Inginerul financiar al secolului – tap ispasitor sau doar o disimulare in favoarea lui Ilan Shor si Vlad Plahotniuc ?

0
2211
Inginerul financiar

Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev de către serviciile speciale ucrainene în seara zilei de luni, 25 iulie. Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat că a inițiat procedura de extrădare, după ce a primit confirmarea oficială de la Interpol în privința reținerii controversatului om de afaceri.

Agențiile de presă din Ucraina au scris că Veaceslav Platon va apărea miercuri, 27 iulie, în fața instanței judecătorești de la Kiev, care va decide soarta lui, relateazăEuropa Liberă.

Platon este suspectat de delapidarea Băncii de Economii, dar și de implicare în schemele de spălare a banilor, inclusiv a banilor rusești, despre care jurnaliștii de investigație au scris de mai multe ori cum au fost trecuți prin băncile moldovenești.

Procuratura Anticorupţie din Moldova a făcut luni mai multe percheziţii la câteva bănci comerciale şi o companie de asigurări. Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, declarase că materialele descoperite în cadrul perchezițiilor dovedesc o legătură între investigarea extinsă privind furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară în baza ordonanțelor judecătorești, acţiunile respective fiind puse la cale de către una şi aceeaşi persoană. Potrivit procurorului, persoana care a comandat aceste tranzacții ar fi fostul deputat Veaceslav Platon, care a fost pus sub acuzare. Şeful Procuraturii Anticorupţie susţine că ar fi vorba de sume de peste 800 de milioane de lei.

Platon se declară nevinovat și pretinde că vânătoarea împotriva lui a început pentru că deține mai multe documente care demonstrează implicare lui Plahotniuc în jaful din sistemul bancar și urmează să facă depoziții organelor de anchetă de peste hotare care se ocupă de acest caz.

Fostul premier Ion Sturza, îngrijorat: Lupta între Plahotniuc și Platon s-a dat pentru controlul fluxurilor financiare
Fostul premier, Ion Sturza, scrie pe Facebook că războiul declanșat între Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon se va încheia cu un Armagedon pentru R. Moldova, notează national.md.

Acesta își amintește că în toamna lui 2014 a intervenit pentru a-i determina pe cei doi să renunțe la război, dar de data aceasta el a răbufnit cu o mai mare putere.

„Lupta s-a dat pentru controlul fluxurilor financiare, ca să nu spunem de spălarea banilor din Rusia. Erau sume enorme! În 2013-1014, cam 20 de miliarde de dolari. În 2015 (după scandalul de la BEM), încă vreo 10 miliarde. Tot „lanțul” trofic – de la colectori la spălători (Rusia, Moldova, Țările Baltice, Marea Britanie etc.) include cam 7% de comisioane de la sumă.

Pentru Moldova rămân 0,8 -1,5 %. Faceți un calcul simplu: 300 de milioane de dolari! Moldova este veriga principală în acest sistem. Aici prin decizii judecătorești se schimbă „proprietarul” banilor. Ca schema să meargă brici, de-a lungul anilor, s-a schimbat legislația, hotărâri de guvern, decizii și regulamente BNM, chiar și hotărâri CC! Coordonarea s-a făcut la nivel de conducere BNM. Au fost implicați zeci de oameni în bănci, justiție, obnalica (vezi cazul cu firma din ambasada RM la Moscova!). Cum am mai spus-o, business cu însemnele, funcțiile statului. Foarte profitabil, de altfel. Restul e „lirică”. Iar noi, cetățenii Moldovei, victime colaterale.

Din acest război nimeni nu va ieși învingător… Slava Platon&Co riscă să piardă active bancare în Moldova de 150-200 milioane dolari SUA. Faceți un exercițiu, scrieți pe o hârtie 300 000 000 USD, 200 000 000 USD. Vizualizați… Dacă pentru majoritatea oamenilor este un exercițiu abstract, pentru ei e viață și moarte”, scrie Ion Sturza.

„Platon e doar o mică piesă în acest joc de masculi. În spatele lui stau potențe uriașe. Lucru care cred că se va vedea în zilele următoare…Sincer, e de speriat”, încheie fostul premier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here