„FRICA VA FI ADEVĂRATUL INAMIC.” WALL STREET SE CONFRUNTĂ CU CORONAVIRUSUL CONSIDERAT „MULT MAI GRAV DECÂT SARS (SINDROMUL ACUT RESPIRATOR SEVER)”

0
1126

Multe zboruri și întâlniri, anulate, magazine închise în China, curba randamentului inversată, prăbuşirea prețului petrolului… Toate reprezintă daune uriaşe produse, până acum, de coronavirus. Cuantificarea exactă a pierderilor va dura, probabil, câteva luni bune. La toate acestea se adăugă frica, un inamic deloc de neglijat, spune un senior executiv al finanțelor de pe Wall Street.

Nu a fost decât o chestiune de timp ca Wall Street-ul să fie infectat” cu coronavirus. Deja simptomele au devenit vizibile. Nu în totalitate dar au început să se arate. Efectele virusului, plecate din provincia Wuhan, China, se îndreaptă cu viteză către zona sensibilă a finanțelor.

După ce a fost închisă timp de o săptămână, datorită sărbătoririi Anului Nou Chinezesc, luni s-a deschis Bursa din Shanghai, în scădere cu 9%. Prețurile petrolului brut (crude) par să se prăbușească, înregistrând o scădere de aproximativ 20% față de nivelul maxim înregistrat în luna ianuarie. OPEC, sesizând problemele apărute, deja discută reducerea producției cu un milion de barili pe zi pentru a stabiliza prețurile, în condiţiile în care cererea continuă să se diminueze. Apple și-a închis temporar toate magazinele din China, iar Starbucks mai mult de jumătate. Goldman Sachs a transmis angajaților din China ca, „deocamdată, să lucreze de acasă”.

Între timp, în China, numărul deceselor cauzate de virus a ajuns la 490 (miercuri, 05 februarie, ora 8:47) , mai mult decât cele 349 de persoane decedate în urma focarului SARS, izbucnit în urmă cu un deceniu. Peste 17.000 de chinezi au fost deja infectați cu coronavirus. Vestea bună, dacă poate fi numită aşa, este că rata de deces, de aproximativ 2%, este cu mult sub cea a SARS, care a fost de aproximativ 9%.

În S.U.A. de la începutul săptămânii au fost confirmate 11 cazuri însă piețele financiare au devenit tot mai atractive. Media indicelui Dow Jones a scăzut vineri cu peste 600 de puncte, punând astfel capăt uneia dintre cele mai nefavorabile săptămâni, înregistrate în ultimele luni.

Pe de altă parte, luni, piața a crescut 143 de puncte, sfidând așteptările că se va prăbuşi împreună cu cea chineză.

Piața obligațiunilor a intrat într-o zonă de risc, curba randamentelor fiind „inversată” (randamentele obligațiunilor pe termen lung mai mici decât randamentele pe termen scurt). Privit singular, acest fapt ar putea fi interpretat ca un semn al unei viitoare recesiuni. „Toată lumea priveşte foarte serios către aceste evoluţii”, spune Tom Nides, vicepreședinte al Morgan Stanley și fost deputat în perioada în care Hillary Clinton ocupa funcţia de secretar de stat.

Într-adevăr, Goldman Sachs a anulat reuniunea partenerilor săi, la nivel mondial, programată în această săptămână la New York. La fel a procedat și o altă firmă de avocatură, care a adunat managerii din toată lumea pentru a discuta perspectivele anului 2020, la noul hotel TWA de pe Aeroportul JFK. „Ce sens a avut să-i faci pe toţi aceşti oameni să zboare timp de trei zile, pentru ca, apoi, să-i trimiţi acasă”, a spus un director executiv. Acesta a mai menționat că amânarea reuniunii va costa companiile aeriene aproximativ 3 milioane de dolari din cauza rezervărilor pierdute doar pentru această întâlnire. Este o ilustrare limpede a modului în care efectele economice ale virusului sunt deja resimțite.

Se fac presiuni, din partea unor comercianți ca președintele Rezervei Federale, Jay Powell, să decidă scăderea ratelor dobânzilor pe termen scurt. Ca urmare, recent, Powell a exclus creşterea acestora. O parte dintre bancheri încep să utilizeze clauzele Material Adverse Change (Schimbare materială inversă), în finanțările angajate pentru tranzacțiile din China, ca modalitate de ieșire din finanțare, având în vedere că se prefigurează, din ce în ce mai mult, o pandemie.

Într-o notă de cercetare, distribuită pe 3 februarie, către investitorii săi, mesajul Goldman Sachs a fost relativ optimist, spunând că focarul va fi, în curând, sub control. „Opinia echipei noastre din Asia este că răspunsul energic al autorităților din China și din alte părți ale lumii, va reduce substanţial numărul persoanelor infectate cu coronavirus, până la sfârșitul lunii martie”. Dacă au dreptate, Goldman Sachs consideră că activitatea economică globală „ar trebui să se normalizeze” până la sfârșitul acestui an, PIB-ul global urmând să crească cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în al doilea trimestru și cu 0,5 puncte procentuale în ultimele două trimestre. Goldman prezice doar un impact negativ, modest, asupra PIB-ului global ca urmare a focarului coronavirus. În concluzie, macro-analiștii strategici ai firmei au declarat ferm că virusul care se răspândește „nu schimbă cu nimic punctul nostru de vedere potrivit căruia creșterea globală înregistrată până acum va reprezenta o bază solidă pentru următorul pas care va fi mult mai mare.”

Pe Wall Street lucrurile nu sunt privite cu acelaşi optimism. Bancherii, spre deosebire de cercetători, spun că este prea devreme pentru a se cunoaște adevăratele efecte ale virusului. „Cu siguranţă acestea sunt, de departe, mult mai mari decât cele provocate de SARS”, spune un fost senior executiv de pe Wall Street. „Costurile pe termen scurt, au fost deja introduse în preţurile de pe piețe. Ar trebui ca acestea să fie menţinute mai multe luni pentru a se vedea un impact semnificativ asupra economiei mondiale. Este prea devreme pentru a putea şti exact ce se va întâmpla. Trebuie să ţinem sub observaţie ratele mortalității, care până acum sunt relativ scăzute și să urmărim viteza de răspândire a virusului în afara Chinei. Într-o săptămână vom avea la dispoziţie mult mai multe date.” La final, fostul executiv a mai spus: „Frica va fi adevăratul inamic.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here