Donald Trump decide, joi, 20.06.2019, aplicarea de lovituri aeriene limitate asupra bazelor de rachete iraniene, însă, din motive necunoscute, seara, anulează ordinul dat

0
1120

Washington – Joi, 20.06.2019, președintele Trump a ordonat armatei americane să aplice Iranului o serie de lovituri limitate ca răspuns pentru doborârea unei drone de supraveghere, în regiunea Golfului Persic, însă, mai târziu, a oprit operațiunea din motive necunoscute. Prin schimbarea deciziei sale, președintele american a evitat, deocamdată, ceea ce ar fi însemnat cea mai semnificativă escaladare a ostilităților dintre Washington și Teheran, din ultimele decenii.

Există indicii certe că SUA ar fi decis lansarea unor lovituri limitate împotriva bazelor de rachete de suprafaţă iraniene, însă, la ora unsprezece seara, operaţiunea a fost anulată, din motive necunoscute. Mai multe surse, printre care două din cadrul administrației Trump, au confirmat acest lucru pentru CBS News. Aceleaşi surse au spus că planul era deja în curs de desfășurare când a fost anulat.

New York Times a raportat mai întâi că domnul Trump a aprobat loviturile dar, ulterior şi-a anulat decizia înainte ca această să fie pusa în aplicare.

Pentagonul a anunțat joi că o dronă americană care zbura deasupra apelor internaționale din Strâmtoarea Ormuz a fost doborâtă, miercuri seara, de un sistem iranian de rachete de suprafață. Administrația Trump a catalogat incidentul ca fiind un “atac neprovocat”, în timp ce guvernul de la Teheran a acuzat SUA de agresiune spunând că drona se afla în spațiul aerian iranian.

Vineri dimineaţă, Iranul a rămas pe aceiaşi linie, susținând că există dovezi “indiscutabile” că drona americană de spionaj a încălcat spațiul său aerian. Ministrul adjunct de externe, iranian, Abbas Araghchi, a transmis ambasadorului elvețian, a cărui țară reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, că Teheranul a adunat resturile dronei Global Hawk “din apele teritoriale ale Iranului”. El a mai spus că Iranul va prezenta aceste dovezi Organizației Națiunilor Unite.

Deși președintele Trump a sugerat că drona a fost doborâtă din “greșeală”, el a avertizat totuși că SUA vor răspunde oricăror mișcări beligerante ale Teheranului.

“Ţara noastră nu va accepta acest lucru”, a declarat Donald Trump reporterilor, la Casa Albă, înainte de a convoca o întâlnire de urgență cu liderii republicani și democrați din Congres.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, care s-a întâlnit cu președintele, l-a îndemnat pe acesta să obțină autorizația Congresului înainte de a folosi orice fel de forță militară. Domnia sa a declarat că nu poate intui dacă președintele va consulta Congresul înainte de a lua măsuri militare, dar parlamentarii au avut ocazia, joi, să-și expună părerile în faţa administrației. De asemenea, a spus că președintele i-a asigurat că vor avea mai multe întâlniri pe această temă.

Discuția de joi, care a avut loc în cadrul administrației Trump, privind luarea de măsuri militare represive împotriva Iranului, reprezintă cea mai înaltă cotă a escaladării conflictului geopolitic dintre cele două ţări, înregistrat în decursul celor 40 de ani de când Şahul Mohammad Reza Pahlavi, aliat al SUA, a fost răsturnat de la putere în timpul Revoluției iraniene din anul 1979.

Relația tensionată dinte cele două state a intrat în regres în timpul administrației Obama, care s-a aliat cu țările europene pentru a încheia, cu Iranul, un acord de referință privind reducerea stocurile de uraniu îmbogățit în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse, însă, de când preşedintele Trump a preluat mandatul, conflictul a escaladat constant, ajungând acum la cote alarmante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here