138 de societăți comerciale din România și 10 din străinătate în circuitul evazionist al mogulului Pro -Adrian Sârbu- părintele manelelor Tv și al generației Pro

0
6536

Conform rechzitoriului procurorilor, fondatorul grupului de presă MediaPro îi amenința pe șefii firmelor sale care încercau să mai achite din datorii că “le rupe capul” și îi numea “trădători”, scrie Adevarul. Evitarea plății taxelor către stat era o obișnuiță pentru Adrian Sârbu.

Potrivit rechizitoriului, Adrian Sârbu controla, la vedere, 19 firme, dar indirect, prin persoane interpuse, erau 149 de entități juridice, respectiv 9 fundații și 140 de societăți comerciale (138 cu sediul în România și două cu sediul în Cipru și Franța.

Procurorii susțin că unul din modurile de lucru era falimentarea companiilor, pentru a eluda plata taxelor la stat.

De exemplu, procurorii susțin că firma Publimedia a fost băgată premeditat în faliment, nu înainte de a i se înstrăină toate activele. Întreaga operațiune s-a desfășurat în tmai multe etape:

În decembrie 2010, personalul angajat cu contract de muncă al Publimedia International SA a demisionat cu acordul părților, fiind angajat imediat la Mediafax Group SA și MediafaxSA.

Ulterior, Publimedia International SA a cesionat către Mediafax Group toate acțiunile pe care le deținea la SC Publione Media SRL, SC Elanca Media Sales SRL și SC Ancor Publishing SRL. Apoi, Publimedia a cesionat către Mediafax Group drepturile asupra tuturor mărcilor proprii (Gândul, Apropo, ZF Business Magazin, Apropo de TV, Ziarul Financiar, Acasă Magazin, Pro TV Magazin, Prosport etc.). În același timp, i-a vândut și site-urile și domeniile proprii.

După finalizarea acestor operațiuni, compania și-a încetat activitatea și a cerut intrarea în faliment, ajungând să datoreze statului, prin TVA neachitat, peste 10 milioane de lei. Pentru că firma nu mai avea nimic pe numele său, Fiscul nu a putut recupera nimic din creanțe.

Procurorii notează și declarațiile lui Mihnea Vasiliu și ale fostului director financial Mirela Dragnea.

Vasiliu a spus că a plecat din trust în 2006, nemulțumit că Adrian Sârbu refuza sistematic să finanțeze activitatea firmelor. Potrivit acestuia, Sârbu obișnuia să afirme în ședințele cu angajații că nu vrea să plătească taxe la stat întrucât penalitățile aferente taxelor și impozitelor declarate, dar neplătite, sunt mai mici decât costurile unui eventual împrumut la bancă și că oricum „va veni Năstase și va da o amnistie fiscală”.

Mihnea Vasiliu a mai arătat că, la un moment dat, a trecut peste dispoziția lui Sârbu și, împreună cu directorul financiar de grup, Mirela Dragnea, a decis să achite parțial datoriile Mediafax. Reacția lui Sârbu ar fi fost foarte dură. El ar fi acuzat-o pe Mirela Dragnea că decapitalizează societatea.

Adrian Sârbu mai este acuzat că i-a determinat pe administratorii, directorii generali și directorii financiari ai societăților Publimedia International SA și Mediafax Group SA, „să ridice și să îi predea din casieriile societăților sume de bani pentru a le folosi în interes personal”.

De altfel, Liliana Șerban, secretara lui Sârbu le-a mărturisit procurorilor că „primea solicitări pe mail, SMS sau telefonic, din partea familiei inculpatului, pentru a le fi dați bani sau pentru plata unor facturi”.

Potrivit actelor de la dosar, numai în anul 2014, Adrian Sârbu a cheltuit peste 6 milioane de euro.

Complicii lui Sârbu

Anchetatorii au arătat că faptele de care este acuzat Adrian Sârbu – evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani – nu ar fi fost posibile fără aportul subalternilor săi, care au făcut, practic, toate treburile „murdare”. Printre cei trimiși în judecată se numără Orlando Nicoară, fost director general în cadrul Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL, si actual șef la News.ro, Roxana Grigoruță (fost administrator al Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al Mediafax Group SA), Cosmina Noaghea (fost director general în cadrul Publimedia International SA), Sorin Nicolae Dinu (fost director financiar în cadrul Publimedia International SA și Mediafax Group SA), precum și avocații Liana Petrovici și Gheorghe Dragoș Chiș.

Cosmina Noaghea, judecată pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, nu a recunoscut acuzațiile. Procurorii au arătat însă că Noaghea, în calitate de director general al Publimedia International, a semnat cu firma Sort Prod Imex SRL contractele de cesiune de drepturi de autor cu angajații, unul dintre mecanismele prin care se făcea evaziune fiscală.

Totodată, aceasta ar fi semnat contracte fictive de prestări servicii de catering sau de transport cu Sort Prod Imex SRL). Orlando Nicoară, este un alt pion al lui Adrian Sârbu. Acesta ar fi semnat actele adiționale la contractele încheiate de societățile Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL cu Digital Age Investment SRL și Produktiv Complet Management SRL, cunoscând că sunt fictive. Totodată, el ar mai fi semnat și contracte de cesiune de creanță între firmele trustului, pentru eludarea taxelor către stat. Un alt personaj-cheie a fost avocata Liana Petrovici.

Deși nu a recunoscut acuzațiile, procurorii au arătat că avocata a întocmit și avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive, având drept scop ascunderea și disimularea modului în care sumele de bani au fost însușite din firme. Procurorii au arătat că, în perioada ianuarie 2006 – august 2014, Adrian Sârbu i-a determinat pe administratorii, directorii generali și directorii financiari ai societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SA să evidențieze în actele contabile operațiuni fictive. El le cerea permanent directorilor să găsească modalități concrete de evitare a plății taxelor datorate statului.

Așa arată procurorii Parchetului General în rechizitoriul prin care, pe 1 aprilie, l-a trimis în judecată pe mogulul media Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group.

În acest dosar Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61,5 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro).

Toate detaliile pe:

https://www.activenews.ro/stiri-mass-media/Cum-functiona-masinaria-evazionista-pusa-la-cale-de-Adrian-Sarbu-Va-rup-capul-daca-achitati-datoriile-firmei-catre-stat.-Va-veni-Nastase-si-va-da-o-amnistie-fiscala-132142

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here