Ratele românilor cu credite în lei au crescut abrupt în ultimele trei luni. După actualizarea dobânzii trebuie să se aștepte la un plus de circa 160 lei la rată

0
1171
rate-credite-lei

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la majoritatea creditelor în lei, a depăşit astăzi pragul de 3% și a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani și nouă luni. Economiștii anticipau că indicatorul va atinge o rată medie de 3,02% la final de an, dar acesta a depășit prognoza cu șase luni mai repede. Românii cărora zilele acestea li se actualizează dobânda trebuie să se aștepte la un plus de circa 160 lei la rată.

Organizaţia profesională CFA România, a analiştilor financiari, anticipa în urmă cu câteve luni că rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni va ajunge la 3,02 în decus de un an.

La începutul lunii februarie, pe fondul presiunilor inflaţioniste, Banca Naţională a României (BNR) a decis să majoreze pentru a doua oară în acest an rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an de la 2% pe an, revenind la nivelul practicat în urmă cu trei ani. Creşterea dobânzii ROBOR din ultima perioadă este şi un efect al acestei decizii. Mişcarea BNR a venit ca urmare a inflaţiei în continuă creştere.

Revista Capital a calculat efectele majorării dobânzilor din ultimele zile luând ca reper un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 266.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi. Cei peste 200.000 de români care beneficiază în prezent de garanţia statului ştiu că ratele lor se actualizează o dată la trei luni în funcţie de dobânda ROBOR la trei luni.

Românii care au ghinionul ca zilele acestea să aştepte actualizarea dobânzii trebuie să ştie că, în ultimele trei luni, indicatorul ROBOR s-a majorat cu peste 50% până la nivelul de astăzi de 3,09%. Asta înseamnă un plus de circa 160 de lei la rata lunară.

Citeste si  Săptămâna Financiară cu Kristine Bago la Profit News TV - 02.09.2022

Dacă ne raportăm, însă, la valoarea minimă atinsă de ROBOR în octombrie anul trecut, adică 0,68%, diferenţa de bani faţă de rata actuală este de circa 360 de lei.

Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai cinci ani

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here