Americanii vor fi împiedicaţi, digital, să voteze. Rusia hacking 2.0 va folosi noi tertipuri digitale

0
1615

Reducerea numărului alegătorilor va reprezenta probabil obiectivul principal al forțelor antidemocratice dar arsenalul acestora, de la viruşi sau bombe de e-mail până la tehnici mult mai insidioase, va fi, cu siguranţă, reînnoit și extins.

Săptămâna trecută, Jane, o cetațeană americană, s-a trezit exact așa cum o face în fiecare dimineaţă, în jurul orei 5. Pe jumătate adormită, se ridică din căldura plăcută a patului şi coborî la parter, îndreptându-se spre bucătărie unde, ca de obicei, porni espressorul. Până avea să guste licoarea aromată și dătătoare de viaţă, Jane îşi porni telefonul mobil… „Ce Dumnezeu se întâmplă!” exclamă în secunda imediat următoare. În momentul în care a pornit telefonul, căsuța de e-mail i-a fost invadată de peste 4.500 de mesaje care au trecut de filtrul de spam al Gmail. Privea consternată ecranul telefonului, în timp ce noi mesaje continuau să apară, aproape în fiecare secundă. Până să îşi revină numărul acestora ajunsese la 8.000… Incredibil!

Jane, care în anul 2016 a făcut parte din Comitetul de campanie electorala al Partidului Democrat, se simţi cuprinsă de panică… Trezită de-a binelea, îşi sună câţiva dintre foştii colegi din politica pentru a vedea dacă şi lor li s-a întâmplat acelaşi lucru. O parte dintre aceştia fuseseră atacaţi în acelaşi mod şi treptat s-a cristalizat ideea că există o legătură între această acţiune şi cele din timpul campaniei prezidenţiale din anul 2016 când Hillary Clinton și John Podesta au fost vizați de hackerii ruși care au postat pe internet totul. Astfel, întâi pe WikiLeaks şi apoi pe internet, au apărut informaţii de tot felul de la discursurile plătite ale doamnei Hillary Clinton până la rețeta de risotto a lui Podesta.

Jane era victima unei „bombe de e-mail”, făcută de un hacker care a creat un robot pentru a scrie zeci de mii de newslettere de promovare a mii de site-uri și promoţii care nu există, pentru ca inbox-ul să fie inundat până în punctul în care nu mai poţi face diferenţa între un mesaj real și unul fake. O astfel de bomba de e-mail mai poate fi folosită şi ca perdea de fum în spatele căreia hacker-ul accesează fișierele personale ale celor atacaţi. Este exact ca în cazul în care te întâlneşti pe stradă cu doi hoţi de buzunare… Unul te loveşte, aparent din greşeală, pentru a-ţi distrage atenţia iar celălalt îți ia portofelul.

Jane a înţeles că acesta este doar începutul şi a povestit totul unei rude, cercetător în domeniul securității care se ocupă de investigarea hack-urilor din 2016 și de pregătirea alegerilor viitoare din 2020. După ce a ascultat-o atent pe Jane acesta spuse îngrijorat: „Imaginează-ți că se întâmpla acest lucru în ziua alegerilor…”

Este deja evident pentru toată lumea că Donald J. Trump a câștigat alegerile din 2016 ajutat de acțiunile Rusiei și ale Cambridge Analytica din anii 2015 – 2016 care i-au vizat pe alegătorii americani care au fost bombardaţi cu tot felul de informaţii menite să încingă spiritele împotriva democraţilor. Rezultatul s-a văzut… Donald Trump a devenit al 45-lea preşedinte american. Drept urmare, zeci de milioane de dolari s-au investit în cercetări legate de ceea ce s-ar putea întâmpla în anul 2020.

Cercetătorii sunt de părere că tot ceea ce se va întâmpla în anul 2020, în jurul preşedintelui Trump pentru obţinerea celui de-al doilea mandat nu va urma acelaşi scenariu. Sigur, ştiri false şi mult mai sofisticate vor fi diseminate pe Facebook, iar boţi mult mai avansați vor fi activi pe Twitter, dar cercetătorii și anchetatorii sunt de părere că acestea vor reprezenta doar vârful aisbergului. Principala strategie, de această dată, va consta în împiedicarea oamenilor, în special a susţinătorilor democrați, să se prezinte, la urne. „Este limpede că rușii doresc să ajute Partidul Republican”, spune unul dintre cercetători. „Este o realitate faptul că, odată cu schimbarea componenţei demografice a țării, Partidul Republican poate câștiga alegerile doar atunci când numărul celor care se prezintă la vot este mic. Acesta este motivul pentru care republicanii au redus orele de vot în districtele grele ale democraților, în special în cele cu populaţie majoritar afro-americană și au eliminat alegători din bazele de date din Florida și din alte zeci de state. „Întrebarea logică în cercurile de securitate este: Cum va arăta diversiunea digitală pe care o va crea Rusia pentru a diminua numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne, în ziua alegerilor din 2020?”

