Armata are peste cinci miliarde de euro pentru înzestrare, dar nu prea se descurcă la cumpărături

1
5246

5,2 miliarde de euro are al dispoziție Armata Română pentru înzestrare, însă deși banii sunt alocați în cea mai mare parte, să faci shopping de blindate, corvete și avioane nu e atât de ușor cum poate părea. Cel puțin pentru generalii noștri.

Programul de înzestrare al Armate Române înaintează dificil, cu sincope, atât în cadrul procedurilor de achiziție, cât și pe timpul derulării contractelor, se arată într-un document al Ministerului Apărării Naționale. Furnizorul de transportatoare Piranha nu a livrat comenzile la timp și a fost penalizat, procedura de achiziție de platforme de transport a fost contestată în instanță și se pierd luni bune, achiziția de F-16 este întârziată prin diverse ministere, producătorii de stat nu își pot îndeplini obligațiile la timp sau chiar deloc, iar bătălia cea mare pentru construcția de corvete s-a lăsat cu bătălie în instanță.

Planul de înzestrare a Armatei Române este un document parțial clasificat în cadrul căruia se prezintă detaliat stadiul derulării programelor de înzestrare, precum și planificarea achizițiilor noi de tehnică și echipamente militare. Aceste achiziții trebuie să răspundă cerințelor operaționale actuale și să asigure interoperabilitatea cu cele existente în celelalte state membre NATO.

Înzestrarea forțelor terestre – 2,37 miliarde de euro

În cadrul programelor de înzestrare pentru forțele terestre, prioritare sunt următoarele:

  • transportor blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8×8) Piranha 5;
  • transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha III C;
  • platforme de transport multifuncționale pe roți;
  • sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS;
  • mașina de luptă a infanteriei pe șenile și modernizarea mașinii de luptă a infanteriei MLI 84 M.

Scopul programului de înzestrare cu transportul blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8×8) Piranha 5 este dotarea marilor unități și unități de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forțelor în zona de operații și sprijinul de luptă al acțiunilor militare.

În 2018, a fost semnat un actord și contractul subsecvent nr. 1 cu GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) privind achiziția, atât a 227 transportatoare 8×8 Piranha 5 și a derivatelor aferente, termenul de livrare fiind până în 2023, cât și a suportului logistic iniția. Conform prevederilor contractuale, livrarea primelor 36 produse (30 TBT 8×8 Piranha 5 Armoured Personnel Carrier 30 și 6 derivate pe platforma Pirranha 5 – puncte mobile de comandă) trebuia să se realizeze în 12 luni de la semnarea contractului subsecvent nr. 1, respectiv până la data 12 ianuarie 2019.

În data de 28 martie, GDELS Mowag a fost notificată că este în întârziere, începând cu data de 13 ianuarie 2019, privind livrarea primelor 36 de produse, iar în data de 26 septembrie, autoritatea contractantă a dispus măsuri, prin Romtehnica, pentru emiterea facturilor de penalități pentru întârzierea livrării produselor.

Scopul programului de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8×8 Piranja III C este dotarea marilor unități și unități de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forțelor în zona de operații și sprijinul de luptă al acțiunilor militare. În 2016 a fost semnat acordul cadru și contractul subsecvent nr. 1 cu GDELS-Mowag privind achiziția a 12 derivate pe șasiu de TBR 8×8 Piranha III C și a suportului logistic inițial. În 9 mai 2018 au fost recepționate 2 MEDEVAC și un tractor de evacuare, iar conform planificării pentru 2019, au fost recepționate trei aruncătoare calibru 120 mm și două puncte de comandă. În 2020 se vor livra trei derivate aruncătoare calibrul 120 mm și un derivata CBRN.

Scopul înzestrării cu platforme de transport multifuncționale pe roți constă în achiziția unui număr de 13.963 platforme (25 tipuri) și a unui pachet de suport logistic inițial necesar pentru operarea și mentenanța platformelor, pe parcursul primilor doi ani de exploatare. Într-o primă etapă, respectiv pentru perioada 2018-2027, este prevăzută achiziția a 3.265 platforme de transport (2.902 platforme de transport pe șasiu de autocamion, lotul 1, și 363 remorci și semiremorci, lotul 2, atât pe șasiu de camion, cât și remorci și semiremorci, valoarea acordului-cadru fiind estimată la 737 milioane de euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de atribuire. Conform documentației de atribuire, furnizorul este obligat ca, după livrarea din facilitățile sale de producție a cel mult 300 de produse din lotul 1 (autocamioane), respectiv 45 de produse din lotul 2 (remorci și semiremorci), în toate configurațiile aferente primului an de livrare din primul contract subsecvent, să furnizeze produse realizate în facilitățile din industria de profil din România. În urma analizei ofertelor din etapa a II-a, comisia de evaluare a întocmit Raportul procedurii pentru lotul 1 și Raportul procedurii pentru lotul 2, rezultatele procedurii fiind transmise către Iveco Defence Vehicles S.p.A, câștigător lot nr. 1, Automecanica Mediaș, câștigător lot 2, și C.T.E. Trailers, necâștigător lot 2. Rheinmetall Man Military Vehicles GMBH prin reprezentant MHS Truck & Buss a contestat în instanță una din procedurile de licitație.

