Oamenii smart, care vor să obțină un randament de 20% garantat de stat

0
2042

În țara asta trăiesc, așa cum ați fost anunțați, foarte mulți oameni smart. Desigur, cu gradul de civilizație și cu procentul WC-urilor din fundul curții stăm mai prost, dar de oameni smart nu ducem lipsă. Câțiva din acești oameni smart joacă la Banca pentru locuințe. În caz că nu ați auzit de schemă, vă povestește chiar banca, e simplu, e ca la tarabă în Bucur Obor:

Ca să fii chiar smart trebuie să exploatezi a doua precizare subliniată cu roșu, adică să faci copie și după buletinul copiilor, al părinților, al bunicilor, unchilor, mătușilor, nepoților etc. – ca să iasă banul gros; în plus, să urmezi cum se cuvine ultimul sfat: „Poți opta.” Adică, firește, poți opta să iei un credit, dar poate mai bine te răzgândești și scoți banii ăia din depozit, marcând profitul garantat de stat.

Despre ce bani e vorba? Păi să zicem că ai depus 1000 de euro pe an, încasezi anual 250 de euro, rezultă un randament de 25% pe an, garantat de stat – ceea ce, în lumea dobânzilor negative de astăzi pe bune dacă știu unde mai poți găsi. Schema asta a fost în vigoare, din câte știu acum este momentan stopată. Dar.

În țara asta trăiesc și oameni very smart. Oamenii very smart sunt cei care fac legea după care oamenii smartîncasează aceste prime. Această lege, în curs de votare în parlament, nu doar că urmărește să legalizeze definitiv speculația pe seama bugetului public,

dar și precizează că cetățenii smart care declară singuri și nesiliți de nimeni că nici prin cap nu le trece să ia vreun credit ca să-și cumpere o locuință, merită totuși să primească o primă de 20%. De la buget.

La final să vă zic și că cele două bănci care fac lobby pentru această lege, BCR și Raiffeisen, au fost acuzate de Curtea de Conturi că au gestionat un mecanism prin care s-au… împărțit peste 300 de mil. lei subvenții publice doar în anul 2014, unor oameni smart care, la finalul celor cinci ani de cotizație în sistem și-au încasat dobânda și și-au retras banii. Doar 1,53%-3,77% din deponenți au decis să solicite un credit.

Normal, România este țara băieților deștepți.

Acum, poate vă întrebați ce au de câștigat oamenii very smart la faza asta. Well, vă dau un singur pont și imboldul de a descoperi singuri: într-o țară în care depozitele (persoanelor fizice) pe termen mai mare de 1 an reprezintă doar o zecime din totalul depozitelor populației, cât de fericită credeți că este o bancă atunci când un deponent se angajează să-și mențină economiile pe 5 ani? Foarte fericită, mă gândesc.

Deci, be smart. Dacă intră în vigoare schema asta cu banca pentru locuințe precis o să ne îmbogățim cu toții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here