Google investește 1 miliard de dolari pentru a calma criza locuințelor din San Francisco

0
1284
Sundar Pichai, CEO Google. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

După instalarea giganților din domeniul tehnologiei în San Francisco, prețurile imobilelor au explodat, fapt care a dus la o criză de locuințe la prețuri accesibile.

În anul 1998, Google a plătit suma de 1.700 de dolari pe lună pentru a închiria camera de oaspeți și garajul lui Susan Wojcicki, actualul CEO al YouTube. A fost primul birou din Silicon Valley al companiei americane. Două decenii mai târziu, un mic apartament cu un dormitor din apropierea sediului actual al Google costă aproximativ 3.500 de dolari pe lună. Dezvoltarea giganților din domeniul tehnologiei, din Silicon Valley, a dus la o acută lipsă de locuințe la prețuri accesibile. O problemă pe care Google a decis să o abordeze foarte serios promiţând o investiţie de 1 miliard de dolari. “În următorii 10 ani, vom transforma terenurile aflate în proprietatea Google, în cartiere rezidenţiale. Valoarea acestor terenuri este de cel puțin 750 milioane de dolari, fiind, în prezent, planificate pentru construcţia de birouri și unităţi de producţie”, a declarat Sundar Pichai, directorul general al Google, într-o recentă postare pe blog. Potrivit acestuia, investiţia promisă va permite dezvoltarea a 15 000 de case şi apartamente accesibile pe diverse paliere de preţ.

În plus, Google intenționează să creeze un fond de investiții în valoare de 250 milioane de dolari pentru a încuraja dezvoltatorii să construiască alte 5.000 de locuinţe accesibile, iar alte 50 de milioane de dolari vor fi donate prin Google.org unor organizații non-profit care ajută persoanele fără adăpost. Compania americană a făcut anunțul cu o zi înainte de reuniunea anuală a acționarilor Alphabet, societatea mamă a gigantului tehnologic.

Anul trecut, la întâlnirea anuală, oamenii au demonstrat în faţa sediului Google din Mountain View protestând faţă de lipsa de locuințe accesibile din zona San Francisco Bay.

Opriți recrutarea

Cu toate că salută anunțul Google, Lenny Siegel, fost consilier al Mountain View, consideră că problema va fi rezolvată numai dacă gigantul tehnologic nu va mai face noi angajări. Siegel spune că acest lucru se datorează dezechilibrului existent între numărul de noi locuri de muncă create și numărul locuințelor existente. Google, Facebook, Apple, Microsoft și multe start-up-uri își concentrează activitatea în San Francisco și Seattle, atrăgând în aceste zone angajați din întreaga lume. În acelaşi timp, oferta de locuințe nu a ținut pasul cu ritmul angajărilor făcute de compania Alphabet, deţinătoarea Google. La sfârșitul anului 2018, numărul angajaţilor înregistraţi a crescut cu 18.661 faţă de aceiaşi perioadă a anului 2017, de la 80.110 la 98.771.

Anunțul Google reprezintă o ultimă încercare a gigantului tehnologic de rezolvare problemei, la originea căreia se află. Acuzați că sunt responsabili pentru creșterea prețurilor proprietăților din zonă şi alte companii au luat inițiative similare. În luna ianuarie 2019, un grup de filantropi din zona Golfului împreună cu Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, au promis o investiţie de 500 de milioane de dolari pentru a păstra casele a 175.000 de familii și a construi încă 8.000 de noi locuinţe, în următorul deceniu. Tot în luna ianuarie, Microsoft a anunțat că va aloca și 500 milioane dolari pentru construcția de noi locuințe în zona Seattle, acolo unde se află sediul său central.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here