Scopul achiziției sistemului lansator multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS este dotarea a trei batalioane de artilerie cu sisteme MLRS-HIMARS (Multiple Launch Rocket System/High Mobility Artillery Rocket System) care asigură mai multe cerințe: precizie și letalitate sporite, asigurarea platformelor cu capabilitate extinsă de redislocare și cu vizibilitate termală, acustică și radar, reduse, posibilitatea de utilizare a unui lot extins de muniții clasice și inteligente. Programul prevede achiziția a trei sisteme MLRS-HIMARS a câte 18 instalații de lansare (în total 54 de instalații) pentru dotarea a trei batalioane, livrarea fiind estimată a se realiza în perioada 2021-2023 (câte un sistem în fiecare an). În februarie 2018, a fost semnat și finanțat primul contract de stat de tip LOA cu guvernul SUA pentru achiziția primelor 18 instalații de lansare (costul total fiind de 409.434.586 dolari), iar în luna martie 2019, a fost semnat și finanțat al doilea contract de tip LOA pentru achiziția celui de-al doilea sistem HIMARS de tip batalion, având un cost de 364.462.000 dolari.

 În privința achiziției de mașini de luptă a infanteriei pe șenile, cantitatea necesară pentru stocul operativ și strategic este de 223 mașini de luptă a infanteriei sau derivate. Fondurile pentru acest program sunt planificate începând cu anul 2023 prin prevederile Planului de înzestrare a Armatei Române 2020-2029 și în funcție de acestea se vor realiza activitățile necesare inițierii programului.

Procedura de atribuire pentru modernizare mașinii de luptă a infanteriei MILI 84 M a fost inițiată în luna septembrie 2019. Autoritatea contractantă a trimis invitația de participare către producător, termenul limită de depunere ofertă fiind 15 octombrie 2019. La solicitarea furnizorului MFA Mizil, companie de stat, termenul de depunere a oferte a fost amânat până la data de 28 octombrie 2019.

Forțele aeriene – 1,46 miliarde de euro

Referitor la programele de înzestrare pentru forțele aeriene, prioritare sunt următoarele:

  • avion multirol al forțelor aeriene;
  • modernizare aeronave IAR-99 în configurația IAR-99 SUPER ȘOIM;
  • sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM și radar tridimensional cu distanță mare de descoperire, mobil – TPS -77.

Scopul programului de achiziție a avionului multirol este îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia națională de apărare, asigurarea misiunilor pentru apărarea teritoriului național pe timp de pace, în situații de criză și război, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul UE și NATO. În 2017 au intrat în înzestrare 12 avioane F-16 în configurație M5.2. Parlamentul a aprobat inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție a pachetului de 5 aeronave F-16 din Portugalia și a pachetului complementare de servicii aferente de la guvernul SUA, în prezent aflându-se în curs de avizare interinstituțională un proiect de lege privind atribuirea contractelor de achiziție de către guvernul Portugaliei și guvernul SUA.

Scopul programului de modernizare aeronave IAR-99 în configurația IAR-99 SUPER ȘOIM este dezvoltarea capabilității aeriene de școală și antrenament avansat, sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică, pe baza platformei aeriene IAR-99, existente în dotare Ministerului Apărării. Programul are ca obiectiv modernizarea a 21 de avioane IAR-99. În data de 22 octombrie 2018 a fost inițiată procedura de atribuire prin negociere fără publicarea unui anunț de participare cu Avioane Craiova, companie de stat, pe baza Documentației Descriptive, iar în perioada decembrie 2018-iunie 2019 s-a desfășurat procedura de atribuire. Ținând cot de propunerile din raportul de auditare a procedurii de achiziție, a rezultat imposibilitatea semnării unui acord cadru și, la nivelul autorității contractante, s-a luat decizia de anulare a procedurii de atribuire a contractului, aceasta urmând să fie reluată în conformitate cu cerințele instituției miliare. În iulie 2019, a fost aprobată reluarea programului pe două componente, respectiv modernizare avioanelor IAR-99 Standard și revitalizarea și eliminarea obsolescențelor pentru IAR-99 Șoim.

