„ATUNCI CÂND LUCRURILE DEVIN, CU ADEVĂRAT, ÎNFRICOŞĂTOARE”: POSIBILUL ATAC CIBERNETIC, IRANIAN

0
996

Instituțiile financiare și marile corporații americane sunt în pericol. Marea îngrijorare, apărută la Washington, este legată de ceea ce ar putea întreprinde o altă mare putere, împotriva Statelor Unite ale Americii, pentru ca apoi să invinuiască Iranul.

În viitorul apropiat se prefigurează mai multe, posibile, scenarii, de la cel mai recent conflict global condus de Donald Trump, până la cel de-al treilea război mondial (puțin probabil, dar posibil). Derapajul cel mai probabil și mai îngrijorător, deopotriva, ar putea avea loc, însă, în spaţiul virtual… Potențialul unei armate de computere capabile să producă rezultate letale este foarte real. Rețelele electrice ar putea fi închise zile, săptămâni, luni sau pentru totdeauna. Piața bursieră ar putea fi eliminată sau trimisă în cădere liberă de către hackeri. Uzinele de apă ar putea fi otrăvite. Mașinile fără șoferi ar putea fi folosite pentru lovituri care i-ar putea afecta pe americani, în masă. Simplul spionaj corporativ ar putea debalansa economia… Sună dramatic? Bineînţeles. Toate scenariile, descrise mai sus, sunt posibile? Absolut.

Cuibul iranian, pe care Donald Trump tocmai l-a lovit şi-a antrenat asiduu, în ultimii ani, tehnicile de hărţuire digitală, potrivit unui fost oficial al Departamentului de Stat. Departamentul de Securitate Internă a S.U.A. a avertizat sâmbătă, intr-un comunicat, că: „Planurile secrete iraniene, anterioare, au inclus, printre altele, lovituri asupra unor ținte din infrastructură și atacuri cibernetice împotriva unui număr semnificativ de alte ținte din SUA”. Agenția a menționat că „Iranul menține un program cibernetic robust și poate executa, oricând, atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite. Acesta este capabil să efectueze atacuri cu efecte perturbatoare, temporare, împotriva infrastructurii critice a Statelor Unite.”

Apelând la aceste tipuri de atacuri, numărul morților ar putea depăși cu mult pe cel al unui război convenţional. Potrivit ambasadorului Henry Cooper, fost director al Inițiativei de Apărare Strategică a SUA și expert proeminent în domeniul apărării împotriva rachetelor și armelor spațiale: „un atac reuşit asupra rețelelor electrice ale S.U.A. ar putea determina închiderea acestora pe o perioadă nedeterminată, ceea ce ar duce, într-un an, la decesul a aproximativ 90% din totalul americanilor, aproape 297 de milioane”.

Aceasta nu înseamnă că americanii ar trebui să se aștepte, neapărat, la un atac cibernetic pe scară largă, lansat din Iran… „Activitățile cibernetice ilicite ale Rusiei vizează influențarea conflictelor iar activitățile cibernetice din China vizează creșterea propriei economii. În privinţa Iranului, este vorba doar de geopolitică și de facilităţile oferite de piața neagră a țării”, a explicat fostul oficial al Departamentului de Stat. „Cu alte cuvinte, Rusia vrea să semene haos în lume, iar China vrea să devină cea mai mare superputere economică. Pentru a-şi atinge scopurile ambele țări vor folosi tactici de spionaj cibernetic şi de furt corporatist. În privinţa Iranului lucrurile stau cu totul diferit. A avea, la Casa Albă, un adversar ca Trump, care ar putea declanșa un razboi împotriva Iranului, nu este în interesul regimului teocratic. Așadar, spionajul cibernetic pe care Iranul l-ar putea lansa, în acest moment, ar fi doar pentru îndepărtarea preşedintelui Trump din funcție”, a spus fostul oficial al Departamentului de Stat. Menținerea propriului aparat subteran, care facilitează contrabandă cu mărfuri interzise în S.U.A. este mai importantă pentru regimul iranian decât intrarea într-un schimb inutil si distrugator de bombardamente. Cu toate acestea, capacitățile iraniene în domeniul războiului cibernetic sunt încă necunoscute. În trecut, grupuri de hackeri iranieni au piratat site-urile guvernamentale, au eliminat câteva servere ale unor companii și chiar au spart conturile de e-mail ale unor persoane care s-au pronunțat împotriva regimului de la Teheran. Operațiunile de hacking ale acestora au reprezentat mai mult acţiuni de vandalism online, cel puţin din ceea ce se cunoaşte oficial până acum. „Recent, Iranul a început să-și extindă influența şi să vizeze o mulțime de instituții financiare, atât din SUA cât şi din Occident. În ultima vreme este vizibilă activitatea de susţinere, în stil american, a propagandei rusești.”

