Raportul pandemic Ashoka România arată că empatia, solidaritatea, leadershipul descentralizat și soluțiile de coopera trans-sectoriale sunt cei mai importanți piloni ai societății civile în această perioadă

0
572

Raportul “O pandemie care apare o dată la un secol: obstacole și oportunități emergente pentru schimbarea socială” este lansat astăzi de Ashoka România, asociația care construiește și sprijină o comunitate de lideri ai schimbării și transformă instituții și culturi pentru a putea susține crearea de schimbare spre binele societății.

Cele mai importante puncte din raportul menționat pentru societatea civilă sunt:

  • empatia și solidaritatea față de membrii societății civile care construiesc în continuare proiecte și caută soluții
  • o noua viziune asupra finanțării societății civile
  • leadership descentralizat
  • soluții de cooperare trans-sectoriale.

E deja binecunoscut faptul că pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra vieților tuturor – „normalul” nostru a fost amenințat sub toate aspectele. Majoritatea sectoarelor au fost forțate să devină compatibile cu conectivitatea la distanță, cu o preocupare specială pentru educație și piața muncii. În consecință, pandemia a accentuat inegalitățile existente, îngreunând conectarea unora cu lumea în care trăiesc din cauza lipsei unei conexiuni la internet.

Observăm și acum, ca de altfel și în cadrul studiului realizat în 2017 referitor la percepția asupra inițierii schimbării în România, că, în ciuda tuturor dificultăților, românii se consideră creatori ai schimbării și doresc să joace un rol activ în societate. 82% dintre români cred că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, și 7 din 10 se consideră creatori ai schimbării în cadrul comunităților lor. În plus, 8 din 10 români cred în continuare că pot deveni ei înșiși creatori ai schimbării în viitor.

Studiul ne-a arătat că, indiferent de venit sau categoria socială, românii aleg să creadă că fiecare om și fiecare profesie poate contribui în mod real la schimbarea societăților și construirea unui viitor mai bun. Aceste rezultate ne alimentează motivația de a continua misiunea demarată de Ashoka în România acum trei ani, de a contribui la crearea unei societăți în care fiecare cetățean să poată găsi modalități creative și inovatoare de rezolvare a provocărilor sociale. Dar împreună putem crea un ecosistem al schimbării, bazat pe conceptele de bază promovate: munca în echipă, orientarea spre soluții de cooperare, empatia și leadership descentralizat”, a declarat Ana Murray, Country Director Ashoka România.

Din perspectiva antreprenorilor sociali, din studiul „Fellows COVID-19 Impact Survey”, – realizat de Ashoka, arată că impactul inițial al pandemiei a afectat în mod negativ peste 20% dintre colaboratorii Ashoka, astfel că aceștia și-au redus la minim activitățile zilnice sau și-au încetat cu totul funcționarea. Între timp, peste 40% au continuat să funcționeze cu un impact semnificativ redus. Aproape jumătate dintre respondenți au fost forțați să-și modifice în mod drastic activitatea, ceea ce a însemnat schimbarea orientării activității lor, renunțarea la anumite inițiative și reducerea personalului, toate având consecințe majore asupra impactului și sferei de influență prezente și viitoare.

Trecerea la mediul virtual nu a fost posibilă pentru multe organizații din cauza tipului de muncă sau a grupurilor țintă care participau la program. Mai mult, 67% dintre respondenți au estimat o scădere a finanțării cu o medie de 500.000 de dolari per organizație. Consecințele potențialelor întreruperi de activitate pentru toți antreprenorii sociali ar putea fi dezastruoase, dat fiind că o mare parte a populației se bazează pe servicii care nu sunt furnizate în mod fiabil de către alte instituții ale statului.

Unul dintre subiectele centrale a fost bunăstarea, mai ales în contextul în care pandemia COVID-19 a generat un sentiment de nesiguranță în rândul oamenilor și organizațiilor. Izolarea, concedierile, teama- toate au dus la un program de muncă prelungit și mai mult stres.

De-a lungul lunilor de izolare și greutăților impuse de carantină la nivel global, toate persoanele cu care am discutat au subliniat același lucru: faptul că empatia a avut un rol semnificativ în a-i ajuta să treacă peste aceste momente dificile. Având un nivel mai crescut al empatiei, observăm nevoia de spații sigure și neutre, în care centrul sunt oamenii, bunăstarea lor, nevoia lor de conectare, toate fiind o prioritate mai importantă decât simplele relații tranzacționale, cum ar fi de exemplu transferurile de experiență practică.

Indiferent de subiectul abordat în cadrul discuțiilor sau atelierelor Ashoka, am observat recurența unui anumit aspect: o schimbare a peisajului care atrage o trecere de la ideea de competiție și individualism spre cooperare trans-sectorială, prin acțiune colectivă și co-crearea de spații pentru învățare și colaborare. La nivel mondial, Ashoka Fellows au dezvoltat inițiative care să ajute comunitățile în combaterea urmărilor negative ale pandemiei. Prin intermediul proiectelor lor, antreprenorii sociali au facilitat parteneriatele dintre societăți, ONG-uri, indivizi și alte entități la nivel global.

Mai mult, din studiul efectuat de Ashoka, a reieșit și o redefinire a calităților liderului unei organizații. Situația creată de criza pandemică a schimbat și viziunea acestora. Pentru a putea conduce cu succes o schimbare de sistem, rolul central al unui lider devine acela de a crea spații și roluri care permit altora să contribuie la și să conducă schimbarea. Totodată, implică cercetarea și inovarea modalităților prin care conducem și ne organizăm pentru a avea impact asupra sistemului.

Cât privește finanțarea, în special cea dedicată organizațiilor din linia a doua, Ashoka a lucrat alături de McKinsey pentru a exprima modalitățile în care societatea civilă să poată continua activitatea, fără dezechilibre financiare majore prin adoptarea unor mentalități orientate spre sisteme, munca în parteneriat între finanțator și organizație, dar planificarea unui angajament de lungă durată.

De asemenea, tot pentru susținerea societății civile în această criză medicală, Ashoka România  a demarat două proiecte în 2020, „Impact Academy”/Academia de Impact și „Unlonely Civil Society”/ Societatea Civilă Împreună. Impact Academy (IA) a fost un program în cadrul căruia ne-am dorit să obținem impact colectiv cu ajutorul a opt lideri ai societății civile, în timp ce Unlonely Civil Society/Societatea Civilă Împreună a fost un program de șase luni finanțat de Black Sea Trust ca o măsură de susținere a societății civile, unde reprezentanți ai societății civile din România și Moldova au luat parte.

Ashoka Pandemic Report

http://file:///C:/Users/MCI/Downloads/Ashoka%20Pandemic%20Report.pdf

http://Ashoka%20Pandemic%20Report.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here