Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la 10,84%, în decembrie. Absorbţia efectivă a fost de 6,46%

0
1023
fonduri-europene

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE), la jumătatea celui de-al doilea exerciţiu financiar din cadrul Uniunii Europene, cadrul financiar 2014-2010, rata de absorbţie curentă a fondurilor europene era de numai 10,84%, spre finele lunii decembrie, iar cea efectivă de 6,46%.

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană era de peste 3,3 miliarde euro, la data de 20 decembrie, ceea ce reprezintă o absorbţie curentă de 10,84%. În ceea ce priveşte absorbţia efectivă, respectiv rambursările de la CE, procentul este de 6,46%, adică peste 1,9 miliarde euro.

Mai mult, există şi programe care au zero absorbţie efectivă de fonduri structurale, respectiv Programul Operaţional Capital Uman şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, deşi alocările de la UE pentru acestea depăşesc 4,3 miliarde euro, respectiv 168 milioane de euro. Totodată, Programul Operaţional Regional are o absorbţie efectivă infimă, de numai 0,37%, în valoare de 24,2 milioane de euro, alături de Programul Operaţional Capacitatea Administrativă, cu o absorbţie efectivă de 12,9 milioane de euro, respectiv 2,34%.

In ceea ce priveste Programul Operaţional Infrastructură Mare , deşi are o alocare de 9,4 miliarde de euro, absorbţia efectivă este de numai 418 milioane de euro, respectiv 4,44%. De asemenea, prin Programul Operaţional Competitivitate au fost absorbiţi efectiv 59,1 milioane de euro, respectiv 4,45%, dintr-o alocare totală de 1,3 miliarde de euro. În schimb, cel mai performant Program Operaţional este cel ce vizează întreprinderile mici şi mijlocii, PO Iniţiativa pentru IMM-uri, care are deja o absorbţie efectivă de 83,78%, respectiv 83,7 milioane de euro dintr-o alocare totală de 100 de milioane de euro.

Citeste si  „SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ” cu Dan Bucura, la B1TV - Daniel Dăianu: „Noi, avem venituri extrem de firave la buget şi nu întâmplător, în PNRR, există o secţiune pentru reforma sistemului fiscal astfel încât să avem venituri fiscale superioare. Veniturile noastre bugetare sunt foarte joase.” - Dan Bucura: „Grupul Paval Holding, celebrul Dedeman, a anunţat un profit record de 600 milioane euro. Marja de profit la concurentul Leroy Merlin, fix pentru aceeaşi perioadă, este de 9%. Dacă top 100 retalieri ar declara profit, pe modelul Dedeman, încasările din impozite, la buget, ar fi de 4 ori mai mari.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here