Controverse privind portalul de la Registrului Comerțului, instituție condusă de Valentina Burdescu: Numeroase persoane se plâng că funcționează deficitar / Cât a costat și cine l-a realizat

1
2954

Deși ar trebui să asigure transparență și o metodă ușoară cetățenilor de a verifica firmele, portalul Oficiului Național al Registrului Comerțului – portal.onrc.ro are lacune grave care au atras nemulțumiri multiple în spațiul public.

Pentru a îl putea folosi trebuie să te înregistrezi cu un cont pentru care plătești o taxă, doar că numeroase persoane s-au plâns în ultima perioadă că deși plătesc pentru un serviciu acesta nu este mereu la dispoziția lor.

De exemplu, unii dintre ei susțin că foarte des portalul nu funcționează în weekenduri, în aproape toate weekendurile din an și zilele cu sărbători, iar conducerea nu face nimic pentru a asigura mentenanța pentru aceste servicii, potrivit unui material postat pe site-ul supervizor.ro.

Registrul Comerțului este condus de către Valentina Burdescu din 2016, iar în tot timpul acesta nu a făcut nimic să rezolve această situație. Anterior, ea a condus Direcția “Buletinul Procedurilor de Insolvență” unde la fel utilizatorii se plângeau că nu pot plăti online și trebuie să trimit de fiecare dată prin mail sau prin fax dovada plăţii abonamentului. Acesta lucru se făcea prin ordin de plată, plus comandă scrisă și semnată.

Pentru acest site/portal s-au plătit 66,55 milioane lei, din care “asistenţa financiară nerambursabilă – 21.498.682,07 lei”.

Acesta sumă a fost plătită companiei Romsys. Această firmă subiectul a fost subiectul celei mai mari insolvențe de pe piața IT în 2015.

La finele anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Romsys avea datorii de 46,53 milioane de lei, de la 43,2 milioane de lei în 2017, creanțele de recuperat crescând de la 2,5 milioane de lei la 4,4 milioane de lei, potrivit informațiilor publicate de profit.ro.

Înființată în 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârșitul anului 2007 de New Frontier Holding din Austria. Cu noul acționar, afacerile companiei au atins un maxim de 268,8 milioane de lei în 2011, an după care au intrat în declin. Romsys a ocuoat locul 6 în top-ul firmelor care au obținut, în intervalul 2011-2015, cele mai multe contracte de la stat, cu 147,32 milioane de lei.

Această companie s-a regăsit în dosarul lui Vasile Blaga în care acesta a fost achitat. Dosarul a pornit de la două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan (zis Pinalti) și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys. De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat șpaga primită de Blaga de la Berdilă.

Potrivit rechizitoriului, Pinalti a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga ca să îl ajute pe Berdilă de la Romsys să câștige contracte IT cu Transelectrica și Transgaz.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan i-ar fi garantat lui Horia Hăhăianu că va fi menţinut în funcţia de conducere la Transelectrica dacă vor fi atribuite Romsys, companie reprezentată de Berdilă, contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

1 COMMENT

  1. Pai si ….. trei sferturi despre penali pdl pnl si despre registrul comertului trei randuri . Titlu saracul a ramas singur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here