Educatie Financiara-Ce sunt paradisurile fiscale si cum functioneaza ele?

0
6765
Educatie Financiara
Paradisurile fiscale au fost un subiect foarte mediatizat la finalul anului 2011, in special datorita faptului ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, alaturi de Forumul pentru administrare fiscala al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), au declansat o adevarata lupta impotriva acestora, incercand sa elimine, sau sa diminueze pe cat posibil numarul paradisurilor fiscale din lume.
Intrucat “lupta” nu a ajuns la final si subiectul va fi de actualitate, cel mai probabil, si in anul 2012, am considerat ca fiind util sa trec in revista, pe scurt, principalele caracteristici ale paradisurilor fiscale precum si aspecte interesante sau “picanterii” legate de acestea. Paradisurile fiscale reprezinta tari care au cote foarte mici de impozitare (aproape inexistente in anumite cazuri) si un ridicat grad de discretie fiscala.
Paradisurile fiscale sunt mai bine definite de catre caracteristicile acestora, principalele fiind:

– Regimul de taxare foarte scazut (in anumite zone nici nu exista impozitul pe venit

Confidentialitatea (secretul bancar este extrem de importat in cazul paradisurilor fiscale, protectia informatiei comerciale si bancare fiind garantata)

– Permiterea efectuarii, fara niciun control, a unor operatiuni comerciale care in alte state sunt strict reglementate, controlate si urmarite
Paradisurile fiscale pot fi impartite in diverse categorii, in functie de diverse criterii. In presa, impartirea acestora se face in: lista alba, lista gri si lista neagra, in functie de transparenta datelor, cooperarea acestora si de modificarile legislative pe care acestea le fac in vederea renuntarii la statutul de paradis fiscal. In literatura de specialitate, insa, impartirea se face in patru categorii:
1) Paradisuri Fiscale (Tax Paradise) – tarile care nu au niciun fel de tratate de impozitare incheiate cu alte tari si carora le lipseste cu desavarsire impozitul pe venit. In aceasta categorie pot fi mentionate Insulele Bahamas, Insulele Caiman si Bermuda.
2) Paradisuri Fiscale cu Impozitare Scazuta (Low Tax Heavens) – tarile care au semnat tratate de impozitare cu alte tari, dar au cote foarte mici de impozitare pentru venituri. De asemenea, in cadrul acestei categorii, nu se taxeaza retragerea dividendelor. In aceasta categorie pot fi mentionate Insulele Virgine, Insulele Jersey, Monaco si Singapore. Lista nu se limiteaza numai la acestea.
3) Adapost fata de taxe (Tax Shelters) – tarile care au rate de impozitare foarte mici sau care nu impoziteaza veniturile straine. In aceasta categorie pot fi mentionate: Hong Kong, Liberia, Panama, Costa Rica si Malaesia.
4) Resort fiscal(Tax Resort) – tarile care dispun de sisteme si proceduri usoare in vederea intemeierii unei companii si reduceri in ceea ce priveste nivelul de impozitare pentru anumite tipuri de obiecte de activitate. Aceasta categorie este in special preferata de companiile multinationale, dar si de organizatiile criminale care doresc sa spele bani. In aceasta categorie pot fi mentionate: Olanda, Elvetia si Irlanda. In momentul de fata, Elvetia a inceput sa incheie diverse tratate in vederea iesirii din zona paradisurilor fiscale, nimic fiind definitivat inca.
Pe scurt: de ce se utilizeaza paradisurile fiscale?
– Pentru a evita impozitarea sau pentru a o minimiza
– Pentru a isi ascunde activitatea si fondurile reale
– Pentru a evita legislatia din tara de origine
 
Ce fel de activitati economice utilizeaza paradisurile fiscale?
–  Cele corupte, care ar putea include: bani obtinuti din primirea de mite sau comisioane ilegale, spalare de bani de toate tipurile sau chiar firme de trafic uman sau de droguri.
Cele care cauta sa evite impozitarea sau sa o minimizeze, care ar putea include: persoane fizice care nu declara veniturile reale, persoane care se bazeaza pe secretul bancar pentru a evita datoria cu impozitul in tara de origine sau  afaceri cu obiecte de activitate dubioase sau bazate pe specula.
Cele care cauta sa evite legislatia din tara de origine
In principal, cele trei categorii de mai sus au un punct comun, respectiv faptul ca persoana care apeleaza la paradisul fiscal doreste sa “ascunda” veniturile de ochii curiosilor.
In ceea ce priveste o lista completa a paradisurilor fiscale, aceasta nu poate fi intocmita cu precizie si fara a fi controversata, intrucat o parte din acestea nu recunosc ca ar fi paradisuri fiscale, altele sunt in proces de renuntare la acest statut, iar cele care raman sunt sensibile in ceea ce priveste incadrarea lor in categoria corespunzatoare: alb, gri, negru sau tax paradise, low tax heaven, tax shelter sau tax resort.
In momentul de fata, din ce in ce mai multe tari se afla in plin proces de renuntare la statutul de paradis fiscal, cum ar fi: Elvetia, Liechtenstein, Insulele Virgine, Insulele Caiman si Gribraltar. Renuntarea acestora la statutul pe care l-au avut ani la rand este explicata de presiunea internationala exercitata asupra lor de catre Consiliul de Stabilitate Financiara, for infiintat de Grupul  G20 al celor mai puternice state industrializate din lume. Numeroase state au inceput astfel sa incheie tratate prin care sunt dispuse sa dezvaluie mai mult sau mai putin si sa renunte total sau intr-o oarecare masura la statutul de paradis fiscal. Momentan numai Libia si Venezuela nu au raspuns in niciun fel solicitarilor Forului.
Curiozitati si “picanterii” privind paradisurile fiscale:
– Suma gestionata de paradisurile fiscale este de aproximativ 10.000 miliarde euro
– Peste 55% din comertul international trece prin paradisurile fiscale
– Insula Man, care are 80.000 locuitori are peste 30.000 de societati comerciale functionale
– Monaco are deschise de 10 ori mai multe conturi curente la banci decat totalul populatiei
– Statul american Delaware nu are nici TVA si nici impozit pe beneficii
– Michael Schumacher (multiplu campion Formula 1), Ingvar Kamprad (fondator Ikea) si Tina Turner (cantareata renumita) au ales sa se stabileasca in paradisul fiscal Elvetia pentru a isi gestiona cu succes averile.
– Alte doua personalitati care au ales sa isi gestioneze averile in Elvetia, fara a se stabili insa acolo, sunt campionul Wimbledon Boris Becker si cantaretul Phil Collins.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here