De ce nu se resimte pe Wall Street o “Criză Trump”

0
2379

După o scurtă cădere, piața bursieră a revenit săptămâna trecută în marșul său ascendent și a atins un nou nivel de creştere, optimism în urma căruia mulţi au devenit confuzi, alţii de-a dreptul furioşi. De ce Wall Street nu este afectată de știrile aiuritoare din ultima vreme şi de zvonurile despre punerile sub acuzare care vin dinspre Washington? Unde este aşa numita „Criză Trump”?

Până în prezent, nu există aşa ceva iar aceasta este o veste bună atât pentru investitori cât și pentru oponenții ideologici ai președintelui. În urma unei analize a piețelor bursiere din întreaga lume, care a cuprins datele ultimelor trei decenii, se arată că piața de valori a unei țări poate să depăşească adesea pieţele partenerilor săi atunci când un nou lider vine la putere intr-o țara emergentă.

Acest efect nu se simte foarte tare în țările dezvoltate. Spre exemplu Statele Unite dispune de bare de protecție structurale, cum ar fi instanțele independente puternice, băncile centrale și alte controale asupra puterii, care fac mult mai dificil ca un lider să schimbe direcția națiunii.

Dacă facem o comparaţie între scandalurile politice, spre exemplu, in urma celui din Brazilia, piața se străduiește să se redreseze după ce valoarea dolarului a scăzut cu aproape 15% pe data de 18 mai, probabil ca răspuns la știrile despre iminenta demitere a preşedintelui Dilma Rousseff, acuzat de manipularea conturilor publice.

În Statele Unite, piața bursieră a scăzut în timpul scandalului Watergate, dar din motive care nu aveau prea mult de-a face cu Richard Nixon ci cu economia stagnantă și inflația. În timpul investigațiilor și al punerii sub acuzare a lui Bill Clinton, prețurile acțiunilor au crescut în mod constant, până în anul 1998, când colapsul fondului de acoperire Long-Term Capital Management, ar fi putut să declanșeze o criză financiară globală. Același lucru este valabil și pentru alte scandaluri politice înregistrate de-a lungul timpului.

Este o mare greșeală să vezi piețele prin lentile colorate ideologic și extrem de dificil de răspuns la întrebarea dacă Statele Unite se descurcă mai bine atunci când se află sub administrație republicană sau democrată. În oricare dintre cele două situaţii, piața pare din ce în ce mai puţin înclinată să aibă grijă de partidul care se află, vremelnic, la putere.

Numeroși ideologi de dreapta, sunt convinși de faptul că președintele Barack Obama a condus America spre ruină, ignorând evoluţia pieţei de capital aşa cum democraţii consideră că, acum, președintele Trump trage țara în jos și presupun că acesta va fi şi trend-ul acțiunilor.

Piața bursieră trebuie înțeleasă nu ca un sondaj prezidențial, ci ca un barometru al dispoziției economice a națiunii care din numeroase motive nu are legătură cu Casa Albă.

Pentru câteva săptămâni, după victoria președintelui Trump, pe Wall Street a fost înregistrata o uşoară tulburare pricinuită de modul în care planurile sale de reducere a impozitelor și a birocrației ar putea agita “instinctele animalice” promovând mediul de afaceri american în detrimentul competitorilor străini. Banii se întorceau în Statele Unite, determinând astfel valoarea dolarului. Șase luni mai târziu, principala cauză a creșterii continue a pieței are mai mult de-a face cu factorii globali decât cu factorii locali. “Impactul Trump” a trecut de mult.

În ultimele luni s-a înregistrat o creștere globală iar cele mai grave temeri care au cauzat, pe Wall Street, anul trecut, scăderi pe termen scurt, au fost în legătură cu eventuala „spargere” a Uniunii Europene, după Brexit şi cu o posibilă criză financiară în China. Niciuna dintre cele două temeri nu s-a materializat. Economia americană a continuat să crească constant cu aproximativ 2%, în timp ce economiile Europei și Japoniei sunt acum mai puternice ca niciodată, după criza din 2008.

Piața bursieră americană reflectă limpede aceste tendințe. În ciuda criticilor adresate de preşedintele Trump “globaliștilor”, companiile orientate pe plan internațional şi-au depășit performanțele de la momentul inaugurării acestuia. Forțele globale care au ridicat piața americană au influenţat, în același timp şi piețele bursiere străine care au crescut la rândul lor mult mai repede în acest an.

În mod similar, dolarul american a renunțat la toate câștigurile pe care le-a înregistrat imediat după alegerile din noiembrie, iar peso mexican a recuperat majoritatea pierderilor pe care le-a suferit atunci când piețele au primit amenințări serioase din partea președintelui Trump care s-a arătat a fi hotărât să rupă Acordul de Liber Schimb Nord-American.

Pe Wall Street, astăzi, discuţiile despre Trumponomics se estompează, pentru că sunt mulți cei care nu se mai așteaptă la fluctuaţii nici în bine dar nici în rău, indiferent dacă va fi impulsionată reforma fiscală sau se vor declanșa războaie comerciale. Unii analiști sunt încă preocupaţi şi se aşteaptă ca planul de reducere a impozitelor să se bazeze pe ipoteze nerealiste de creștere economică. Aceştia consideră că diminuarea deficitului bugetar sau limitarea imigrației ar putea submina economia. Toate acestea, în acest moment, reprezintă doar speculaţii. Dezvoltările ulterioare pe aceste direcţii vor avea un ritm lent care în orice situaţie vor ieşi cu mult în afara orizontului de prognoză al pieței, care este măsurabil în luni, poate, ani.

În ultimele luni, profiturile corporative au început să se revigoreze, pe baza unei economii globale recuperate. Atâta timp cât acest trend continuă și costul banilor rămâne aproape de zero, datorită bunăvoinţei Fed, calea implicită pentru piață este de creștere. Cu toate acestea nu se poate estima că nu ar exista riscuri pentru Wall Street. Stocurile din Statele Unite au crescut rar pe o perioadă atât de lungă, fără a înregistra un regres major și nu au fost niciodată cotate la un nivel atât de ridicat, de la boom-ului tehnologic înregistrat la sfârșitul anilor 1990. Istoria ne arată că operațiunile bursiere tind să crească până la următoarea recesiune, astfel încât întrebarea este când şi de unde va începe aceasta.

Dacă presiunile inflaționiste vor determina Fed-ul să ridice ratele dobânzilor mai repede, economia ar putea să se poticnească și să să influenţeze şi piața în acest sens. În mod semnificativ, există încă amenințări la adresa economiei mondiale, inclusiv din partea bulei datoriei chinezești. În cazul în care aceasta va exploda, ar putea provoca următoarea recesiune globală, lovind greu piața americană. Neîndoielnic, pe pieţe există multe îngrijorări însă important este ca acestea să nu escaladeze în mod artificial. Valul de scandaluri care a cuprins Casa Albă nu se află pe un loc important pe această listă de îngrijorări. Ideile preşedintelui Trump, care mai de care mai isteţe, pot fi o sursă de mare îngrijorare sau de indiferență, în funcție de înclinațiile ideologice însă important este că Wall Street nu îşi face griji, nici într-un sens nici în altul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here