Combinatorii industriei IT din România – Episodul 2

2
6126

Dezastrul de la Romatsa… Nicolau și S&T livrează PUȚIN și NECONFORM, în schimb, încasează MULT și INTEGRAL

Citește și – COMBINATORII INDUSTRIEI IT DIN ROMÂNIA

Reluând saga marelui combinator, Octavian Dumitru Nicolau, vă invit să vedem de această dată, încrengătura de firme şi interese ţesută în jurul companiei al cărei unic acţionare este, Ouality Business Solutions. Tot colegii de la riseproject.ro au realizat această sugestivă reprezentare grafică.

schema frauda

Povestea de succes a Quality Business Solutions, ne duce către Regia Autonoma Romatsa SA. De ce? Pentru că această regie autonomă care deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian din România, foloseşte infrastructura de telecomunicaţii a STS- ului domnului general Opris, pe care, prietenii Nicolau şi Ghiţă au putut să alunece, securizat, special şi foarte rapid, unde altundeva decât într-o altă zonă mustind de contracte. Diviziunea muncii a funcţionat perfect şi de această dată. Ghiţă pe software, pentru că are privirea mai inteligentă, Nicolau pe hardware pentru că, probabil, poate să care mai mult.

Pentru a se conforma normelor de securitate aeronautică, europene şi mondiale, România a înfiinţat, în anul 2009, în cadrul ROMATSA, “Centrul SAR”. Toate operaţiunile de căutare şi salvare în caz de prăbuşire a unui aparat de zbor care survolează România sunt coordonate din acest centru. Prin aplicaţia software de care dispune, se fac calcule exacte în funcţie de ultima localizare a aparatului în timpul zborului, de tipul, dimensiunile, greutatea şi încărcătura aeronavei, pentru a stabili rapid şi cât mai precis, aria în care se află aparatul de zbor prăbuşit.

Compania Teamnet Internaţional câştigă, în februarie 2009, contractul pentru realizarea aplicaţiei software pentru Centrul SAR, în valoare de 414.900 de euro fără TVA, adică 1.620.060,03 lei. După doar o săptămână compania Quality Business Solutions, câştigă contractul pentru furnizarea echipamentelor destinate dotării Centrului SAR, în valoare de 1,574,314,58 de lei.

Aceste două companii au fost desemnate să realizeze sistemul care ar fi trebuit să localizeze cu mare acurateţe poziţia aeronavei pilotate de Adrian Iovan, care s-a prăbuşit în ianuarie 2014, în Munţii Apuseni. Cum a funcţionat sistemul SAR atunci când era cea mai mare nevoie să-şi dea măsura capacităţii şi să salveze vieţile pilotului Adrian Iovan şi a tinerei studente Aura Ion, ştim cu toţii. Pentru lipsa de performanţă a acestui sistem, încă nu a fost tras nimeni la răspundere dar cert este că pentru domnul Nicolau, SAR funcţionează extrem de eficient şi produce în continuare bani prin contracte atribute cu încredinţare directă, adică fără licitaţie. Iată mai jos o listă a acestor contracte şi valorile pentru care au fost semnate.

Contracte atribuite Quality Business Solutions prin negociere directă, fără anunţ de participare

1. Servicii de suport tehnic (proiectare şi execuţie relocare infrastructură hardware şi de comunicaţii) (Utilităţi) 05.04.2016 161.328,69 lei fără TVA
2. Servicii de mentenanţă pentru infrastructură hardware din cadrul CC SAR (Utilităţi) 06.01.2015 227.520,00 lei fără TVA
3. Mentenanţă pentru infrastructură hardware din cadrul CC SAR (Utilităţi) 10.01.2013 490.000,00 lei fără TVA
4. Achiziţia de software pentru funcţionalităţi noi în aplicaţia SAR (Utilităţi) 20.01.2012 240.000,00 lei fără TVA
5. Servicii de mentenanţă pentru sistemul SAR (Utilităţi) 20.01.2012 244.296,00 lei fără TVA
6. Livrarea şi instalarea de materiale cablare-dublare Faza2/Faza3 27.12.2011 431.838,00 lei fără TVA
7. Achiziţia de echipamente şi software necesare pentru sistemul informatic şi de comunicaţii aferent Centrului de Coordonare (Utilităţi) 18.03.2011 241.152,00 lei fără TVA

