Raportul Fundației Free Russia: „Rusia exploatează, în avantajul său, instituţiile şi sistemele juridice occidentale”

0
981
Sediul Central al Interpol, Lyon, Franţa. Criticii spun că Rusia a abuzat de statutul de membru al organizaţie internaţionale.

“Rusia a exploatat continuu, ani la rând, instituțiile și sistemele juridice din Occident adresându-le critici, invalidând hotărâri judecătorești și revocând sancțiunile primite”, se spune într-un nou raport, care a făcut obiectul unui amplu articol publicat pe site-ul Naţional Public Radio (www.npr.org), sub semnătură jurnalistei Sasha Ingber.

Raportul întocmit de Fundația Free Rusia (Rusia Liberă) descrie modul în care Kremlinul a subminat Occidentul, folosind case de avocatură şi firme de audit, internaționale, oficiali străini, grupuri de reflecție și organizații nonguvernamentale din New York pană în Letonia.

Printre numeroasele acuzații aduse Kremlinului, Fundația Free Russia afirmă că U.S. Immigration and Custom Enforcement a fost pus în situaţia să extrădeze sute de cetăţeni ruși aflaţi în căutarea unui refugiu, din cauza acţiunilor de forţare a protocoalelor internaționale, exercitate de Moscova, care s-a folosit inclusiv de procedura „red notice”, a Interpolului, prin care a solicitat în mod repetat localizarea și arestarea provizorie a persoanelor vizate, până la momentul extrădării.

Ted Bromund, senior asociat al Fundației Heritage, a declarat că „U.S. Immigration and Custom Enforcement a arestat persoane, în baza notificărilor „red notice” emise de Interpol, pentru încălcarea legilor imigrației, procedura care aproape i-a permis președintelui Vladimir Putin să-și aleagă țintele.”

„Autorităţile însărcinate cu aplicarea legii anti-imigrație s-au confruntat cu o alegere dificilă între a ține seama de cererile uneori nejustificate venite din partea Moscovei şi riscul neglijării amenințărilor teroriste reale”, se spune în raportul întocmit de Fundația Free Russia.

Publicarea acestui raport a fost programată, în mod simbolic, de Ziua Nationala a Rusiei.

Fundația Free Russia, organizație nonguvernamentală cu sediul în Washington, din care fac parte diverse personalități şi numeroşi dizidenți, a dorit să dezvăluie rezultatele raportului, miercuri 12 iunie, cu o zi înaintea unui eveniment care avea să fie găzduit de U.S.Capitol Visitor Center din Washington DC

„Kremlinul înțelege psihologia şi temerile occidentale: securitatea şi lupta împotriva terorismului”, spune fondatorul și președintele Fundației Free Russia, Natalia Arno. „Acum, se infiltrează în țesătura democrației”.

Natalia Arno a dezvăluit ca, în anul 2012, i s-au propus trei variante: să lucreze pentru serviciile de securitate ale Rusiei, să petreacă 20 de ani de închisoare sau să părăsească țara în maxim 48 de ore. De atunci, Arno a lucrat continuu pentru a documenta ceea ce ea numește „abuzurile guvernul rus sub administraţia Putin”.

Tipuri de abuz

„Presupusele victime din rândul sistemelor internaționale exploatate de Rusia nu sunt doar adversarii sau criticii politici”, se spune în raport. “Acestea includ investitorii occidentali, procurorii străini și o familie care, de curând, s-a refugiat în Guatemala”.

Raportul menționează, de asemenea, că o unitate Trezoreriei S.U.A., a avut o înțelegere cu Serviciul Federal de Monitorizare Financiară al Rusiei care, ulterior, a fost încălcată.

Potrivit unui raport BuzzFeed, întocmit în anul 2018, planul acestei înţelegeri prevedea schimbul de informații în legătură cu instituțiile suspectate că ar oferi sprijin financiar ISIS, însă, rușii s-au folosit de această înţelegere pentru a obţine, cu ajutorul oficialilor SUA, informații financiare în legătură cu diverşi dizidenți, cercetători sau anchetatori.

„Mi s-a spus, de către un jurnalist de la BuzzFeed, că una dintre solicitări a fost în legătură cu mine”, spune Ilya Zaslavskiy, șef al departamentului de cercetare a Fundației Free Russia. „Este o nebunie pentru că eu nu am fost niciodată în Orientul Mijlociu și în plus, sunt evreu rus”.

Zaslavskiy mai spune că „Serviciul Federal de Monitorizare Financiară al Rusiei a transmis mai multe întrebări guvernului S.U.A. dar noi incă nu știm dacă Trezoreria Statelor Unite a transmis sau nu, informațiile solicitate.”

Complicații europene

Cercetătorii acuză, de asemenea, că „Rusia a folosit politicile occidentale pentru a sfida, în mod activ, tradițiile juridice”. Aceasta s-a întâmplat în Belgia și Franța, după ce guvernul rus a preluat ostil compania petrolieră Yukos.

O instanță a Tribunalului Internaţional de la Haga a luat o decizie favorabilă acționarilor Yukos, obligând Moscova să le plăteascăacestora daune în valoare de 50 de miliarde de dolari, în caz contrar riscând să se confrunte cu sancţiuni internaţionale. Ministerul rus de Externe a ameninţat că va popri Ambasada Belgiei din Moscova, acuzând guvernul belgian că ar întreprinde manevre menite să limiteze propriile eforturi, în acest caz.

În urma unor amenințări represive similare, parlamentarii francezi au adoptat o serie de legi pentru protejarea împotriva sechestrului a bunurilor statului francez, aflate pe teritoriul altor state. Aceste legi au fost denumite, generic, „Amendamentul Putin” sau „Articolul Yukos”.

Există, de asemenea, multiple exemple privind modul în care rușii au solicitat asistență juridică din partea unor firme de avocatură, internaţionale, cu care, anterior, s-au întâlnit în diverse instanţe, în care acestea le reprezentau adversarii.

În plus, raportul vorbeşte şi despre o companie militară privată, numită Grupul Wagner, aflată în legătură cu „bucătarul-șef” al lui Putin. Aceasta operează în Siria, Republica Centrafricană și Venezuela.

Josh Rudolph, asociat al Alianței pentru Securitatea Democrației, declară că „Putin, în ultimul deceniu, a depus eforturi uriaşe pentru a deveni global, după ce a distrus statul de drept și democrația în Rusia. Kremlinul și procurorii săi subminează, acum, democrațiile de pretutindeni, îmbogățind elitele, construind dependență energetică, finanţând populiștii, organizațiile care le sunt favorabile, mass-media si grupările marginale te tip paramilitar”, a adăugat Josh Rudolph într-o declaraţie transmisă prin e-mail. Această declaraţie nu a fost inclusă în raport.

Printre vorbitorii care au luat cuvântul la eveniment s-au regăsit senatorii Sheldon Whitehouse, D-R.I., Rep. Adam Kinzinger, R-Ill și Daniel Kimmage, lider al unității Departamentului de Stat însărcinat cu combaterea propagandei străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here