Cuba: de la sclavia din feudalism la sclavia din socialism

0
2288
Cuba: de la sclavia din feudalism la sclavia din socialism

Înainte de acapararea puterii politice de către socialiști (1959), Cuba era o țară relativ dezvoltată în America Latină, pe locul doi în clasament după Venezela. Numărul americanilor care trăiau în Cuba era mai mare decât numărul cubanezilor care trăiau în SUA. Până în 1953 73% din populație știa să citească, ceea ce situa Cuba pe locul patru în clasament, după Argentina (86%), Chile (79,5%) și Costa Rica (79,4%). Țara conducea în clasamentul:

numărului de televizoare raportat la populație (1 la 25 de locuitori)
numărului de telefoane (1 la 38 de locuitori)
numărului de ziare (1 la 8 locuitori)
numărului de vehicule (1 la 40)
densității căilor ferate (1 milă de cale ferată/1 milă pătrată)
Havana era considerată unul din cele mai scumpe orașe din lume, un fel de Las Vegas. În 1954 în Havana se înregistrau cele mai multe mașini Cadillac relativ la populație din întreaga lume. Venitul pe cap de locuitor în Cuba era, dacă mai este nevoie de încă o comparație, mai mare decât în Japonia și dublu față de media Americii Latine – deși reprezenta doar 20-25% din cel înregistrat în SUA și circa 50-60% din venitul pe locuitor în Europa (nivelul de viață era similar cu cel din Italia, mai mare decât cel din Spania și alte țări europene).

cuba

În anii ’50 Cuba și Hong Kong erau cam la fel de sărace. Apoi s-a întâmplat ceva spectaculos. Datorită regimului socialist opresiv, Cuba a rămas sub media mondială, în vreme ce Hong Kong – cu un regim foarte liberal – a decolat pur și simplu (sursa).

hong-kong-v-cub

havana-hong-kong

Sclavii cubanezi din 1862 mâncau mai bine decât cubanezii în 1962, sub stăpânirea lui Castro.

ratie-cuba

În 2015 rația alimentară lunară pentru fiecare persoană arăta astfel:

10 kg orez
6 kg zahar alb și 2 kg zahăr brun
250 ml ulei
5 ouă
1 pachet cafea
6 kg carne de pui
Fiecare persoană mai avea dreptul la o chiflă zilnic. Lapte primeau doar femeile însărcinate și copiii sub 7 ani. Salariile pentru majoritatea cubanezilor se situează la 20 de dolari/lună, mai puțin de 5% din populație are acces la internet (sursa).

Graficul de mai jos arată diferența dintre Chile și Cuba. Chile, cu o guvernare etatistă, a bătut la rândul său pasul pe loc multă vreme, dar datorită programelor de liberalizare economică PIB/locuitor s-a triplat în ultimele două decenii.

cynpac-xgaatzsy

Istoria economică a Cubei ilustrează excelent ideea simplă că libertatea merge mână în mână cu prosperitatea. Regimurile economice care suprimă libertatea și libera inițiativă, cele care închid piețele și blochează competiția sunt de fapt regimuri feudale potrivnice bunăstării generale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here