Era momentul pentru o relaxare monetară?

0
1664

BNR a luat decizia de a relaxa politica monetară diminuând rata rezervelor obligatorii la depozitele în valută, măsură prin care pune la dispoziția băncilor 500 de mil. de euro. Mișcarea, justificată prin dorința de a apropiere de standardele zonei euro, este prociclică.

Majoritatea economiștilor afirmă că economia are un ritm de creștere peste potențial. BNR însăși arăta, în ultimul Raport privind inflația, că

“Excesul de cerere (evaluat a se fi manifestat de la începutul anului 2016) este proiectat în curs de intensificare pe intervalul de prognoză (Grafic 4.8), cu influențe în sensul amplificării presiunilor inflaționiste… Pentru intervalul 2017-2018, scenariul de bază prevede în continuare o dinamică a activității economice peste cea potențială”

Tot conform băncii centrale. în luna febriarie dinamica inflației era previzionată a se apropia de marginea superioară a intervalului țintit:

Mai îngrijorător este faptul că masa monetară M1 crește cu un ritm ridicat, 24% în ultimul an. Cu alte cuvinte, lichiditatea economiei este cu 24% mai mare decât în urmă cu un an. Masa monetară totală (M2) este cu 12% mai mare.

Această infuzie de bani se vede în boom-ul din marile orașe, unde se construiește la greu, se consumă mult și se circulă în neștire cu mașina, imaginea de ansamblu fiind un deja vu al anilor 2007-2008. Există și diferențe notabile față de acea perioadă, anume dinamica creditării care este foarte potolită și investițiile care nu dau p-afară, motiv pentru care am tot zis că fenomenul care marchează în prezent economia nu este un boom clasic. Traversă mai degrabă un proces de avânt nesustenabil “latino-american”, bazat pe tiparnița de bani care susține creșterile salariale fără logică și stimulează un consum exagerat. Fenomenul este oricum nesustenabil. Faptul că apetitul pentru imobiliare revine la cote înalte, susținut de creditarea garantată de stat, nu face decât să sporească îngrijorările. În aceste condiții, de ce toarnă BNR gaz peste foc? Cine are nevoie să deprecieze leul?

P.S. În urmă cu fix cu an atrăgeam atenția asupra acestei politici periculoase. Lucrurile sunt cu atât mai serioase acum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here