Cum si-au salvat milionarii romani banii din banci in criza cipriota a capitalului

0
4439
criza cipriota

Mai multe firme offshore conectate la cunoscuții afaceriști români Puiu Popoviciu și Radu Dimofte au retras milioane de euro din băncile cipriote cu puțin timp înainte de anunțul ­ șoc privind taxarea depozitelor din insulă. Retragerile făcute de firmele conectate la magnații români sunt doar o mică parte din miliardele de euro scoase din băncile cipriote de către mii de companii offshore­, oligarhi din fostul spațiu sovietic, avocați și consultanți locali.

Eurolife Ltd., subsidiara Bank Of Cyprus, a retras 579.000 de euro din cealaltă bancă cu probleme, Laiki Bank, pe 14 martie, cu două zile înainte de anunțul privind taxarea depozitelor. La București, Eurolife Ltd. figurează printre fondatorii diviziei de leasing a băncii cipriote.

Eurolife Ltd., subsidiara Bank Of Cyprus, a retras 579.000 de euro din cealaltă bancă cu probleme, Laiki Bank, pe 14 martie, cu două zile înainte de anunțul privind taxarea depozitelor. La București, Eurolife Ltd. figurează printre fondatorii diviziei de leasing a băncii cipriote.

Anunțul taxării depozitelor din băncile cipriote s­-a propagat ca o undă de șoc, în statele europene în cursul zilei de sâmbătă, 16 martie 2013. Măsura fără precedent a fost negociată la Bruxelles până noaptea târziu de reprezentanții statelor din zona euro, Băncii Centrale Europene și FMI. Taxarea depozitelor a fost condiția pentru implementarea unei scheme de ajutor de urgență în valoare de 10 miliarde de euro care să salveze sistemul financiar din Cipru.

Creditorii internaționali sperau astfel să capitalizeze cu alte 6 miliarde de euro cele două bănci cu probleme -­ Bank of Cyprus și Laiki Bank ­- prin taxarea depozitelor și oferirea de acțiuni în schimbul banilor. La acel moment, însă, peste jumătate din suma destinată capitalizării prin taxarea depozitelor plecase deja din conturile celor două bănci în precedentele două săptămâni din luna martie. Astfel, 3,6 miliarde de euro au ieșit din cele două bănci în perioada 1­-15 martie 2013, doar din retragerile celor care aveau depozite de peste 100.000 de euro.

Varianta inițială a acordului impunea taxarea tuturor depozitelor, cu cote diferite, de până la 9,9%, dar a fost respinsă de Parlamentul de la Nicosia, pe 19 martie. Ulterior, după alte negocieri rapide, Cipru a agreat, în data de 25 martie, o altă schemă de ajutor, în care, printre altele, să nu mai fie impozitate depozitele mai mici de pragul garantat de 100.000 de euro, dar să fie sacrificată Laiki Bank ­ ale cărei principale active și credite să fie preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare societate bancară locală.

Marfin Bank este filiala bucuresteana a băncii cipriote Laiki Bank

Marfin Bank este filiala bucuresteana a băncii cipriote Laiki Bank

Ionel Blănculescu, consultant financiar și fost ministru, susține că mereu au fost situații în care câțiva inițiați au reușit să evite falimente răsunătoare sau măsuri excepționale: “Și la noi, în cazul Bancorex, au fost oameni care și­-au retras banii înainte de închiderea băncii. Sunt sigur că și în cazul Lehman Brothers au fost persoane care și­-au salvat investițiile înainte de faliment, așa că nu trebuie să fim ipocriți și trebuie să admitem că există scurgeri de informații în momente ca acestea. Deciziile sunt luate de oameni care au familii, prieteni și informațiile se propagă în anumite cercuri. Mereu există câțiva inițiați care speculează astfel de informații ”.

Blănculescu mai susține că măsurile scot practic Cipru de pe harta paradisurilor fiscale: “Cel mai important efect, care s-­a și urmărit prin aceste măsuri, este desființarea Ciprului ca paradis fiscal. Jurisdicțiile europene cu un comportament de tip paradis fiscal vor avea și ele de suferit, pentru că va crește transparența, ceea ce va face ca mulți clienți să se reorienteze spre alte zone. Pentru România, efectele vor fi benefice, pentru că vor crește veniturile la buget datorită faptului că mulți vor renunța la optimizarea fiscală în astfel de paradisuri fiscale”.

graficAgenția de știri REUTERS a publicat astăzi un material despre retragerile de capital din cele două bănci cipriote și a identificat numele unor firme conectate la oligarhi din Rusia și din Ucraina. RISE Project a analizat lista firmelor offshore care și-au retras banii din cele două bănci cipriote cu mai puțin de două săptămâni înainte de anunțul de pe 16 martie 2013 privind taxarea depozitelor.

Gruparea Popoviciu­-Dimofte

Unele dintre aceste firme sunt conectate la afacerile unor magnați locali. Patru firme cipriote conectate la interesele afaceriștilor locali Puiu Popoviciu și Radu Dimofte au retras în total aproape 6 milioane de euro. “Nu cunosc”, a răspuns omul de afaceri Puiu Popoviciu prin SMS la solicitările RISE Project de a comenta situația retragerilor.

