Breakfast cu Aura Raducu – ministrul Fondurilor Europene

0
2638

la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României s-a desfăşurat evenimentul “Business Breakfast Cu Aura Răducu – ministrul Fondurilor Europene” care s-a constituit într-un bun prilej de socializare şi de dezbateri pe teme de mare interes pentru comunitatea de business.

Dialogurile pe tema noului program de finanţare 2014-2020, au fost intense şi la obiect, d-na ministru Aura Raducu arătând o mare disponibilitate la dialog şi deschidere la toate observaţiile venite din partea mediului de afaceri.

Pentru început, d-na ministru Aura Raducu, a susţinut o prezentare succintă a modului în care a fost încheiat programul de finanţare 2007-2013 şi a condiţiilor în care va debuta noul program 2014-2020, estimând că anul 2016 va fi unul foarte delicat datorită suprapunerii celor două programe. Până în acest moment, pe vechiul program au fost rambursate aprox. 60% din sumele alocate, speranţa fiind că până la încheierea efectivă să se ajungă la o rată de absorbţie de 78-80%. În acest moment, nivelul plăţilor efectuate de la buget către beneficiari este de 78% şi există convingerea că acestea vor fi decontate în întregime. Mai există posibilitatea includerii în programul 2007-2013, până la data de 31 martie, a aşa numitelor proiecte retrospective (proiecte începute cu finanţare de la bugetul de stat care pot fi continuate cu finanţare europeană). În eventualitatea că acestea vor fi acceptate, nivelul ratei de absorbţie va creşte peste valoarea estimată în prezent.

A fost făcută o analiză obiectivă a celor 9 ani de politică de coeziune (2007-2015) în urma căreia a rezultat necesitatea unei mai mari transparenţe în implementarea programelor operaţionale. În acest moment toate resursele sunt focalizate pe implementarea sistemului integrat IT pentru că din a doua jumătate a lunii martie proiectele să poată fi depuse on-line, conform reglementărilor europene. În plus, spune d-na ministru Aura Raducu,” faţă de precedentul program, avem un pachet de condiţionalităţi ex-ante care de fapt reprezintă o sumă de politici sectoriale şi naţionale care trebuiesc îndeplinite. Dacă nu vom reuşi, până la sfârşitul anului 2016, să îndeplinim aceste condiţionalităţi este foarte posibil să pierdem fonduri europene”.

Există în acest moment 10 autorităţi de management localizate în 3 ministere, fiecare cu contract diferit de finanţare, cu kituri diferite, cu cereri şi documentaţii solicitate diferite. Este necesar şi Ministerul Fondurilor Europene se concentrează pe standardizarea tuturor acestor proceduri. S-a convenit deja pe un contract de finanţare unic şi se lucrează, în continuare, la standardizarea kitului şi a documentaţiei solicitate beneficiarilor.

Ministerul Fondurilor Europene doreşte lansarea unui program antisărăcie în cadrul căruia, pentru prima dată, vor fi unite fondurile structurale cu cele provenite de la bugetul de stat, cu scopul de a face aceleaşi scheme de finanţare.

Invitat la acest eveniment, dl. Cosmin Vladimirescu, Country Manager MasterCard România a susţinut o scurtă prezentare legată de evoluţia MasterCard în România şi a ţinut să aducă la cunoştinţa celor prezenţi ultimele noutăţi legate de companie. „Noi MasterCard suntem primii pe lista companiilor care colaborează cu guvernele. Acum câteva zile am anunţat că am licenţiat, în premieră mondială, Ministerul de Finanţe, deci, Trezoreria Statului care devine în premieră, aşa cum spuneam, acceptator în nume propriu de plăţi de taxe şi impozite on-line, pentru început pentru posesorii de carduri MasterCard şi Maestro. În paralel am implementat, începând cu data de 9 decembrie 2015, o scădere a comisioanelor de inter-schimb la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit” a spus Cosmin Vladimirescu, Country Manager MasterCard România.

Au susţinut scurte prezentări dl. Sorin Negrea, Deputy Team Leader şi dl. Mihai Marcoci, Lector Academia de Poliţie A.I. Cuza – expert antifrauda.

Întregul eveniment a fost coordonat de  dl. Eduard Dumitrascu, fondatorul Bucharest Busuness Breakfast.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here