OLIVER IT’S OVER? – Special dish – Datorii în valoare de 71,5 milioane de lire sterline, trase la “la tigaie”

0
11979

Ediţia de duminică, 11 februarie 2018, a cotidianului The Sun, sub semnătură lui Richard Moriarty, a dezvăluit că imperiul de restaurante cu specific italian al celebrului Jamie Oliver a „gătit” datorii de 71 milioane de lire sterline, din care 2,2 milioane de lire sterline sunt către angajaţi.

În încercarea disperată de a stopa declinul afacerii sale, se pare că starul de televiziune Jamie Oliver i-ar fi rugat pe proprietarii locaţiilor, restaurantelor sale, să-i reducă nivelul chiriilor.

Într-o întâlnire crucială, care a avut loc vineri, 09 februarie 2018, creditorii săi au fost de acord să reducă nivelul chiriilor chiar şi cu 30%, la unele restaurante. Aceasta înseamnă că activitatea comercială poate să continue, dar 12 din cele 25 de locaţii existente în prezent vor fi închise iar un număr de 450 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă. Printre locaţiile care vor fi închise se regăsesc cele din Bristol, Harrogate și Kingston.

Din documentele depuse la London’s High Court reiese că că Jamie’s Italian Limited datorează HSBC, 30,2 milioane de lire sterline şi 41,3 milioane de lire sterline altor diverşi creditori (taxe, proprietari, furnizori, etc.) şi angajaţilor. Datoria către aceştia din urmă se ridică la 2,2 milioane de lire sterline.

Pe lista principalilor furnizori cărora Oliver le datorează bani se regăsesc: Balthazar Wholesale Bakery cu 133.000 de lire sterline, Daily Fish Supplies 263.000 de lire sterline şi Camden Town Brewery cu 41.000 de lire sterline. Altora, cum ar fi clubul de fotbal din Liga a doua engleză, F.C. Crawley Town sau companiei de ceaiuri Teapigs, Oliver le datorează sume mai mici, dar care sunt vitale pentru acestea pentru a se păstra pe linia de plutire. Sunt mulţi alţi furnizori și sute de angajați, loiali și harnici, cărora celebrul chef le datorează milioane de lire sterline.

Săptămâna trecută, The Sun a relatat că Jamie Oliver a fost făcut de rușine, pe Twitter, de Mark Smith, proprietarul companiei americane Craft Beer, care îi cerea să achite o datorie de 1.000 de lire sterline.

Jamie Oliver (42 de ani) și soția sa, Jools, au o avere estimată la aproximativ 150 de milioane de lire sterline și trăiesc împreună cu copiii lor, într-o proprietate în valoare de 10 milioane de lire sterline, situată în Hampstead, nordul Londrei. În plus, cei doi, mai dețin o casă de vacanţă în Essex.

Din documente reiese că activele personale ale soților Oliver nu sunt expuse riscului în cazul în care afacerea ar intra în faliment. Printre cauzele principale ale declinului au fost evidenţiate investițiile insuficiente, locațiile noi, necorespunzătoare și costurile ridicate.

Cu toate că activele familiei Oliver nu sunt expuse riscului, Jamie a făcut o „injecţie de capital”, în afacere, în valoare de 3 milioane de lire sterline, pentru menținerea acesteia pe linia de plutire.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat: “Suntem încântați pentru că am primit un sprijin copleşitor, de la creditorii noștri, pentru propunerea noastră de a reorganiza Jamie’s Italian Limited. Avem un brand puternic și ne concentrăm asupra continuării furnizării aceluiaşi nivel de calitate a serviciilor, gustului și experienței pe care clienții noștri fideli o merită. Lucrăm din greu pentru a ne asigura că oferta noastră este potrivită mediului comercial actual și suntem încrezători că această afacere, în noua sa formă, va oferi oportunități puternice de creștere și rentabilitate”. Acelaşi purtător de cuvânt a adăugat: “Aprobarea cererii de ajustare a evaluării creditului, oferă asigurări angajaților și furnizorilor mai mici, că vor fi plătiți salvându-se astfel 1800 de locuri de muncă”.

Simon Bonney, de la administratorii Quantuma LLP, a declarat: “Propunerea lui Jamie pentru o ajustare a evaluării creditului este cea mai recentă dintr-o lungă listă care include companii alimentare, de băuturi și comerț cu amănuntul care deţin mai multe locaţii, pe care nu şi le mai pot permite, adesea din cauza dorinţei excesive de dezvoltare care nu este dublată de o strategie care să ducă la profitabilitate. Un număr mare de astfel de cereri eșuează. În general, acest lucru se datorează faptului că propunerea nu a fost suficient de bine gândită, pentru a avea un efect real asupra viitoarei viabilități a companiei sau reprezintă doar o încercare de rezolvare, la suprafaţă, a problemelor “.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here