China vrea sa devina furnizorul principal de energie electrica din intreaga lume

0
2188

Dintr-o încurcătură planificată de birocrație in vestul Beijingului, viitorul unei țări aflate la 3.000 km distanță este pus în discuție. Xie Qiuye, președinte al Institutului de Planificare și Inginerie Electrică din China, a fost numit responsabil pentru elaborarea unui plan de dezvoltare in domeniul energiei electrice pentru Laos, o națiune care are ca sursă de aprovizionare barajele construite de chinezi pe râul Mekong.

Misiunea lui Xie este să găsească o soluție rațională pentru Laos, chiar dacă marile companii chineze din domeniul construcțiilor se luptă sa obtina mai multe contracte în vecinătatea săracă din sudul Chinei. Dorinta sa de a transforma Laos într-un centru regional de putere, care sa exporte energie electrică în restul Asiei de Sud-Est, depinde de o tehnologie impusa de un puternic lider al unei compani de stat in domeniul energiei electrice, a carui viziune este de a conecta piețele mondiale de energie.

În Laos, în Brazilia, în Africa Centrală și mai ales în China, tehnologia cu cablu de înaltă tensiune, care permite transportul comercial de energie electrica pe distanțe mari cu costuri mai mici și încărcătură sporită, justifică construirea unor proiecte masive pentru energie. Cel mai puternic sistem de transmisie chinezesc este numit “racheta balistică intercontinentală” a industriei energetice de catre Liu Zhenya, acesta fiind cel mai mare susținător si pentru un deceniu președinte al Statului Grid.

UHV a permis Chinei sa inceapa construirea barajului dincolo de munti, pe o distanta de mii de kilometri spre coasta industrială de est. Permițând acest lucru, dar și implementarea altor proiecte, UHV a plecat in China de Vest cu un surplus de energie electrica pe care Liu, în 2016, a propus, folosind tehnologia, sa il exporte cat mai departe de Germania.

Acum Liu promovează UHV la nivel internațional prin inițiativa sa de interconectare globală în domeniul energiei. Denumita o “strategie națională” și susținută de președintele Xi Jinping, inițiativa este unul dintre cele mai ambițioase planuri internaționale ale Chinei – de a crea prima rețea mondială de energie electrică din lume.

“Acest lucru este în concordanță cu obiectivele de expansiune ale Beijingului și de stabilire a standardelor globale”, spune Erica Downs, expert în energie la Universitatea Columbia. “Este legată de intenția Chinei de a deveni o superputere industrială avansată. Este un mare element de prestigiu. “

Avocații subliniază că acest lucru nu înseamnă că rețeaua rezultată ar fi controlată de China, însă rețelele ar fi legate de o mai bună alocare transregională a surplusurilor de energie electrica. Nu este o coincidență că rețeaua ar rezolva problema “energiei electrice capturate” care rezultă din unele proiecte de amploare ale Chinei, spre exemplu din țări precum Laos care nu au o piață internă suficient de mare.

Unii observatori occidentali o văd ca pe o strategie geopolitică la egalitate cu inițiativa “centura si drumuri” a Chinei, un proiect de mare amploare care urmărește să stimuleze investițiile în infrastructură în peste 80 de țări.

“Desi exista cu siguranta o explicatie comerciala pentru expansiunea rapida a Chinei in sectorul energetic, trebuie de asemenea recunoscut faptul ca Beijingul este cunoscut că interconectează inițiativele sale economice, diplomatice si strategice”, spune Andrew Davenport, director executiv la RWR Advisory, Washington, pe bază de consultanță. “O parte a explicației pentru extinderea sa în acest domeniu este, prin urmare, probabil influența – și câștigurile reduse de energie electrică – de unde rezulta un control sporit asupra unei industrii atât de fundamentale pentru viața cotidiană a cetățenilor”.

Grid management

Companiile chineze au anunțat investiții de 102 miliarde de dolari în construirea sau achiziționarea de infrastructuri de transmisie a energiei electrice în cadrul a 83 de proiecte din America Latină, Africa și Europa în ultimii cinci ani, potrivit RWR. Imprumuturile suplimentare de la instituțiile chineze pentru investițiile în rețelele de energie de peste mări ajung la un total de 123 miliarde de dolari.

