Raportul de activitate al Curţii de Apel Bucureşti pentru anul 2016

0
2441
Raportul de activitate al Curţii de Apel Bucureşti pentru anul 2016

La data de 07.03.2017, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Curţii de Apel Bucureşti, tribunalelor şi judecătoriilor din raza sa de activitate pe anul 2016. La eveniment au fost prezenți domnul Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, doamna judecător Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, doamna judecător Evelina Mirela Oprina, doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, doamna judecător Nicoleta Margareta Ţînţ, doamna judecător Gabriela Baltag, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Emilia Ion, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, domnul judecător Lucian Netejoru, inspector şef al Inspecţiei Judiciare, domnul avocat Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, domnul avocat Briciu Traian, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, preşedinţii tribunalelor arondate şi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Ca și în anii precedenți, analizând volumul de activitate total al curților de apel și instanțelor arondate, dar și separat – doar pe curți de apel, Curtea de Apel București se poziționează pe loc fruntaș la nivel național, desfășurând aproximativ un sfert din activitatea judiciară din România.   

Raportat la numărul de dosare, în anul 2016, un procent considerabil din activitatea judiciară la nivel național a revenit Curții de Apel București și instanțelor arondate, respectiv 24,73%. Raportat la complexitatea cauzelor instrumentate în România, Curtea de Apel București și instanțele arondate acesteia se află tot pe primul loc cu un procent de 26,94%.

 În anul 2016, numărul total al cauzelor soluționate de Curtea de Apel București și tribunalele și judecătoriile  arondate a fost de 525.374, în timp ce numărul de dosare nou intrate pe rolul acestor instanțe a fost de 516.822, observându-se astfel scăderea stocului de dosare cu 6,14% faţă de anul 2015, ceea ce denotă preocuparea pentru soluționarea dosarelor mai vechi.

Numărul cauzelor nou intrate la secțiile Curții de Apel București a fost, în anul 2016, în ușoară creștere comparativ cu anul precedent, cu 755 de dosare mai mult decât în 2015. Această creștere a dosarelor nou intrate s-a resimțit în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale cu 6,25% (Secția a VII –a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale), în materie penală cu 5,45 la sută și în materia litigiilor cu profesioniști și faliment (Secția a V-a civilă și a VI-a civilă) cu 1,31%.

Analiza cumulată a indicatorilor de eficienţă măsuraţi de aplicaţia Statis indică o activitate a Curții de Apel București încadrată ca eficientă.

Activitatea instanţelor din raza Curţii de Apel Bucureşti a fost remarcată în anul 2016 de aspecte pozitive, precum scăderea stocului de dosare, ceea ce denotă preocuparea pentru soluţionarea dosarelor mai vechi, cu celeritate precum şi diminuarea duratei de soluţionare a cauzelor faţă de anul anterior, rezultată din creşterea numărului de cauze soluţionate în 0-6 luni şi scăderea numărului de dosare soluţionate în termen mai mare de doi ani.

Sunt remarcabile eforturile făcute de judecătorii din cadrul Tribunalului Ilfov, care deşi a avut cea mai mare încărcătură medie la nivel naţional şi s-a confruntat cu un deficit de personal, a înregistrat cea mai mare operativitate dintre tribunalele arondate curţii, aceasta fiind de 1.230 de dosare soluţionate/judecător, faţă de 754 de dosare soluţionate/judecător cât s-au înregistrat la Tribunalul Giurgiu.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti s-a remarcat în anul 2016 cu o rată de soluţionare a cauzelor de 103,31% ceea ce reprezintă o performanţă demnă de apreciat, mai ales în condiţiile complexităţii deosebite a cauzelor pe rolul acestui Tribunal şi a fluctuației de personal, care cu greu face faţă volumului şi dificultăţilor cu care se confruntă activitatea instanţei.

Referitor la judecătoriile arondate, cu cea mai mare operativitate s-a remarcat Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti (94,43%) iar Judecătoria Bolintin Vale a înregistrat cea mai mare creştere a indicelui de operativitate faţă de anul anterior, respectiv 15,10 procente, ceea ce reprezintă o reală îmbunătăţire a activităţii acestor instanţe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here