Raportul fraudelor de la City Insurance… 125 de milioane de euro care nu exista

0
1336

Amenzi în valoare de 11 milioane de lei şi retragerea aprobării întregii conduceri a City Insurance! ASF a solicitat în plus prezentarea unui plan pentru restabilirea cerințelor de capital. Conducerea companiei a fost preluată temporar de FGA

Cei trei membri ai Directoratului City Insurance, Szilagyi Renato – președinte Directorat, Barbu Mircea Buzerea – vicepreședinte și Stavros Mavrogalos Fotis Spyridon – membru, au fost sancţionaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu amendă de 1 milion de lei, fiecare. Totodată a fost retrasă aprobarea întregii conduceri a instituție.

La rândul său, fiecare membru al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului a primit câte o amendă în valoare de 1 milion de lei și a fost sancţionat şi cu retragerea autorizației. Aceştia sunt: Woodthorpe Robert Browne – președinte, Max Walter Rossler – vicepreședinte, Cristian Pascale, Aelita Arampova și Epameinondas Papanikolaou.

Compania City Insurance, a primit, de asemenea, o amendă în cuantum de 2.930.766 lei și obligația de a transmite către Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanțare și redresare pentru a fi restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile necesare acoperirii cerințelor de capital.

În Monitorul Oficial din data de 07 iunie 2021 a fost publicată DECIZIA privind sancţionarea cu amendă şi retragerea aprobării acordate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, domnului Szilagyi Renato, în calitate de preşedinte al directoratului Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A. pe care o publicăm, mai jos.

monitorul-oficial-partea-i-nr-573 (1)-13-31

Trei firme din cadrul grupului Autocar, cu activități în zona reparațiilor auto, solicită falimentul City Insuarnce, cea mai mare companie de asigurări din România, cu aproape 3 milioane de clienți în zona de RCA.

Conform unui comunicat de presă, City are datorii de 1,1 milioane de lei care, actualizate cu dobânzi și penalizări legale, ajung la peste 3 milioane de lei. Ca urmare, cele trei firme au notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) cu privire la situația City Insurance și au înaintat o cerere de faliment și instanțelor de judecată.

„Este cel puțîn bizar să asistăm doar după câțiva ani la o reeditare a falimentului Astra, dar de data aceasta cu consecințe mult mai mari pentru întreagă piață. Societatea City Insurance deține în prezent peste 45% din piața RCA, iar societățile Astra și Carpatica nu depășeau împreună 33% cota de piață RCA în momentul falimentului. Consiliul Concurenței trebuie să se autosesizeze de urgență, societatea de asigurări având în prezent o cotă de piață care reprezintă fără doar și poate un mare risc sistemic.”, transmite un comunicat de presă al grupului.

Semnatarii comunicatului fac referire și la situația financiară a City Insurance enumerând mai mulți parametri.

” Societatea de asigurări City Insurance are toate simptomele pe care societățile Astra și Carpatica le aveau în momentul declanșării falimentului:

– Număr ridicat de reclamații la ASF (2097 de reclamații în perioada Ianuarie – Iulie 2019);
– Cota importantă în clasa de asigurări cu risc cel mai ridicat (peste 45% în RCA);
– Cota de piață importantă în rândul transportatorilor (peste 90%);
– Întârzieri mari la plata despăgubirilor către service-uri și păgubiți;
– Întârzieri mari la plata despăgubirilor pentru daunele externe (datorii de ordinul zecilor de milioane de euro);
– Subevaluarea rezervelor de dauna cu peste 50%;
– Număr ridicat de procese în instanța pentru neplata daunelor;
– Probleme privind lichiditatea;

Peste 70% dintre dosarele de dauna câștigate de către petenți prin intermediul SalFin sunt contestate de către City Insurance astfel încât păgubiții RCA să ajungă în instanțele de judecată și în acest mod, să rostogolească datoriile către păgubiți cu încă 2 – 3 ani.”, arată sursa citată.

Nu ar mai avea bani pentru plata daunelor

Mai mult, grupul de firme Autocar vine și cu un calcul despre care spune că arată faptul că City Insurance se află în incapacitatea de a își mai achita obligațiile.

Un calcul elementar ne arată următoarele:
Cifra de afaceri a societății City Insurance în anul 2018 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei ( aprox. 320 milioane euro).

Rată a cheltuielilor de achiziție și administrare: aprox 30% = 96 000 000 euro
Cifra de afaceri – cheltuieli de achiziție și administrare = 224 000 000 euro
Numărul dosarelor de dauna pentru ultimele 12 luni este de aproximativ 130 000
Aproximativ 90% din cifra de afaceri a societății City Insurance este formată din RCA.
Peste 90% dintre transportatori au polițe RCA la City Insurance
Dauna medie la categoria transportatori este de aproximativ 5000 de euro
Dauna medie la categoria autoturisme este de aproximativ 1600 euro
Peste 90% dintre polițele RCA cu valabilitate de o luna de zile sunt vândute de către City Insurance.

Frecvența daunei pentru polițele RCA cu valabilitate de o luna este de peste 4 ori mai ridicată decât cea pentru polițele RCA cu valabilitate de 6 sau 12 luni.

Dauna medie (transportatori + autoturisme): aproximativ 2700 de euro
Societatea City Insurance are de achitat daune în cuantum de aproximativ 351 000 000 de euro (130 000 dosare de dauna x 2700 euro dauna medie a societății City Insurance) în timp ce întreagă cifra de afaceri a societății de asigurări este de aproximativ 320 000 000 de euro.

Adresăm o inrebare retorică Autorității de Supraveghere Financiară:
De unde poate achita societatea City Insurance daune care depășesc cifra lor de afaceri?”, transmite comunicatul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here