Obligativitatea de raportare către ANRE, până la 30 aprilie 2019, a Declarației de Consum și serviciile reglementate de Manager Energetic

0
1633
  1. Obligativitatea de raportare către ANRE a Declarației de Consum

Conform Legii Eficienței Energetice, L121/2014, cu modificările și completările ulterioare prin Legea 160/2016 și Decizia ANRE 366/2019, obligațiile ce revin agenților economici din România sunt următoarele:

  1. Operatorii economici care au un consum energetic mai mare de 1.000 tep (tone echivalent petrol) pe an trebuie să complete şi să transmită către Departamentul pentru eficienţă energetică, până la 30 aprilie a fiecărui an, declaraţia de consum total anual de energie şi chestionarul de analiză energetică a consumatorului de energie.
  2. Operatorii economici care au un consum energetic de peste 1.000 tep au obligaţia:
  • Să efectueze o dată la 4 ani un audit energetic pe întregul contur de consum energetic.
  • Să întocmească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice care includ măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Acestea se elaborează în conformitate cu modelul aprobat de Departamentul pentru eficienţă energetică și se transmit către acest departament până la data de 30 septembrie a anului în care au fost elaborate.
  • Să numească un Manager Energetic, atestat de Departamentul pentru eficienţă energetică, conform legislaţiei în vigoare sau să încheie un contract de management energetic cu o firmă autorizată.
  1. Operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie sub 1.000 tep pe an, cu excepţia IMM-urilor, sunt obligaţi să completeze şi să transmit Departamentului pentru eficienţă energetică, până la 30 aprilie a fiecărui an declaraţia de consum, totalul anual de energie, și să întocmească la fiecare 4 ani un audit energetic.Numai în urma unui audit energetic vor rezulta măsuri de eficiență energetic programate, inclusiv reparaţii şi acţiuni de modernizare sau retehnologizare, respectiv:
  • Măsuri pe termen scurt, de tipul fără cost sau cu cost minim, care nu implică investiţii majore
  • Măsuri pe termen mediu, de 2 până la 3 ani, vizând un program de investiţii
  • Măsuri pe termen lung, de 3 până la 6 ani, vizând un program de investiţii, avându-se în vedere ca până la data de 30 septembrie a fiecărui an trebuie transmis  la ANRE
  1. Serviciile reglementate de Manager Energetic

Activitatea Managerilor Energetici pentru industrie are ca scop reducerea intensității energetice și respectiv a valorii facturii energetice a beneficiarilor prin următoarele acțiuni:

  • Realizarea balanțelor energetice și întocmirea declarației ANRE de consum total de energie, precum și chestionarului ANRE de analiză energetică
  • Centralizarea și prelucrarea informațiilor din sistemul de contorizare şi monitorizare
  • Întocmirea caietului de sarcini pentru realizarea auditului energetic și recepţionarea lucrării de audit energetic
  • Propunerea, implementarea și monitorizarea progresului programului de creștere a eficienţei energetice
  • Asigurarea consultanţei privind modul de aplicare a legislaţiei şi reglementărilor în vigoare privind eficienţa energetică precum și realizarea analizelor energetice necesare activității beneficiarului
  • Reprezentarea beneficiarul în relaţia cu ANRE referitor la aspectele legate de de eficienţă energetică

În concluzie:

  • Eficiența energetică oferă posibilitatea reducerii pierderilor energetice, precum și a optimizării consumului, ceea ce se traduce printr-o creșterea a profitabilității beneficiarului în aceleași condiții ale desfășurării activității.
  • Orice agent economic, care nu este IMM, are obligația anuală de depunere a Declarației de Consum pe anul anterior la ANRE pana la 30 aprilie și de efectuare a unui audit energetic o dată la 4 ani conform Legii 160/2016. Nerespectarea termenului de depunere a Declarației de Consum poate atrage aplicarea de sancțiuni (amenzi) consistente.
  • Orice agent economic, care este IMM, are obligația anuală de depunere a Declarației de Consum pe anul anterior la ANRE. În urma auditului energetic rezultă un set de măsuri de eficiență energetică, măsuri care sunt urmărite, raportate la ANRE până la 30 septembrie anual și implementate de Managerul Energetic.
  • EnergyPal deține autorizația de Manager Energetic în industrie, transporturi și servicii. Astfel EnergyPal poate ajuta companiile să îndeplinească cerințele descrise mai sus, dar și să beneficieze de implementarea eficientă a măsurilor din auditul energetic.
  • ATENȚIE: TERMENUL LIMITĂ DE DEPUNERE A DECLARAȚIEI DE CONSUM PENTRU 2018 ESTE 30 APRILIE 2019!

* * *

Despre EnergyPal

Fondatorul brandului EnergyPal, dipl.ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor de peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficiență energetică, prin care clienții beneficiază de cele mai eficiente soluții de reducere a costurilor de operare a clădirilor. Echipa EnergyPal este constituită din personal cu experiență de peste 8 ani în facility management și asistență tehnică. Personalul este specializat în domeniile: smart metering, HVAC (instalații termice și de climatizare), automatizări, izolații, luminotehnică, mentenanță preventivă și predictivă. Soluțiile și tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finanțarea soluțiilor din economiile realizate. Aflați mai multe despre noi pe: www.energypal.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here