Brexit: Ultimul sondaj efectuat de BMG (www.bmgresearch.co.uk) pentru publicaţia britanică The Independent, cu câteva săptămâni înainte de data stabilită pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relevă dorinţa poporului de a NU părăsi spaţiul intracomunitar.

0
1039

Prim-ministrul Boris Johnson urmează să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană într-un moment în care majoritatea alegătorilor vor să rămână, potrivit noului sondaj efectuat de BMG (www.bmgresearch.co.uk) pentru publicaţia The Independent care a constatat că deşi Ziua Brexitului, 31 ianuarie, este foarte aproape, opiniile alegătoriilor sunt împărțite, având o marjă de 4 procente (52-48%) în favoarea rămânerii în UE, ceea ce reprezintă inversul rezultatului înregistrat la referendumul din anul 2016.

Oamenii consideră că Brexit-ul va afecta întreaga economie, Sistemul Naţional de Sănătate (NHS), unitatea Regatului și locul pe care Marea Britanie îl va ocupa în următorii 2 ani, în lume. Aproape trei din 10 participanţi la realizarea interviului (29%) se așteaptă la o înrăutățire a situaţiei personale, ca urmare a retragerii din Uniunea Europeană, în timp ce doar 15% se aștepta la o schimbare în bine.

Patru din 10 își doresc o nouă șansa de a vota reintrarea Marii Britanii în UE, în următorul deceniu, 18% spun că un al doilea referendum ar trebui să se desfășoare în decurs de maxim un an, 15% în unu până la cinci ani și 9% în șase până la 10 ani. 10% au declarat că niciun referendum nu ar mai trebui să fie organizat timp de 11 ani sau mai mult, 28% au spus că nu ar trebui să mai fie niciodată un altul, în timp ce 20% au declarat că nu se pronunță.

Nu există semne de entuziasm privind ieşirea din UE, la sfârșitul anului 2020, fără un acord comercială, doar 11% susținând această opțiune. 39% îşi doresc un acord pentru relațiile comerciale viitoare iar 27% doresc păstrarea calităţii de membru al pieței unice, europene.

Prim-ministrul Boris Johnson încearcă să încheie un acord de liber schimb cu Bruxelles-ul, în această perioadă foarte strânsă şi a promis că nu va mai solicita prelungirea termenului, indiferent de rezultatul negocierilor.

Majoritatea de 80 de locuri, obţinută de Boris Johnson la alegerile din 12 decembrie 2019, a reprezentat un mandat clar de îndeplinire a promisiunilor sale de campanie legate de „finalizarea Brexit-ului”.

Întrebați ce așteptari au, legate de impactul pe care îl va avea Brexit-ul, în următorii unu sau doi ani, aproximativ 52% dintre respondenți au declarat că acesta va slăbi Uniunea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, în timp ce doar 13% care au estimat că Uniunea că va fi consolidată.

45% se așteaptă că economia Marii Britanii să fie afectată, față de 29%, care consideră că aceasta va creşte.

39% au declarat că poziția Regatului Unit, în lume, va scădea, comparativ cu 28% care spera că aceasta va crește.

Aproximativ 29% se aşteaptă ca situația financiară personală să se deprecieze, în timp ce 15% speră ca aceasta să se îmbunătățească.

38% consideră că Brexit-ul va crea probleme mari pentru Sistemul Naţional de Sănătate (NHS), în următorii doi ani, în timp ce 25% se așteaptă ca acesta să fie benefic.

Sondajul BMG a fost efectuat pe un eşantion de 1.508 adulți britanici, între 8 și 10 ianuarie, 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here