Dar credeţi că la Romatsa, domnul Nicolau a promit contracte doar pentru Quality Business Solutions? Nicidecum, a încheiat contracte, tot prin încredinţare directă, şi pentru compania S&T, aşa, pentru ca să se bucure şi partenerii săi austrieci.

Contracte atribuite S&T România prin negociere directă, fără anunţ de participare

1. Platforma universală de virtualizare şi optimizare a terminalelor de monitorizare din Sala tehnică a CDZ Bucureşti 06.11.2013 2.050.000,00 lei fără TVA
2. Achiziţie echipamente necesare proiectului Centru de rezervă Romatsa (CR2) şi înlocuirii staţiilor de lucru existente ECIT (Utilităţi) 23.08.2012 246.652,00  lei fără TVA

Văzând toate aceste cifre, conexiunile şi încrengătura de interese, aproape că rămâi fără reacţie. Întâi te miri, apoi începi să percepi dimensiunea şi să intuieşti ce se întâmplă în laboratoarele sofisticate ale acestor afaceri cu statul, după care, analizând rezultatele acestor investiţii, care ar fi trebuit să contribuie la progresul şi la alinierea societăţii noastre la valorile spaţiului european din care facem parte, se instalează frustrarea. Datorită acestor practici, decalajul dintre România şi ţările occidentale rămâne neschimbat, în pofida tuturor eforturilor pe care societatea le face.

P.S. Pentru că un cititor al publicaţie noastre, acum ceva timp, ne acuza aluziv de „vendetă personală” în articolele despre Intracom/Intrasoft + Intrarom, vom reveni, în serial, cu alte şi alte „poveşti din IT”, acest domeniu fascinant în care se învârt valori uriaşe, cu „eroi” adevăraţi. Întâmplător sau nu, toţi gravitează în jurul aceluiaşi personaj central al frescei IT, Octavian Dumitru Nicolau. Şi pentru că tot ne aflăm în „curtea” Romatsa, vă voi spune saga “Sistemului Informatic Integrat” la RA Romatsa, unde ne vom întâlni cu Software Development & Consulting SRL (aflată sub umbrelă Omnilogic – compania influentului Gabriel Marin), SIVECO (Irina Socol), IBM România, Romsoft SRL, UTI Systems (Tiberiu Urdareanu), Romsys, Novensys, EPS, Ness România şi nelipsita S&T România.

Povestea este realizată cu participarea extraordinară, în calitate de consultant, a companiei Total Network Solution (Mihai Popazov), “firmă de casă” a domnului Sorin Mindrutescu, şeful reprezentanţei Oracle România. Am ales să o denumesc astfel pentru ca Total Network Solutions a semnat, de-a lungul timpului, cele mai profitabile contracte de vânzare licențe Oracle din piața românească, cu mult mai mari decât ale controversatului Microsoft, secondată fiind de Novensys, marea câștigătoare a licitației “Sistemul Informatic Integrat” de la Romatsa și nu numai. La finalul investigației noastre, vom reveni cu detalii despre licențele Oracle și discount-urile acordate de distinsul domn Sorin Mindrutescu, “stăpân absolut al inelelor” pe acest domeniu. Nu în ultimul rând,vom vedea marjele de profit uriașe generate de aceste discounturi și mai ales în buzunarele cui s-au scurs cantitați importante de bani (deja vorbim despre cantitati, sume ar însemna mult prea puțin, în contextul dat). Impresionante averi personale făcute din fum, din mult fum…

