Desi Guvernul a mărit salariile şi punctul de pensie, România este tot pe ultimul loc din UE la capitolul protecţie socială

0
1090

Majorările anunţate de Executiv, care vor creşte salariile cu câţiva lei de la 1 ianuarie şi pensiile cu circa 100 lei, nu pot ridica România de pe ultimul loc în UE din punct de vedere al ponderii cheltuielilor pentru protecţia socială. O statistică a Eurostat arată că România cheltuieşte circa 14,6% din PIB pentru protecţie socială, procent pe jumătatea celui mediu la nivel european.

Datele publicate de Eurostat arată că în Uniunea Europeană, cheltuielile pentru protecţia socială au reprezentat, în medie, 29% din PIB în anul 2015, România fiind pe ultimul loc în UE la acest indicator în condiţiile în care cheltuielile pentru protecţie socială au reprezentat doar 14,6% din PIB, faţă de peste o treime din PIB în Franţa, Danemarca şi Finlanda.

În UE, ponderea chetuielilor pentru protecţia socială a crescut. La noi a scăzut   La nivelul UE, ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB a crescut uşor de la 28,6% din PIB în 2010, până la 29% din PIB în 2015.

În România, însă, s-a înregistrat o evoluţie contrară: ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB a scăzut de la 17,3% din PIB în 2010 până la 14,6% din PIB în 2015.

În medie, în UE, pensiile de vârstă şi de supravieţuitor au însemnat 45% din totalul beneficiilor sociale în 2015 şi au reprezentat cea mai mare parte a beneficiilor de protecţie socială în aproape toate statele membre.  Ponderea pensiilor de vârstă şi de supravieţuitor în totalul cheltuielilor pentru protecţia socială era cea mai mare în Grecia (65%), Italia şi Portugalia (ambele cu 58%), România şi Cipru (ambele cu 55%), la polul opus fiind Irlanda (33%), Luxemburg şi Germania (ambele cu 39%).   În schimb, ponderea ocupată de ajutoarele de şomaj în totalul cheltuielilor pentru protecţie socială în rândul statelor membre varia între mai puţin de 0,7% în România şi 12% în Irlanda.

Recentele modificări aduse Codului Fiscal prevăd majorarea punctului de pensie începând cu 1 iulie 2018. Potrivit Ordonanţei de urgenţă pensia minimă va creşte de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.   Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here