Recenta eliminare a plafoanelor la contribuţiile sociale reprezintă un obstacol în plus, în contextul în care România a devenit a treia piaţă din lume ca dificultate în recrutare

0
1542
contributii sociale

“EY” este o firmă de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică a “EY” România, a declarat în cadrul celei de a XI-a ediţii a Conferinţei anuale de fiscalitate “EY”:

“La nivel macroeconomic, anul 2017 precum şi anii care vor urma vor fi definiţi de o serie de măsuri în domeniul fiscal legate de nevoile bugetului de stat, iniţiativa BEPS, directivele Europene şi acordurile privind schimburile de informaţii fiscale între statele lumii. Dar, nu trebuie să uităm nici dimensiunea fiscală pur românească, incluzând modificările recente de legislaţie, ca de exemplu eliminarea plafoanelor la contribuţiile sociale”.

Eliminarea plafoanelor la CAS (contribuţia la pensie) şi CASS (contribuţia la sănătate) pentru angajaţii cu un salariu brut de peste cinci salarii medii pe economie a condus la creşterea costurilor cu forţa de muncă.

Având în vedere că România a devenit, conform unor studii recente citate de “EY”, a treia piaţă din lume ca dificultate în recrutare (după Japonia şi Taiwan), mediul de business românesc este expus unei situaţii de costuri crescute, combinată cu o disponibilitate redusă a forţei de muncă pe piaţa autohtonă.

Din punctul de vedere al analiştilor “EY”, legislaţia fiscală actuală nu oferă angajatorilor sau angajaţilor afectaţi soluţii care să compenseze această creştere de costuri. Poate doar să ia în considerare orice posibilă măsură de optimizare fiscală prevăzută de reglementările legale în vigoare (de exemplu, acordarea de acţiuni sub formă de “Stock Option Plan” care beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil).

Claudia Sofianu, liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale a “EY” România a spus: “Din punctul meu de vedere însă, în acest context, angajatorii trebuie să se concentreze mai degrabă pe măsuri care cresc gradul de favorabilitate a locului de muncă pentru angajaţii lor, ca de exemplu flexibilitatea programului de lucru şi programele de dezvoltare a carierei”.

   Autorităţile au dezvoltat o atenţie sporită în cadrul controalelor fiscal

Andra Caşu, director la divizia de impozite directe a EY România subliniază: “Există în momentul de faţă facilităţi fiscale care pot fi aplicate de contribuabili pentru o optimizare a calculului de impozit pe profit, printre care amortizarea accelerată şi facilităţile prin scutiri de impozit şi deduceri suplimentare de cheltuieli pentru sectorul de cercetare-dezvoltare. “Dar există – de asemenea – şi regimuri alternative de taxare ce merită avute în vedere (impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul HORECA)”.

  Deoarece autorităţile fiscale au dezvoltat o atenţie sporită în cadrul controalelor fiscale (în special pentru zona preţurilor de transfer şi a substanţei tranzacţiilor), “EY” estimează că numărul controverselor va creşte simţitor în următoarea perioadă.

Cele mai multe dintre multinaţionalele care operează în România se aşteaptă să treacă printr-un control de preţuri de transfer în următorii 2 ani

Un studiu EY arată că 64% dintre multinaţionalele care operează în România se aşteaptă să treacă printr-un control de preţuri de transfer în următorii doi ani. Având în vedere că, în 2017, marii contribuabili au obligativitatea de a avea pregătit dosarul preţurilor de transfer pentru 2016 până la depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor fi supuşi verificărilor în domeniul preţurilor de transfer din partea ANAF în 2017.

“Ne aşteptăm la o intensificare a controalelor în acest domeniu şi nu doar pentru marii contribuabili”, adaugă Adrian Rus, liderul Diviziei de preţuri de transfer a “EY”.

O altă schimbare semnificativă, potrivit “EY”, se referă la reducerea termenelor de prezentare a dosarelor de preţuri de transfer, în contextul în care întocmirea unui asemenea dosar a devenit un exerciţiu mai complex, ţinând cont de modificările efectuate pentru alinierea cu Planul de Acţiune OCDE privind Erodarea Bazei Impozabile şi Transferul Profiturilor.

Cea mai importantă modificare a Codului de procedură fiscală, care a intrat în vigoare în decembrie 2016, priveşte ordinea stingerii creanţelor fiscale şi are o consecinţă nefastă.

Emanuel Băncilă, partener “EY” Law, liderul Diviziei de litigii şi dispute fiscale a declarat: “Se încalcă principiul «egalităţii de arme»; astfel, contribuabilul pierde posibilitatea de a suspenda executarea silită prin depunerea unei scrisori de garanţie şi este nevoit să aştepte peste trei ani soluţionarea definitivă a contestaţiei sale fiscale pentru a-şi putea solicita şi banii înapoi,”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here