Numele personajelor enumerate mai sus, alături de companiile pe care le conduc, sunt printre cele mai rezonante din fascinanta piaţă de IT. Dacă am omis pe cineva, îmi cer scuze… Unele dintre aceste companii, cu prestigiu, la un moment dat în industrie, au tras între timp obloanele… Altele nu se simt prea bine în acest moment şi se află în diverse stări: de abandonare, de agonie sau de insolvenţă. O parte dintre proprietarii/conducătorii acestor companii au probleme grele cu legea şi cu procurori DNA. Nu știu ce se va întâmpla până la urmă și nici nu vreau să fac speculaţii hazardate, cert este un lucru, toate sau înfruptat sau au încercat să se înfrupte din contracte cu statul. Se pare că au reuşit, în marea lor majoritate, doar cei care au adăugat în ofertele lor, ingredientul minune, Octavian Dumitru Nicolau.

2 COMMENTS

  1. Singura mare eroare din articol este faptul ca desi investigatia realizata de catre CIAS in urma evenimentului din Apuseni a demonstrat clar care au fost cauzele care au dus la asa-zisa imposibilitate de localizare, tot insistati in nestiinta sa sustineti ca acel soft ar fi putut sa o faca. Ei bine, EROARE! Nici cu acel soft nici cu altul nu se putea localiza epava mai bine si precis decat s-a facut atunci, deoarece greselile facute de cei care aveau raspunderea acelui zbor (pilotul si cei care au pregatit zborul) au dus la aceasta situatie. Restul articolului tine de alte aspecte pe care nu le discut dar daca tot faceti o investigatie corecta folositi toate informatiile REALE existente la aceasta data. Deci va sugerez sa cititi pe http://www.cias.gov concluziile anchetei si dupa aceea din onoare sa corectati eroarea introdusa in articolul dvs.

  2. Ma bucura comentariul dvs. chiar daca perceptia mea este ca acesta vine din partea unui android, model R2D2. Neavand cunostinte in domeniu nu imi dau seama carei generatii apartine respectivul model. Dincolo de acest aspect vreau sa va spun ca am gasit raportul la care va referiti chiar daca link-ul trimis a fost incomplet. Probabil ati dorit sa imi testati perspicacitatea sau puterea deductiei.
    Sunt intru totul de acord cu dvs., raportul foarte complex explica pe larg toate cauzele si erorile umane care au dus la producerea teribilului accident din Muntii Apuseni soldat cu decesul studentei Aura Ion si a pilotului Adrian Iovan dar oare, aceste sisteme complexe si sofisticate nu sunt destinate tocmai pentru a functiona impecabil chiar si in cazul unor erori umane? Ceea ce incercati dvs. sa sugerati este ca pana la urma “mortu’ e de vina” si niciun sistem din lume nu ar fi putut sa faca mai mult. Pai daca aceste sisteme nu pot face mai mult, imi permit sa va intreb, de ce mai dam o gramada de bani pe ele? Nu ar trebui sa-si dovedeasca si utilitatea pentru care au fost create nu numai sa serveasca la mutatea banilor din  contul statului in buzunarele unora sau altora?
    Prin definitie Centrul SAR si aplicatia software a fost creata, sau ar fi trebuit sa fie creata, tocmai pentru a putea localiza rapid si cat mai exact, in functie de o multime de parametri, o aeronava prabusita indiferent de erorile umane. Localizarea aeronavei dupa prabusire nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu cel/cei din vina caruia/carora s-a produs tragicul eveniment. Mai aveati putin si ati fi spus ca “asta le-a fost soarta” si sa-mi pretindeti a avea o onoarea de a-mi cere scuze pentru ca am indraznit sa emit pretentia ca sistemul ar fi trebuit sa fie si functional.
    Pe logica dvs. pierderea a doua vieti, a doi oameni valorosi, din onoarea cui ar trebui sa fie corectata, daca s-ar mai putea face acest lucru?
    Stiu ca nu aveti un raspuns asa ca hai sa ne aratam indignati si sa ne grabim sa “punem batista pe tambal”. Ce atata vorbarie doar raportul arata clar “mortu’ a fost de vina”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here