BNR anunţă prin raportul de stabilitate financiară din acest an că rata creditelor neperformante la nivelul populaţiei a avut o creştere de 13% în martie 2018 faţă de martie 2017, deşi rata creditelor neperformante în România a scăzut la un nivel de 6,4%, cu mult sub cotele de alarmă stabilite de EBA.
Creşterea neperformantelor este mascată de creşterea accelerată a creditării persoanelor fizice din 2017 şi primul trimestru din 2018. Rata medie a unui credit ipotecar a crescut cu 108 lei şi cu 128 de lei la un credit Prima Casă, din cauza creşterii ratei dobânzii pe interbancar, ROBOR.
Primul raport de stabilitate financiară prezentat de banca centrală în acest an, subliniază:
“Deşi rata creditelor neperformante a continuat evoluţia descendentă la nivelul sectorului populaţiei, această dinamică a fost determinată de un efect de bază important, generat de creşterea mai pronunţată a împrumuturilor, în timp ce volumul creditelor neperformante acordate acestui segment în monedă națională a reintrat pe o pantă ascendentă, crescând cu 13% (martie 2018 față de martie 2017). Măsurile fiscale de limitare a deductibilităţii fiscale pentru bănci, ce influenţează continuarea procesului de rezoluţie a creditelor neperformante, coroborate cu modificarea tendinţei ratei de dobândă aferentă monedei naționale, în contextul unui ciclu internaţional de creştere a dobânzilor şi de reducere a programelor de relaxare cantitativă, reprezintă principalii factori de influenţă”.
Estimările BNR arată că probabilitatea de nerambursare pe un orizont de un an (martie 2018 – martie 2019) s-a reînscris pe un trend ascendent, majorându-se în medie cu valori între 0,25 puncte procentuale și 0,8 puncte procentuale, în funcție de tipul creditului sau al debitorului.
Datoria totală a populației a continuat să se majoreze pe parcursul anului 2017 în valori nominale, evoluția fiind determinată de creșterea creditului bancar ipotecar şi a celui de la IFN. Nici creditul de consum nu a fost mai prejos.
După cum explică raportul de stabilitate, majorarea creditului a fost în principal determinată de creșterea valorii medii a unui împrumut, indiferent de destinația acestuia. Astfel, valoarea medie a unui credit ipotecar s-a majorat cu 13%, iar valoarea medie a unui credit de consum a crescut cu 17% în perioada aprilie 2017 – martie 2018 față de perioada aprilie 2016 – martie 2017. Tendinţa de creştere a dobânzilor la împrumuturile în monedă naţională poate genera presiuni asupra clienţilor vulnerabili, în sensul creșterii gradului de îndatorare la un nivel nesustenabil. În situația majorării ratei dobânzii cu 2 puncte procentuale, gradul de îndatorare ar crește cu circa 6 puncte procentuale în cazul debitorilor cu credite ipotecare și cu circa 1 punct procentual în cazul debitorilor cu credite de consum.
“În primele trei luni ale anului 2018 volumul creditelor neperformante s-a majorat (+0,8%), iar până la finalul acestui an probabilitatea medie de nerambursare este prognozată să crească atât pe segmentul creditelor ipotecare, cât şi al celor de consum. Unul din principalii factori explicativi ai modelelor de estimare a probabilității de nerambursare este gradul de îndatorare al debitorilor”, spune în continuare Raportul de stabilitate. O eventuală creștere cu 10 puncte procentuale a gradului de îndatortare (din cauza majorării dobânzilor) ar conduce la o majorare a probabilității de nerambursare cu 6% în cazul creditului ipotecar și cu 3% la sută în cazul creditului de consum.
O eventuală evoluţie nefavorabilă a veniturilor ar putea conduce la o creștere a îndatorării peste un nivel sustenabil în cazul debitorilor mai vulnerabili. În ceea ce priveşte costurile, în perioada martie 2017 – martie 2018, costul lunar pentru un credit ipotecar standard a înregistrat o majorare de aproximativ 108 lei, în timp ce în cazul unui împrumut standard de tip Prima Casă costul lunar a crescut cu 129 lei (în ambele cazuri creşterea în termeni relativi a fost de 15%). La nivelul creditului de consum, majorarea costului lunar a fost de 2%. În acelaşi interval, ponderea creditelor ipotecare în lei pentru care s-a consemnat o creştere a ratei de dobândă a fost de 84 la sută. Cu toate acestea, evoluţia a fost contrabalansată de majorarea câştigului salarial mediu net lunar (cu 362 lei în termeni absoluţi, reprezentând un avans de 15% în perioada martie 2017 – martie 2018).
La nivelul portofoliului curent de împrumuturi, circa 79 la sută din debitori au un nivel al gradului de îndatorare sub 50 la sută, în timp ce 21 la sută se situează peste această valoare.