Rate în creştere la bănci, plinul la maşină cu 10% mai scump

0
1163

Recentele aşteptări inflaţioniste vor aduce pentru populaţie rate în creştere la bănci, depozite cu acumulare negativă, „plinu’ la maşină” cu 10% mai scump, consideră Iancu Guda, preşedintele AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România) şi lector IBR (Institutul Bancar Român). Membrii AAFBR susţin că inflaţia anuală va ajunge la finalul anului curent la 2,13%, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent.

 Estimările AAFBR vin în contextul intenţiei guvernanţilor de a majora acciza pe combustibil, începând cu luna septembrie 2017. Iancu Guda, preşedintele AAFBR, a comentat pe profilul său de Facebook cele mai recente aşteptări inflaţioniste în contextul actual. Redăm mai jos postarea sa: „Ce se întâmplă? – inflaţia anuală creşte (0,6% în mai, 0,9% în iunie, 1,4% în iulie), iar aşteptările medii AAFBR indică 2,2% la final de 2017, respectiv 3,3% final de 2018; – De ce creşte inflaţia? Două canale: CERERE (consum record, datorită creşterii venitului populaţiei cu 14,5% iulie YoY (an la an, n.r.), avans stoc credite de consum 10% în iunie YoY, cel mai ridicat nivel din 2012) şi oferta (majorare cheltuieli cu salariile şi, începând din septembrie, combustibil (estimări de creştere preţ combustibil cu 10% începând din septembrie, din cauza majorării accizei. Aceste cheltuieli suplimentare se transpun în preţul final … se declanşează spirala inflaţionistă); –

Care sunt consecinţele ? O politică monetară restrictivă din partea BNR, (probabil singura instituţie lucidă în momentul de faţă), estimările AAFBR indicând o dobândă de politică monetară de 2,25% final de 2018 (faţă de 1,75% actual). Aceasta poate duce la majorare ROBOR (1M) la 1,1% (final 2017) şi 1,6% (final 2018); – Ce înseamnă pentru populaţie? Rate în creştere la bănci, depozite cu acumulare negativă, plinu’ la maşină cu 10% mai scump.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here