Boris Johnson refuză să acorde Scoției dreptul de a vota pentru independența. Prim-ministrul britanic respinge cererea prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, de a organiza un nou referendum

0
1052

Printr-o scrisoare oficială, Nicola Sturgeon i s-a adresat oficial lui Boris Johnson, pentru a-i solicita o împuternicire în vederea organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

În răspunsul formulat, Boris Johnson a respins solicitarea prim-ministrului scoţian.

Reacţia Prim-ministrului scoţian nu a întârziat să apară. Doamna Sturgeon a respins poziția premierului britanic pe care a calificat-o drept „nesustenabilă și menită să ducă la autodistrugere”, insistând: „Unitatea Parlamentului de la Westminster nu poate fi susținută fără consimțământul tuturor părţilor. Fără îndoială că, în final, democrația va învinge. Singura întrebare este de cât timp vor avea nevoie conservatorii și restul uniunii să înţeleagă şi să accepte inevitabilul.”

Pe scurt, liderul Partidului Național Scoțian i-a trimis o scrisoare oficială lui Boris Johnson, pe 19 decembrie 2019, pentru a-i solicita împuternicirea legală, necesară pentru a organiza un al doilea referendum în temeiul Art. 30 din Legea Scoției, din 1998, solicitând, în același timp, parlamentului scoțian să îi acorde puteri ulterioare pentru a organiza şi alte referendumuri privind independența Scoţiei faţă de Marea Britanie. Documentul întocmit conţine 38 de păgâni şi este intitulat „Dreptul Scoției de a alege”.

Într-o declaraţia susţinută după formularea poziţie sale, Boris Johnson a spus: „Astăzi i-am răspuns doamnei Nicola Sturgeon. Poporul scoțian a votat decisiv pentru menținerea Regatului Unit al Marii Britanii, iar guvernele noastre s-au angajat să respecte această opţiune. Haideți să facem din 2020 un an de creștere și o oportunitate pentru toată Marea Britanie.”

Când doamna Nicola Sturgeon a confirmat că a făcut cererea, la o săptămână după ce şi-a asigurat 47 de cele 59 de locuri din Westminster ale Scoției, cu o cotă de vot crescută la 45%, în alegerile generale din decembrie, a spus că „se așteaptă pe deplin să primească un refuz” din partea Westminster-ului.

Premierul Boris Johnson a declarat, marți, că „a examinat cu atenție și a remarcat” argumentele lui doamnei Sturgeon, dar a spus că „un alt referendum pentru independență va continua stagnarea politică pe care Scoția a înregistrat-o în ultimul deceniu, cu școli, spitale și locuri de muncă lăsate neglijate din cauza campaniei de separare de Marea Britanie”.

Boris Johnson a declarat categoric că „nu poate fi de acord cu nicio cerere de transfer de putere care să conducă la alte referendumuri de independență”, arătând că exclude un alt vot, chiar dacă există o majoritate pro-independență în alegerile ce vor avea loc în Scoţia, anul viitor.

Boris Johnson a mai notat că prim-ministrul Nicola Sturgeon a promis anterior că referendumul organizat în anul 2014, în care alegătorii scoțieni au respins independența faţă de Marea Britanie în proporţie de 55%, va fi un vot „unic pentru o generație”, adăugând: „Guvernul Regatului Unit va continua să mențină decizia democratică a poporul scoțian și promisiunea pe care acesta i-ai făcut-o. “

Răspunzând scrisorii primite din partea premierului Boris Johnson, Sturgeon a acuzat faptul că membrii conservatori ai Parlamentului au fost „îngroziţi de faptul că Scoția ar putea primi dreptul de a-şi alege propriul viitor” și că acest lucru nu este, în niciun caz, pozitiv pentru uniune. „Cu toate că răspunsul de astăzi nu este surprinzător, pentru că, într-adevăr, l-am anticipat, acesta nu va rămâne definitiv. Nu este corect, din punct de vedere politic, ca guvernul britanic să se opună dreptului Scoției de a-și decide singură propriul viitor și să blocheze unilateral mandatul democratic, clar, pe care trebuie să îl dea pentru organizarea unui nou referendum de independență”.

Nicola Sturgeon a mai declarat că guvernul scoțian își va prezenta răspunsul și următorii pași pe care îi va urma, în cursul acestei luni, când va cere parlamentului scoţian să aprobe din nou organizarea unui al doilea referendum pentru independență.

În ciuda manipulării haotice a Brexit-ului și a lipsei de popularitate a lui Boris Johnson, în rândul alegătorilor scoțieni, estimările efectuate pe termen lung pentru susţinea independenței nu s-au confirmat, sondajele prezentând o medie de sprijin a acesteia de aproximativ 48%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here