Discursul presedintelui Donald Trump, in fața Congresului SUA, ar putea fi marcat de multe drapaje sau de bună-cuviință

0
1850
trump-hacking-front

WASHINGTON (AP) – Un discurs prezidențial in fața Congresului este unul dintre acele momente total americane, care se scurg foarte încet, pline de ritual și bună-cuviință.

Marţi seară, Responsabilul pentru Securitate al Casei Albe, va sta în partea din spate a Camerei Reprezentanților și va anunță, aşa cum se întâmplă întotdeauna, sosirea lui Donald Trump, înainte de începerea ședinței comune a Congresului: “Mister Speaker, the President of the United States”.

Trump va păși pe culoarul din centrul sălii în uralele susţinătorilor republicani, zăbovind îndelung pentru a le strânge, calduros,  mâinile. Prima Doamnă, Melania Trump, va urca, alături de invitații speciali, în galeria destinată acestora.

De acolo, însă, președintele care este capabil să drapeze mai mult decât să păstreze o linie decentă a discursului, ar putea merge în orice direcţie, în pofida opoziţiei democraţilor.

Casa Albă promite că prima adresare a lui Trump, in Congresul SUA va fi despre “reînnoirea spiritului american.”

Discursul îl oferă lui Trump oportunitatea de a sta în fața a milioane de telespectatori din Statele Unite și din întreaga lume și de a încerca să-şi reechilibreze președinția după debutul haotic care i-a surprins pe toţi liderii lumii, prin vehemenţa declaraţiilor cu privire la scurgerile de informații, sau prin angajarea în războiul deschis cu presa care nu a văzut efortul său de a stopa imigraţia, care a fost, ulterior, dejucat de instanțele judecătoreşti. Cu siguranţă Trump va sublinia realizările avute până acum, spre exemplu numirea judecătorului Neil Gorsuch la Curtea Supremă sau seria de ordine executive menite să țină guvernul în frâu.

Consilierul prezidențial, Kellyanne Conway, a declarat în emisiunea “Watters’ World “de pe Fox News Channel, ” Discursul lui Trump nu va fi plictisitor, pentru că Trump nu este un tip plictisitor”.

Însă lucrurile sunt diferite, de această dată, în Camera Reprezentanţilor. Donald Trump a câştigat fotoliul de la Casa Albă purtând o şapcă roşie pe cap şi promiţând, cu voce răgușita, “voi face America minunată, din nou”.

Trump a demonstrat că poate respecta un anumit scenariu, dar nu neapărat pe cel aşteptat de popor. Discursul său inaugural, în loc să fie un moment plin de optimism, ca de obicei, a fost unul întunecat care schiţa mai degrabă un “carnagiu american.”

La convenția republicană, din vara trecută, discursul său a oferit, în mod similar, un angajament apocaliptic de salvare a SUA de pericolul reprezentat de Hillary Clinton pe care o asimila cu “moartea, distrugerea, terorismul și slăbiciunea.”

“Am fost păcăliți anterior”, spune Aaron Kall, director al dezbaterii de la Universitatea din Michigan. “Continuăm să așteptam o schimbare care nu s-a materializat, încă.”

Există, de asemenea, mari întrebări cu privire la modul în care democraţii vor alege să facă opoziție, mai ales că aceştia sunt încurajați de adversarii, extrem de vocali, ai lui Trump, care s-au manifestat în forţă, în ultimele câteva săptămâni.

Deja, democraţii au invitat mai mulți imigranți și străini, să participe la discursul lui Trump, ca un contrapunct coregrafic îndreptat împotriva politicilor sale legate de imigrare şi excludere.

Nu există niciun fel de menajamente între democrați și Trump. El și-a bătut joc de liderul lor din Senat, Chuck Schumer, din New York, numindu-l “cap de clovn”, “ușuratic” și „prefăcut care plânge cu lacrimi false, de milă celor blocaţi la intrarea în S.U.A.”

Pe de altă parte, președintele mai are încă mult de lucru si în interiorul propriului partid.

Până în prezent, Trump s-a arătat a fi în relaţii de prietenie cu republicanii din Congres. El vorbește adesea la telefon cu Paul Ryan, Speaker-ul, republican, al Camerei Reprezentanţilor SUA.

Legislatorii sunt nerăbdători să afle detalii cu privire la poziția prezidențială pe probleme de top cum ar fi revizuirea fiscală sau abrogarea politicilor de îngrijire a sănătății și a dreptului comercial, promovate de preşedintele Barack Obama. Deocamdata se abţin de la a comenta modul nestăpânit de a se exprima, al lul Donald Trump.

Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, întrebat săptămâna trecută, ce se aşteaptă să audă, marţi, de la Trump, a declarat: “Un tweet, gratuit, optimist, plin de vorbe înălțătoare despre direcţia în care trebuie să meargă America.”

În timp ce tradițiile Congresului cer maniere și cordialitate, de-a lungul anilor s-au iscat nenumărate polemici între președinte și legislatori, aşa cum probabil se va întâmpla şi marţi.

În timpul discursului susţinut în septembrie 2009, de președintele Barack Obama, la o ședință comună a Congresului pe tema îngrijirii sănătăţii, Joe Wilson, republican din Carolina de Sud, a strigat: “Minți!” Această ieşire necontrolată a fost văzută de mulți ca un spectacol uluitor, lipsit de respect. Grupuri de republicani şi-au arătat nemulțumirea şi dezacordul cu preşedintele Obama în moduri mult mai subtile, comentând sau abţinându-se la aplauze.

Michael Waldman, cel care s-a ocupat de discursurile preşedintelui Bill Clinton, a declarat că Trump poate, cu ușurință “să arunce un discurs în aer” cu doar câteva abateri de la textul derulat pe prompter. Waldman a mai declarat că opoziția, la rândul său, l-ar putea scoate din joc pe Trump, la fel de bine. “Cum va reacționa când mai multe sute de membri democraţi ai Congresului nu-i vor arata dragostea pe care el o aşteaptă mereu de la auditoriu?” se întreabă Waldman. “Nu a fost nimeni, dintre cei care au stat acolo înainte, pus în situaţia de a răspunde unei cantităţi , atât de mari si neprevazute, de venin.”

Kall spune că interpelările democraţilor sau ale altor persoane din cameră ar putea să-l energizeze pe Trump și să dea un impuls suplimentar discursului său.

Discursul de marți va reprezenta prima vizită a lui Trump, la Capitoliu, de la inaugurarea să ca preşedinte al SUA. Parlamentarii vor avea posibilitatea să remarce dacă este vreo diferenţă între Donald Trump, cel care li se va adresa şi „aruncătorul de flăcări” care apare, în mod obişnuit, la televizor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here