Menționăm că nu există dovezi oficiale care să arate că transferurile de bani s­-au făcut în baza unor informații privilegiate.

Firma cipriotă Tatika Investments este acționară în numeroase afaceri românesti. Click pentru vizualizare.

Firma cipriotă Tatika Investments este acționară în numeroase afaceri românesti. Click pentru vizualizare.

Aniruda Limited, Nicosia. A retras o sumă totală de 849.700 de euro în zilele de 7 și, respectiv, 14 martie.

Compania Aniruda Limited a fost înfiinţată în 2010 şi, în prezent, controlează 51% din firma Farview Investments SRL Bucureşti. Restul de 49% este deţinut de Ligia Popoviciu, mama afaceristului Puiu Popoviciu. Farview Investments SRL a fost creată în 2005 şi provine din divizarea parţială a Alltrom SRL – compania fanion a familiei Popoviciu. La înființare, Farview Investments a preluat din patrimoniul Alltrom SRL o vilă de pe marginea lacului Snagov – „Vila 24”. În 2008, Farview Investments SRL a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea unei vile de la afaceristul Mihai Cuptor, situate în cartierul Primăverii, strada Nikolai Gogol, gard în gard cu casa de protocol în care a locuit Petre Roman.

Gabriel "Puiu" Popoviciu / Foto: evz.ro

Gabriel “Puiu” Popoviciu / Foto: evz.ro

Farview Investments îl are ca director pe Dumitru Ciocoiu (63 de ani), un personaj des întâlnit în afacerile tandemului Popoviciu – Dimofte. De altfel, Dumitru Ciocoiu a fost învinuit în dosarul „Băneasa” – în care Popoviciu este judecat pentru prejudicierea statului român cu 220  de milioane de Euro, fiind urmărit penal sub acuzaţia de favorizare a infractorului. Procurorii îi imputau lui Ciocoiu rolul jucat în planul pus la cale de Popoviciu pentru a-l mitui pe ofiţerul care ancheta asocierea dintre firma acestuia, Log Trans SA, şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice. În cele din urmă, Dumitru Ciocoiu a fost scos de sub urmărire penală.

Wellkept Properties Limited, Nicosia. A retras, în total, 2,6 milioane de euro de euro în ziua de 6 martie.

Wellkept Properties Limited a retras, în total, 2, 6 milioane de euro de euro în ziua de 6 martie

Wellkept Properties Limited a retras, în total, 2, 6 milioane de euro de euro în ziua de 6 martie

Wellkept Properties a fost înfiinţată în 1999. În România, Wellkept Properties deţine pachetul majoritar de acţiuni al companiilor Universal SA (54%) şi Meteor SA (53,7%). Cele două firme au în patrimoniu, cumulativ, aproximativ 150 de spaţii comerciale răspândite prin tot Bucureştiul şi situate la parterul blocurilor construite înainte de 1990.

Potrivit datelor obţinute de RISE Project de la registrul companiilor din Cipru, acţionarii Wellkept Properties sunt: Tatika Investments Ltd (37,5%), Bladon Enterprises Ltd (37,5%) şi Tresela Investments Ltd (25%). Dincolo de participaţiile deţinute prin intermediul Wellkept Properties, Tatika Investments şi Bladon Enterprises sunt prezente, în mod direct, în zeci de afaceri pe care gruparea Popoviciu-Dimofte le derulează în România. De altfel, în perioada 6-11 martie 2013, aceste două firme, Tatika şi Bladon, au retras, pe cont propriu, bani din băncile cipriote.

Offshore-ul Tresela Investment, celălalt acţionar al Wellkept Properties, este conectat la afacerile derulate de magnatul Ion Ţiriac.

Tatika Investments Limited, Nicosia. A retras, în total, 1,34 milioane de euro de la ambele bănci cipriote, Bank of Cyprus și Laiki Bank, în zilele de 8 și 11 martie 2013.

Tatika Investments, offshore-ul cel mai frecvent întâlnit în companiile controlate de gruparea Puiu Popoviciu – Radu Dimofte, a fost înființată în 1999. Cote procentuale semnificative din următoarele active şi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul  Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson (din Piaţa Dorobanţilor), cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în Bucureşti), lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, patiseriile Paul şi Cinnabon, platforma industrială Metav etc. În 2005, Tatika Investments Ltd, împreună cu firma care operează cele două hoteluri Ramada Parc – Parc Hotels SA – a contractat un credit de 14,7 milioane de euro de la Alpha Bank. Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte au garantat atunci, ca persoane fizice, schema împrumutului de la Alpha Bank.

Bladon Enterprises Limited, Nicosia.  A retras 1,17 milioane de euro de la Laiki Bank.

Bladon Enterprises a fost înfiinţată în 1999. În prezent, acestă firmă cipriotă deţine importante cote procentuale, unele în parteneriat cu Tatika Investments, în următoarele active active şi afaceri: palatul istoric al băncii Marmorosch Blank, restaurantele Pizza Hut şi KFC, patiseriile Paul şi Cinnabon, fosta platforma industrială Metav, hotelul Howard Johnson etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here