Florin Cîţu: România nu mai poate evita o criză economică de proporţii

1
2288

Florin Cîţu „Mai poate Romania evita o criza economica de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie”, este de părere senatorul PNL Florin Cîţu, care susţine că „acesta este singurul rezultat al populismului si incompetenţei, oricând si oriunde”.

El susţine că „lecţiile crizei economice din 2008-2010 sunt ignorate de PSD”. „Decizile guvernelor şi ale Parlamentului din ultimii 3 ani sunt clare în acest sens. Comportamentul politicienilor din ultimii 3 ani arată că tot ce se putea învăţa din acea criză pentru a evita o nouă criză a fost ignorat. În economia reală, în sectorul privat, nu ne permitem acest lux. Învăţăm cu fiecare faliment, altfel nu ar exista progres. Imaginaţi-va ce s-ar fi întâmplat dacă sectorul transportului aerian ar fi ignorant lecţiile oferite de accidentele din trecut?”, a scris Cîţu, pe Facebook.

„Economia României trăieşte de pe o zi pe alta. Într-un an de zile Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanţatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps. În 2018 necesarul de finanţare este de 74.7 miliarde lei. Bani atraşi cu dobândă din ce în ce mai mare de la finanţatori care deja au mirosit dezastrul în care se află situaţia financiară a României. Pentru a înţelege dimensiunea dezastrului trebuie să vedeţi cum s-a schimbat structura necesarului de finanţare începând cu anul 2016. În 2015, necesarul de finanţare era de 60 miliarde lei împărţit astfel: 10 miliarde deficitul bugetar şi restul de 50 de miliarde administrarea datoriei publice. În 2018, necesarul de finanţare de 78 miliarde lei este împărţit astfel: 28 miliarde lei deficitul bugetar şi restul de 50 de miliarde lei administrarea datoriei publice. Ce ne spune această structură? În doar 3 ani, începând cu 2016, statul şi-a triplat necesarul de finanţare pentru cheltuieli curente. Mai clar. Fără a se împrumuta statul român intră în colaps. Plata pensiilor şi a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar şi mai rău, ticăloşia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii şi pensii astăzi”, mai spune senatorul PNL.

Potrivit lui, investitorii privaţi şi cei care au lucrat în economia de piaţă înţeleg. Deficit mare astăzi înseamnă automat taxe mai mari în viitor. De aceea cer astăzi dobânzi mai mari la scadenţe din ce în ce mai mici pentru banii pe care îi dau statului român. Vor să se asigure că îşi recuperează investiţia înainte că economia să intre în colaps.

„Începând cu 2016 veniturile la buget au început să scadă (cu aceeaşi viteză pe care am văzut-o când economia a intrat în recesiune). În 2015 veniturile la buget erau de 34,9% din PIB iar în 2017 de 30.5% din PIB (în 2007 erau la 35% din PIB iar în 2009 de 31%). Scăderea veniturilor a impus scăderea cheltuielilor pentru a menţine deficitul la limită de 3% din PIB. Scăderea cheltuielilor publice este un lucru bun din punctul meu de vedere şi ar trebui continuată. DAR, guvernele care au venit la putere din 2016 şi până acum au luat bani de la investiţii şi i-au transferat către cheltuieli neproductive. Cheltuielile cu investiţiile au ajuns în 2017 la 10% din total cheltuieli faţă de 18% în 2015”, mai precizează Cîţu.

Tot el mai precizează că această tendinţa arată clar dispreţul acestor guverne faţă de viitorul României şi folosirea bugetului de stat în interes pur electoral.

„De aceea aceşti oameni trebuie să răspundă personal. Toţi. Intenţionat au distrus şansa de dezvoltare pe termen lung a României pentru a beneficia personal pe termen scurt”, mai spune Cîţu. Totodată, el susţine că sfârşitul lui 2017 şi bugetul pentru 2018 arată că economia României este cea mai vulnerabilă în cazul unei situaţii în care dobânzile cresc rapid şi economiile la nivel global încetinesc sau intră în recesiune.

„Rata inflaţiei. deja mare, plus deprecierea monedei naţionale vor forţa BNR să retragă rapid bani din piaţă pentru a stopa ieşirile de capital. Dar acest lucru va duce la dobânzi mari peste noapte în economie şi la probleme grave de finanţare pentru statul român, pentru firme private şi persoane fizice. Acestea din urmă vor avea probleme la plată ratelor la bancă. Pentru că majoritatea creditelor sunt luate prin programul prima casă, bugetul de stat o să fie încărcat şi cu acestea. Companiile private fără acces la finanţare (poate au acces dar o să fie scumpă) vor intra în insolvenţă. Statul se va împrumuta şi mai scump pentru plata salariilor şi a pensiilor şi NU va mai plăti nicio factură, arieratele vor exploda. Peste tot acest scenariu trebuie suprapusă o rată a şomajului care va creste rapid. Mai poate Romania evita o criza economica de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie. Acesta este singurul rezultat al populismului si incompetenţei, oricând si oriunde”, conchide senatorul PNL.

1 COMMENT

  1. Pe fond dl Citu are dreptate. Datele prezentate de dansul ne conduc la astfel de concluzii. Sunt insa in dezacord cu dansul in privinta titlului. O criza economica de proportii nu poate avea loc in Romania atat timp cat nu se intra intr-o criza la nivel global. Daca Europa intra in criza intram si noi, altfel am serioase semne de intrebare. Bine, dansul este acum si politician….si il inteleg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here