Nivelul fiscalității face din România o țară atractivă pentru business, în timp ce birocrația și instabilitatea legislativă alungă potențialii investitori

0
1300

În acealasi timp avantajul competitiv dat de fiscalitate scade pe măsură ce tot mai multe state europene micșorează taxele pe care le plătesc companiile.

Astfel, nu mai puţin de opt state membre ale Uniunii Europene (UE) au redus cotele de impozit pe profiturile companiilor începând din 2017, cu scopul de a deveni mai competitive fiscal, arată o analiză Deloitte România, realizată pe baza datelor din reţeaua globală Deloitte. Chiar şi în noul context, cota de impozit pe profit din România continuă să se afle printre cele mai mici din UE, clasându-se pe poziţia a şasea.

Totuşi, vecinii României, Ungaria şi Bulgaria au cote semnificativ mai mici decât ale României, respectiv 9% şi 10%.

 “Deciziile de scădere a cotelor de impozit pe profit în 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezintă o schimbare substanţială de abordare. Până anul trecut, marea majoritate a ţărilor UE au tratat cu precauţie reducerea fiscalităţii. Este de aşteptat ca tendinţa să continue în anii următori având în vedere declaraţiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franţa, Polonia sau Belgia. În acest context, devine evident faptul că România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major de atragere a investitorilor şi că va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea şi stabilitatea legislativă, reducerea birocraţiei, dezvoltarea infrastructurii, pregătirea forţei de muncă”, arată Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

Principalele constatări ale analizei Deloitte România sunt:

* 13 state membre şi-au diminuat cotele de impozit pe profit începând din 2013

* 8 dintre cele 13 state care au optat pentru reducerea cotelor, respectiv Belgia, Croaţia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, le-au operat în 2017-2018

* 3 state membre au majorat cotele de impozit pe profit în ultimii cinci ani: Grecia în 2015, Slovenia în 2017 şi Letonia în 2018.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here