Campania electorală americană, din anul 2016 a fost influenţată, în mare măsură, de dorința lui Vladimir Putin a vedea la Casa Albă un clovn, prin intermediul căruia să poată diviza și destabiliza dinamica puterii globale. Rușii au reușit să arate tuturor ca ei pot folosi internetul pentru a zdruncina democrația americană. Un fost agent al Biroului Federal de Investigații, care lucrează acum pentru o firmă de cercetare care investighează hackingul rusesc și interferențele electorale ale acestuia, spunea la începutul acestui an că ceea ce se va întâmpla în 2020 va fi mult peste ceea ce a avut loc în 2016 pentru că vor fi implicate, probabil, zeci de alte țări, inclusiv unele aliate.

La începutul acestei luni, Department of Justice, Department of Defense, Department of Homeland Security, Director of Naţional Intelligence, Federal Bureau of Investigation și Naţional Security Agency au emis una dintre rarele lor declarații comune în care menționează că: „Adversarii noștri vor să ne submineze instituțiile democratice, să ne influențeze sentimentele și să ne afecteze politicile guvernamentale. Ţări precum Rusia, China, Iran și altele, vor căuta să intervină în procesul de vot sau să influențeze percepțiile alegătorilor.” În timpul depoziţiei susţinută în faţa Congresului American, Robert Mueller, fost consilier Special pentru Departamentul de Justiție, a avertizat că „mai multe țări dezvoltă capacitati de reproducere a ceea ce au făcut rușii in 2016 și acest lucru se petrece, acum, în timp ce noi vorbim.”

Previziunile sunt destul de sumbre iar cercetatorii se asteapta la tot ce este mai rau.  Iată câteva exemple:

Persoanele care nu s-au înregistrat pentru a vota ar putea primi un e-mail fals în care să li se spună că sunt înregistrate. Apoi, în ziua alegerilor, când vor realiza că au fost înşelaţi, va fi prea târziu. Astfel, nu vor putea sa voteze.

Altcineva, cu referire la Cambridge Analytica, spune că aceasta ar putea să încerce să creeze adevărate psihoze. Având în vedere că acum Inteligenţa Artificială poate reproduce o voce după numai cinci secunde de ascultare audio, echivalentul a: „Bună ziua! Cine sunteţi? Aţi greșit numărul” un cercetător spune că vor putea fi iniţiate, în ziua alegerilor, apeluri de amenințare cu moartea care vor crea panică și îi vor opri pe alegători să mai meargă la vot.

Sau este posibil ca telefoanele să primească un virus, fix în ziua alegerilor și să devină, astfel, inutilizabile. Oamenii vor merge la service în loc să voteze.

Posibilitățile digitale sunt infinite iar ideile malefice, multiple. Spre exemplu se ia in calcul si posibilitatea de oprire a reţelelor electrice, aşa cum a făcut Rusia în Ucraina, în 2016. Având în vedere că sute de mii de mașini pot fi pornite sau oprite prin internet, la fel şi milioane de uberi, un fost agent FBI spune oameni își fac griji că multe vehicule ar putea fi deconectate de la platforma, chiar în ziua alegerilor, prin încărcarea peste măsură a serverelor. Nu în ultimul rând, bombele de email vor continua să explodeze umplând căsuţele alegătorilor.

Pentru cercetători a devenit limpede că, de această dată, guvernele care doresc să-l mențină pe Donald Trump la putere nu se vor folosi doar de știri false, ci mai degrabă, vor încerca să-i împiedice pe americani să ajungă la urne. „Eforturile de împiedicare a votului par a aduce mai multe rezultate decât încercarea de a convinge oamenii să voteze într-un fel sau altul prin reclame, aşa cum procedează platforma Cambridge Analytica”, a mărturisit un cercetător. „Cu un simplu spot nu există nicio garanție că strategia ta va funcționa. Alegătorul s-ar putea răzgândi aşteptând să-i vină rândul, în urma unei discuţii cu cineva sau citind un articol pe telefon. Pe de altă parte, dacă alegătorul nu se prezintă la vot eşti sigur că nu votează. În acest moment, democrații se confruntă cu o problemă de securitate națională fără egal, în analele democrației americane.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here