Conform Eurostat, avem cel mai mare deficit guvernamental din UE

0
1206
consiliu fiscal

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că într-un orizont de timp apropiat, majorarea unor taxe şi impozite este inevitabilă.

Afirmaţia vine în contextul în care, în primele trei luni ale anului, deficitul guvernamental a marcat o creştere faţă de ultimul trimestru din 2017, după cum arată datele Oficiului European de Sta­tistică (Eurostat).

Analistul economic a declarat: “Ca să depăşim această situaţie există câteva soluţii. Pe de o parte, putem încerca să controlăm cheltuielile bugetare, însă nu putem să umblăm la niciuna dintre aceste cheltuieli, mai ales că 2019 este an electoral, iar cealaltă soluţie vizează majorarea unor impozite şi taxe (nici această măsură nu este populară într-un an electoral, dar cred că undeva se va face, indiferent că va fi spre sfârşitul lui 2019, sau că va fi în 2020, după alegeri. Este greu de crezut că există altă soluţie”.

Domnul Dochia este de părere că deficitul bugetar s-a majorat în raport cu anul trecut, în primul rând, pentru că au crescut atât cheltuielile bugetare – s-au majorat salariile, pensiile şi ajutoarele sociale – cât şi investiţiile, în prima parte a cestui an, spre comparaţie cu 2017, când au fost la un nivel extrem de scăzut.

“Asta face ca anul acesta situaţia să fie, poate, mai îngrijorătoare decât anul trecut, pentru că la sfârşitul lui 2017 s-a putut regla deficitul final, prin tăierea investiţiilor. Acum nu se mai poate apela la asta şi există un risc mare, de care a vorbit, de altfel, toată lumea, şi oficial şi neoficial, acela de a depăşi pragul de 3% din PIB. Sigur, investiţiile sunt de dorit, dar trebuie să ai surse ca să le realizezi, iar ale noastre sunt inexistente. În plus, faptul că avem un deficit înseamnă că ne împrumutăm şi de aici avem bani pentru salarii şi pensii mărite, investiţii”, a adăugat dl. Dochia, subliniind că inclusiv Comisia Europeană consideră că deficitul nostru bugetar va depăşi pragul de 3% din PIB.

Începând cu cel de-al treilea trimes­tru al anului, direcţia spre care se îndreaptă ţara noastră, în ceea ce priveşte deficitul, va fi clară, însă guvernanţii nu vor mai avea alternativa să sis­teze investiţiile la final de an, ca să facă ajustări şi să nu depăşească limita, aşa cum au făcut anul trecut, motiv pentru care nici anul 2019 nu arată încurajator, spune domnul Dochia, menţionând:

“Problema nu este doar pentru 2018. Ceea ce se întâmplă acum înseamnă că pornim cu un deficit des­tul de mare din anul anterior, iar toate cheltuielile pe care le face bugetul sunt obligatorii pentru că, dacă e vorba de salarii şi pensii, nu poţi să vii «mâine» şi să spui că le reduci. Anul viitor va fi, aşadar, şi mai dificil”.

În timp ce în Uniunea Europeană şi în zona euro deficitul guvernamental a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, în România deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre, cu 1,9 puncte procentuale, de la un deficit de 2,3% din PIB în trimestrul patru 2017, până la un deficit de 4,2% din PIB în primele trei luni ale acestui an, transmite Eurostat, citat de Agerpres.

În zona euro, deficitul guvernamental s-a situat la 0,1% din PIB în primul trimestru din 2018, în scădere faţă de 0,6% în precedentele trei luni, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental s-a situat la 0,5% din PIB, în scădere faţă de 0,6%.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat în România (4,2% din PIB), Franţa (2,5%) şi Marea Britanie (1,9%), iar cel mai ridicat excedent guvernamental a fost în Malta şi Olanda (ambele cu 2,5%) şi Bulgaria (2,4%).

În primul trimestru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, zona euro a înregistrat un excedent de 0,5% din PIB, de la un deficit de 0,1% din PIB în ultimele trei luni din 2017, în timp ce în Uniunea Europeană a avut un excedent de 0,1% din PIB, similar cu precedentele trei luni.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2017, s-a înregistrat în Danemarca (3,2% din PIB), Luxemburg (2,9% din PIB) şi România (1,9% din PIB), iar cel mai ridicat excedent guvernamental a fost în Ungaria (3,4%), Letonia (2,9%) şi Bulgaria (2%).

Toate detaliile pe:

http://www.bursa.ro/analistul-economic-aurelian-dochia-anticipeaza-majorarea-taxelor-si-impozitelor-inevitabila-in-vi…&s=macroeconomie&articol=350409.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here