„Acestea fiind spuse”, a menționat oficialul, „marea îngrijorare de la Washington nu este legată doar de ceea ce Iranul, însuşi, ar putea face, ci ceea ce ar putea face alte țări, în special Rusia, Coreea de Nord sau chiar China, pentru ca apoi să dea vina pe Iran. Există mulți actori care ar putea profita de acest lucru. Urmare a ceea ce se întâmplă chiar în aceste momente, primul lucru pe care oamenii îl vor face va fi să arate cu degetul spre Iran, chiar dacă acesta nu va fi responsabil”, a declarat fostul oficial.

Rusia a sabotat recent rețelele electrice din Ucraina. Vladimir Putin adoră să creeze haos și să privească de pe margine. Nu ar fi deloc exclus ca echipele sale de securitate cibernetică să pirateze Statele Unite pentru ca apoi să lase indicii îndreptate către un făptuitor iranian, acţiune care ar duce la o escaladare suplimentară a conflictului. Pornind de aici, lucrurile devin, cu adevărat, înfricoșătoare.

Pentru a înțelege cât de catastrofal ar putea fi un atac cibernetic incununat cu succes, trebuie mai întâi să ne întoarcem puţin, în timp, în perioada Războiul Rece dintre U.R.S.S. și S.U.A. Pe vremea aceea, una dintre cele mai înfricoşătoare amenințări era EMP, sau bomba cu impulsuri electromagnetice, care ar fi putut, ipotetic, să blocheze rețelele electrice și să distrugă orice echipament care avea un cip, în interior. Pentru că EMP-urile încă reprezintă o amenințare majoră (în 2017, Congresul S.U.A. a organizat audieri cu privire la potențialul Coreei de Nord de utilizare a EMP pentru distrugerea reţelelor electrice, după ce Donald Trump a escaladat tensiunile cu Kim Jong Un), cercetările guvernului american s-au îndreptat către cercetarea şi evaluarea rezultatelor unui astfel de atac, în cazul unui război cibernetic.

În timp ce FBI, CIA, NSA și DHS lucrează pentru consolidarea infrastructurii Americii și a propriilor lor capacități ofensive, atunci când vine vorba de război cibernetic, la fel procedează și Iranul, Rusia, China, Coreea de Nord, Israelul, chiar și India. Un mic exemplu, despre ceea ce poate face Iranul, s-a întâmplat în februarie 2014, la câteva luni după ce magnatul cazinoului Sheldon Adelson, a declarat public că „Iranul ar trebui să fie ţinta focoaselor americane pentru a fi şters de pe faţa Pământului din cauza ambițiilor nucleare pe care le are”. Este ştiut că Adelson este un imens susținător al Israelului. Iranul a fost atât de înfuriat de observațiile facute de acesta, încât, câteva luni mai târziu, hackerii iranieni au aruncat viruși foarte puternici în rețelele de calculatoare ale companiei de cazinouri a lui Adelson, închizând cea mai mare parte a sistemului corporativ. Acest lucru l-a costat pe Sheldon Adelson mai mult de 40 de milioane de dolari.

Fostul oficial al Departamentului de Stat a explicat că „atunci când vine vorba despre superputeri precum China și Rusia, teoria este că orice ne pot face ei, putem să le facem şi noi, ceea ce duce la o expectativă asemănătoare celei din perioada Războiului Rece. Dacă Rusia ne-ar elimina rețelele electrice, America ar face exact același lucru, în schimb. În situaţia în care China ar veni după economia americană, ai nostri ar merge după economia chineză. Cu țări care joacă necinstit, cum sunt Iranul sau Coreea de Nord, atacurile ar putea fi mai puțin drastice dar scenariile mult mai periculoase.

La sfârșitul săptămânii trecute, site-ul web al The Federal Depository Library Program a fost atacat. Pe ecranele computerelor a apărut imaginea preşedintelui Trump lovit în plină figură de un text care avertiza: „Atacat de hackerii Grupului Iranian de Securitate Cibernetică.” Acesta a fost doar un joc pentru copii, probabil făcut de un inginer iranian, care a vrut să pulverizeze puțin graffiti anti-Trump. Adevăratele amenințări, potrivit tweet-urilor unui director de securitate cibernetică din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, sunt, probabil, pe cale să se arate. Deși preşedintele Trump a parut că proclama victoria, in urma raspunsului palid al Iranului, în timpul conferinței de presă susţinută miercuri dimineață, regimul de la Teheran nu pare deloc că ar intenționa să se oprească. „Operațiunile militare nu sunt suficiente”, a declarat Ayatollah-ul Ali Khamenei, iar la Washington sunt mulţi cei care consideră că eliminarea generalului Qasem Soleimani a transformat lumea intr-un loc mult mai periculos iar „adevăratele represalii urmează să se arate, curand”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here