Daca analizăm separat toate tranzacțiile chineze legate de energie din străinătate, inclusiv investițiile și împrumuturile pentru centralele electrice, precum și rețelele acestora, observam ca numărul acestora este aproape cvadruplu. Între 2013 și sfârșitul lunii februarie 2018 tranzacțiile totale de peste mări, anunțate, au ajuns la 452 miliarde de dolari, în creștere cu 92% față de nivelurile din 2013, potrivit RWR, care scade din calculele sale anunțate tranzacții care sunt ulterior anulate.

Funcționarii și analiștii din industria energetică din China insistă asupra faptului că ar fi prea simplu să presupunem că astfel de investiții sunt planificate pentru a fi integrate într-o rețea internațională unică pentru a atinge obiectivul GEI, pe care Liu l-a descris recent ca fiind similar cu Internetul: nu este controlat de o singură țară.

Prima etapă, prevăzută să decurgă până în 2020, implică investiții în activele rețelei interne din alte țări. Cea de-a doua fază ar presupune sa lucreze împreună unele dintre aceste rețele și sa imbine capacitățiile de generare. “Din 2020 până în 2030 sarcina va fi de a promova interconexiunea intracontinentală și interconectarea rețelelor asiatice, europene și africane”, a spus recent Liu in cadrul unei conferințe, la Londra.

Deși companiile chineze nu ar avea în mod necesar proprietatea sau controlul asupra rețelelor regionale, influența lor prin activele pe care le controlează ar conduce, în cele din urmă, la interconectarea regională.

“Companiile de energie aflate în proprietatea statului chinez urmăresc o strategie agresivă de expansiune în străinătate, investind în construcția și exploatarea rețelelor energetice, în unele țări și ca investitori în capitaluri proprii”, spune Xu Yi-chong, profesor de politică la Universitatea Griffith din Australia și autor al lui Sinews of Power, o carte despre “statul Grid”.

“Cu toate acestea stimularea pentru interconectivitate nu trebuie să însemne că societatile chineze dețin sau exploatează rețeaua.”, a mai adaugat acesta.

Ambitia este imensa, avand in vedere conectarea a peste 100 de tari. Totodata China are o forță considerabilă de organizare, financiară și tehnologică.

Companiile aflate în proprietatea statului, care lovesc traseul achizitiilor de peste hotare, fac parte din categoria grea la nivel mondial. Statul Grid este clasat pe locul doi în topul companiilor din lume, după Walmart, în topul “Fortune 500” din anul 2017. Legat de probleme importante, cum ar fi GEI, aceste companii își coordonează parțial acțiunile prin intermediul Consiliului electric din China, un organism oficial condus de domnul Liu, care raportează Consiliului de Stat.

Puterea financiara, la dispoziția companiilor aflate în sprijinul statului, pentru a îndulci ofertele pentru activele de peste mări, este asigurată de băncile din China. Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import din China.

“GEI este o prioritate personală a lui Xi Jinping”, spune un ofițer al puterii. “Desigur, Liu [Zhenya] și toți ceilalți directori executivi sunt supuși unei mari presiuni. Xi nu tolerează eșecul. “

Reducerea pierderilor

Cea mai mare ofertă pentru ambițiile rețelei globale a Chinei este tehnologia prin cablu UHV. Desi alte companii precum Siemens din Germania și conglomeratul suedez-elvețian ABB au și această tehnologie, companiile chineze au fost primele care o folosesc pe scară largă.

China a demonstrat deja performanța tehnologiei. Cu 37.000 kilometri de cablu UHV se poate transporta o încărcătură de 150 GW, echivalentul a 2,5 ori încărcătura electrică maximă din Marea Britanie. Și, în pofida unor impulsionări din partea producătorilor de energie electrică înființați, Liu susține că aceste cabluri sunt aplicabile în mod special energiei regenerabile.

Steven Chu, fost secretar al energiei în SUA, a numit pașii Chinei în tehnologia UHV drept “moment Sputnik” pentru SUA, făcând aluzie la lansarea primului satelit spațial în orbită în 1957, care a marcat un salt tehnologic înaintea SUA.

