Ceea ce s-a infirmat la București se confirmă la Bruxelles. Comisia Europeană a fost înștiințată de autoritățile române despre intenția de a naționaliza Pilonul II de pensii

0
1312

În ciuda tuturor dezminţirilor prin care Executivul încearcă să liniştească apele, dând asigurări că nu vor suspenda contribuţiile la Pilonul 2 de pensii, se pare că vor face acest lucru, dovadă stând o informare trimisă Comisiei Europene, scrie Florin Cîţu.

În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European și publicat în urmă cu două zile, reprezentanții CE admit că au fost informați de autoritățile române cu privire la ciuntirea Pilonului II de pensii.

O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câștigul fiscal s-ar risipi pe termen lung și ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, se arată în raport.

”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contribuţiilor sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul II opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”, precizează Comisia Europeană.

Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde lei anual (aproximativ 1,5 Euro miliard; 0,8% din PIB).

„Guvernul, PSD, minstrul Finanţelor Publice MINT! În perioada 10-11 aprilie au fost discuţii cu reprezentanţii CE despre faptul că România ignoră creşterea alarmantă a deficitului structural. În contextul acestor discuţii, guvernul României a informat CE de planurile sale de suspendare a contribuţiei pentru pilonul II de pensii şi că vor să facă această contribuţie “facultativă”. După cum vedeţi în text, există mai multe riscuri inclusiv pierderea beneficiilor de pe urma aplicării clauzei pentru reforme sistemice care permite devieri de la ţinta de deficit. Dacă până şi CE ştie de ce face PSD acest circ? Ce ascunde? PSD are nevoie de timp ca să vină cu strategia de comunciare. Deja au planurile de suspendare a contribuţiei pentru pilonul II, iar acum se gândesc cum să ni le bage pe gât şi să facem cât mai puţin scandal. Nu trebuie lăsaţi! Este clar pentru toată lumea că mint doar pentru a mai câştiga timp”, scrie senatorul PNL Florin Cîţu pe pagina sa de facebook.

Amintim că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a publicat duminică „Programul legislativ al Guvernului”, document care propune, pe lângă suspendarea pentru o jumătate de an a contribuţiilor aferente pensiilor private şi încasarea integrală a contribuţiilor CAS de către bugetul de stat, încă un aspect care a fost trecut cu vederea: faptul că vor creşte contribuţiile aferente pensiilor cu 84 de lei, sumă ce va fi plătită atât de angajat, cât şi de angajator.

În ultimul an, s-au „scurs” tot mai multe informaţii privind Pilonul 2 de pensii, fie că au fost zvonuri legate de naţionalizare sau închidere şi, mai nou, despre suspendarea pentru o jumătate de an a contribuţiilor aferente.   Şi nu sunt bani puţini: la data de 31 martie, Asociaţia pentru pensiile administrate privat APAPR gestiona active nete în valoare de 42,5 miliarde de lei, contribuţiile lunare ale celor peste 7 milioane de contributori fiind de 590 milioane de lei lunar. Şi asta în ciuda faptului că anul trecut Guvernul a redus contribuţiile la Pilonul 2 de pensii de la 5,1%, la 3,75%.

În încercarea de a ne lămuri în privinţa modificărilor legislative pe care Executivul plănuieşte să le facă în privinţa pensiilor private obligatorii,   l-am întrebat pe preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care sunt motivele pentru care se intenţionează modificarea legislaţiei în vigoare şi care este problema care ar trebui rezolvată în privinţa Pilonului II.

Evitând să dea un răspuns clar, Ion Ghizdeanu a afirmat doar că „este o problemă de fond, absolut economică, care ar trebui discutată cu hârtiile pe masă”. ”Există un proiect legislativ pe care îl vom completa cu rezultatele evaluărilor făcute asupra pieţei, care ne vor arăta cât este de sustenabil şi ce efecte va avea asupra beneficiarilor. Haideţi să discutăm peste câteva zile”, a spus şeful CNSP.

Anterior, Ion Ghizdeanu declarase pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar şi că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poţi opta pentru Pilonul II.

Ministrul Muncii promisese și ea că suspendarea contribuțiilor la Pilonul II nu se va întâmpla.

Reamintim că într-o conferință de presă oraganizată joi, experții Coaliției pentru Dezvoltarea României au prezentat un document în care trec în revistă declaratiile contradictorii ale guvernanților despre pilonul II de pensii și au prezentat o situație a pensiilor private cu întrebări, răspunsuri și un mesaj unitar: ‘Nu spargeți pușculița copiilor!’.

Coaliția a cerut Guvernului să mențină actuala structură bazată pe trei piloni a sistemului de pensii și să reglementeze, în cel mai scurt timp, creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%, față de 3,75% cât este în prezent. Cei peste 7 milioane de contributori ar pierde în total, prin redirijarea banilor timp de șase luni, 3,6 miliarde de lei (777,6 milioane de euro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here