Scopul programului de înzestrare cu sistem rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM este dotarea Forțelor Aeriene (4 sisteme) și a Forțelor Terestre (3 sisteme) cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare pentru apărarea spațiului aerian și a principalelor obiective militare și civile de pe teritoriul național. Sistemele de rachete sol-aer sunt complexe, cu perioadă mare de realizare a produselor, instruire și operaționalizare a capabilităților. Estimarea livrărilor este: 2020 – 1 sistem PATRIOT/FA; 2021-2022 – 3 sisteme PATRIOT/FA; 2024-2026 – 3 sisteme PATRIOT/FT. În luna decembrie 2017 a fost contractat primul sistem PATRIOT și serviciul de instruire a personalului, valoarea totală a contractului fiind de 765,95 milioane de dolari. În data de 16 octombrie 2018, s-a semnat Amendamentul nr. 2 (A2), în baza căruia au fost contractate echipamente majore aferente sistemelor FU 2,3 și 4 (valoarea totală 608,9 milioane de dolari, achitată în luna noiembrie 2018). În perioada 16-24 noiembrie se desfășoară activitate de analiză a programului PMR4, în SUA.

Scopul programului de înzestrare cu radar tridimensional cu distanță mare de descoperire, MOBIL – TPS-77, este dotarea Statului Major al Forțelor Aeriene cu 7 radare tridimensionale pentru executarea misiunilor de asigurare a operațiilor aeriene prin executarea cercetării prin radiolocație a spațiului aerian în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO. În perioada 2015-2018 au fost contractate 5 complete din care 3 au fost deja recepționate și instalate. În lunile noiembrie și decembrie 2019 vor fi instalate și celelalte două sisteme. În anul 2019 a mai fost contractat un sistem, cu termen de livrare decembrie 2021.

Forțele navale – 1,36 miliarde de euro

Referitor la programele de înzestrare pentru forțele navale, prioritară este achiziția de corvete multifuncționale și sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavală (SIML).

Scopul programului de înzestrare cu corveta multifuncțională este achiziția a patru corvete pentru Forțele navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: împotriva amenințărilor aeriene, a navelor de suprafață, a amenințărilor submarine, împotriva războiului electronic precum și pentru foc la litoral. Procedura specifică de achiziție pentru produsul ”Corvetă multifuncțională” a fost inițiată în 1 martie 2018 în baza HG 48/2018. Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclusă și modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor.

Raportul procedurii specifice a fost aprobat la 1 iulie 2019, iar în data de 2 iulie 2019, Romtehnica a transmis ofertanților comunicările privind rezultatul procedurii. Câștigătorul procedurii de atribuire a fost declarat Asocierea NAVAL Group cu Șantier Naval Constanța cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, fără TVA (fără a fi incluse munițiile). Damen Schelde Naval Shipbuilding a depus, în data de 9 iulie 2019, la Tribunalul București, o contestație prin care solicită anularea procedurii specifice, precum și o plângere la Curtea de Apel împotriva Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor nr. 1029 referitoare la procedura specifică. Procesul la Curtea de Apel București a fost suspendat, așteptându-se soluționarea cauzei la Tribunalul București, care, în data de 8 octombrie 2019, a respins acțiunea Damen, dând câștig de cauză autorității contractante.

Scopul programului de înzestrare cu sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) este dotarea cu un sistem de instalați imobile de lansare rachete antinavă moderne, destinat apărării comunicațiilor maritime proprii, respingerii, neutralizării și distrugerii navelor de luptă inamice. Procedura specifică de achiziție pentru sistemul de instalații mobile de lansare antinavă a fost inițiată la 1 octombrie 2018, în baza HG 620/2018. În data de 27 mari 2019, a fost depusă o singură ofertă preliminară de către compania MBDA France, iar în perioada 1-4 iulie 2019 s-a desfășurat prima rundă de negocieri. În data de 5 iulie 2019, comisia de evaluare a elaborat raportul precizând condiționările ofertei prezentat de MBDA France și a propus anularea procedurii specifice pentru atribuirea contractului pentru că ofertantul nu a demonstrat că oferta depusă îndeplinește cerințele din documentația de atribuire și a condiționat prețul de achiziție la pachet cu alte 48 de rachete navă-navă și 96 rachete navă-aer aferente procedurii specifice ”Corvete multifuncționale”.

1 COMMENT

  1. V-ați întrebat care este calitatea juridica a Rheinmetall care blochează o procedura fără sa depună oferta, deci nu a fost potențial prejudiciata? Nu este un instrument de “sabotare” a procedurilor armatei? Mai reflectați putin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here