“China are cele mai bune linii de transport cu cel mai mare voltaj și cea mai mică pierdere”, a spus Chu. “Ei pot transporta electricitate pe o distanță de peste 2.000 km și pierd doar 7% din energie. Dacă noi [SUA] am transporta electricitate, pe o distanță de peste 200 km, am pierde mai mult decât atât. “

Tehnologia promite să schimbe modul în care lumea consumă energie, a spus Liu in cadrul altei conferinte ce a avut loc la Londra. El a folosit scenariul ipotetic al hidroenergiei generate în Republica Democrată Congo pentru suma de 0,03 USD/kWh care a fost transmisă Europei prin cabluri UHV chinezești, la un cost la livrare de doar 0,07-0,08 USD/kWh. Acest lucru este comparat cu un cost mediu de 0,20 EUR (0,23 USD) pe kWh pentru gospodăriile din UE, potrivit agenției Eurostat.

Deși procentul de energie electrica pierdut este mai mic decât în ​​cazul altor tehnologii de transmisie, la distanțele pe care China le implementează pierderile totale de energie sunt încă semnificative. Tehnologia a permis, de asemenea, ca China să prioritizeze proiecte masive cu impact disproporționat asupra mediului, atât în ​​țară cât și în străinătate.

Statul Grid este încă in câștig, cu multe proiecte construite cu ajutorul tehnologiei UHV, în afara Chinei. Principalul său succes a fost în Brazilia, deschizând calea pentru instalarea cablurilor UHV de la un baraj hidroenergetic din Amazon până în orașe situate cu până la 2000 km la sud. Acum are ambiții să construiască mai multe linii UHV ca parte a unei investiții suplimentare de 38 de miliarde de dolari, în Brazilia, în următorii cinci ani.

Rețeaua Europei

Deocamdată firmele de electricitate din China se concentrează mai mult pe construirea activelor internaționale de generare și transmisie. China Three Gorges, unul dintre cele mai mari grupuri de electricitate din lume, a cerut luna trecuta preluarea controlului asupra Energias de Portugal, cea mai mare companie de utilități din aceasta tara. Autoritățile de reglementare au respins oferta inițială a Chinei de 9 miliarde de euro, însă este de așteptat să urmeze oferte mai atractive.

Dacă va reuși, acordul va presupune o propunere de creare a unei rețele sud-europene interconectate, spune profesorul Xu. Aceasta ar implica legătura dintre activele energetice generate în mare măsură, în urma crizei financiare. China Three Gorges a cumparat pentru prima data Energias de Portugal (EDP) in 2011 si a investit in divizia de energie regenerabila. În 2012, statul Grid a devenit cel mai mare acționar al companiei Redes Energéticas Nacionais, rețeaua națională de electricitate a Portugaliei. În 2014, statul Grid a participat la CDP Reti din Italia, care deține rețele de transport de gaz și energie. În 2017 utilitatea chineză a încheiat o achiziție de 24% din ADMIE, un operator de retea din Grecia.

Ambițiile de interconectare, combinate cu strategiile agresive de achiziție ale actorilor chinezi de stat, au cunoscut o mai mare opoziție în nordul Europei. Statul Grid a eșuat în încercarea de a cumpăra 14% din Eandis, un distribuitor public de gaze și electricitate în Flandra, după ce orașul Anvers a blocat oferta. În luna mai a reînceput o ofertă pentru a cumpăra o cotă de 20% din Germania, în rețeaua de energie de înaltă tensiune,50 Hertz, potrivit celor mai cunoscuti oameni de afaceri.

Cu distanțele sale mari, foamea pentru energie și dependența tot mai mare de resursele regenerabile, Prof Xu consideră că cel mai potrivit loc pentru prima rețea interconectată este Africa. A atras 39 de oferte de energie începând din 2013, mai mult decât orice altă regiune, potrivit datelor furnizate de RWR.

“Există o serie de companii chineze care realizează proiecte de generare a energiei electrice, care trebuiesc conectate la noile sisteme de transport și distribuție”, spune profesorul Xu.

În Asia de Sud-Est, domnul Xie, planificatorul de stat, își ia in serios responsabilitățile. El vede integrarea energetică regională ca o soluție eficientă din punct de vedere economic și ecologic la problema “toti doresc sa construiasca in felul lor”. El adaugă: “Este împotriva intereselor tuturor de a construi [centrale electrice] și de a nu vinde energia electrica. Vrem să evităm viitoare probleme “.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here