pentru acesti bani, OMV Petrom a emis un decont catre statul roman, care se obliga sa plateaca operatiunile nuantate.

Compania din Isle of Man, UK, a fost infiintata tot de OMV Petrom SA, in anul 2006, cu un capital social de o lira sterlina. Scopul acestei companii, rezultat din documentele prezentate, a fost sa-si asigure pentru propriile nevoi, personal inalt calificat.

Un an mai tarziu, OMV a majorat capitalul social, cooptand, ca actionar, un director al societatii verificate. Astfel, fiecare dintre parteneri detinand jumatate din companie. In acest timp, a fost incheiat un contract de prestari servicii, neprecizate, ce au avut efecte retroactive.

OMV Petrom a justificat serviciile prestate comunicand inspectorilor fiscali ca acest contract a fost, de fapt, o punere la dispozitie de personal, prezentand Inspectiei Fiscale : facturi, centralizatoare state de plata sau contracte de munca incheiate intre expertii straini, dar si romani, si societatea din Isle of Man.

OMV Petrom a cerut de la statul roman aproximativ 23 de milioane de euro pentru lucrarile de mediu de la Rafinaria Petrobrazi si Doljchim Craiova. Acum, giganul trebuie sa fata fata uneia dintre cele mai complexe anchete judiciare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here