Rata de euforie, in scadere

0
1672
Foto:Reuters/ Ralph Orlowski
Foto:Reuters/ Ralph Orlowski
In ciuda faptului ca euro a atins maximul ultimelor cinci luni in urma primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, euforia a fost de scurta durata intrucat conform Alliance News, euro a scazut in raport cu oponentii principali in sesiunea de miercuri, 26 aprilie, ca urmare a diminuarii increderii investitorilor din cauza preturilor scazute la petrol si a rezultatelor castigurilor companiilor. Datele de miercuri de pe bursele europene arata o oarecare stagnare pentru atat pentru indicii CAC 40, DAX cat si pentru Stoxx Europe 600.

Pe pietele valutare euro a scazut cu 0.35% fata de dolar la 1.0888, a scazut de asemenea cu 0.17% fata de lira sterlina la 0.84942 si 0.24% fata de yen la 121.08. In acest sens este asteptata cu deosebit interes intalnirea Consiliului Guvernatorilor al Bancii Centrale Europene ce va avea loc in cursul zilei de astazi.

Totusi, potrivit analistilor Goldman Sachs nu sunt asteptate schimbari mari in urma acestei intalniri. „Ne asteptam ca in cadrul Consiliului Guvernatorilor Banca Centrala Europeana sa isi pastreze neschimbate instrumentele cheie: ratele de referinta si parametrii programului sau de achizitionare de active”. „Atentia s-a canalizat pe orientarea politicilor BEC. Doua aspecte se remarca: indicatii cu privire la orice viitoare politica de normalizare si rolul diminuarii factorului discretionar pentru ratele de referinta semnalat de asteptarea conform careia acesta vor ramane la nivelul prezent sau chiar inferior”.

Aceeasi parere este impartasita si de Michael Hewson, analistul de piata principal la CMC Markets: „Banca Centrala Europeana si-a redus deja in aceasta luna programul de achiziționare de obligațiuni garantate de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro, astfel incat orice alta noua miscare este improbabila pe termen scurt”. De asemenea Ipek Ozkardeskaya, analist de piata senior la London Capital Group spune ca nu asteapta schimbari in politica Bancii Centrale Europene, dar ca o declaratie mai ferma si mai lamuritoare cu privire la programul de relaxare cantitativa a Presedintelui BEC, Mario Draghi, ar fi bine primita de catre piete.

Desi impactul victoriei lui Macron asupra burselor europene a disparut treptat, factorul politic de actualitate este reconfirmarea planului Administratiei Trump de a reduce taxele companiilor de la 35% la 15% in cadrul conferinta de presa tinuta ieri la Casa Alba de Gary Cohn, directorulConsiliului Economic National si Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei. In ciuda declaratiilor incurajatoare DJIA inregistreaza o scadere de 21.03 p.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here