Raportul celor două Comisii de buget, finanţe şi bănci nu a identificat nicio ”gaură” în bugetul României din 2016, aşa cum s-a afirmat public la începutul anchetei şi nu a constatat dispariţia unor sume de 10-14 miliarde lei din trezoreria statului

0
1919
Comisii de buget, finanţe şi bănci

Raportul mentioneaza de asemenea ca nu s-au făcut presiuni asupra funcţionarilor pentru aprobarea rectificărilor bugetare din 2016.

Comisiile reunite de buget din Parlament pentru a investiga eventuala gaură de 10 miliarde de euro din bugetul de stat pe 2016 au stabilit că gradul de realizare al indicatorilor nu justificau o rectificare bugetară pozitivă, nici în iunie, nici în noiembrie 2016, aşa cum a decis Guvernul Cioloş, a declarat președintele Comsiei de buget din Senat, social-democratul Viorel Arcaş.

”1,6 miliarde prognoză nejustificată de creştere a veniturilor, ceea ce impunea, suntem de aceeaşi părere şi cu cei de la Curtea de Conturi, că cele două rectificări în funcţie de gradul de realizare al indicatorilor respectivi şi în iunie şi în noiembrie nu justificau o rectificare pozitivă nici în iunie, nici în noiembrie”, a declarat Arcaș.

Rugat să comenteze care sunt consecințele rectificărilor bugetare, senatorul a făcut referire la nerealizarea veniturilor – cele 11,6 miliarde, nerealizarea cheltuielilor bugetare în totalitate şi a programul de investiţii. Leonardo Badea, omologul său de la Camera Deputaților, a spus că raportul conţine recomandări pentru a putea folosi datele rezultate din analiza comisiei ca un instrument de execuţie bugetară preventivă.

Fostul consilier al premierului Cioloș, Ionel Dancă, a prezentat comentariile pe care Dacian Cioloș și fostul ministrul de Finanțe Anca Paliu Dragu le-au făcut cu această ocazie de Dacian Cioloş şi Anca Paliu Dragu:

– Concluziile Raportului denotă mai degrabă un demers al cărui obiectiv este de a caută vinovăţia guvernului din 2016 acolo unde de fapt avem de-a face cu elemente şi proceduri tehnice care nu sunt specifice deciziilor acestui guvern şi care se regăsesc în practicile guvernelor precedente.

– La rectificările bugetare se iau în calcul în principal veniturile fiscale, nu şi celelalte venituri asupra cărora guvernul are un control mai redus, fiind bazate pe estimările formulate de diverse categorii de ordonatori de credite, inclusiv instituţii auto-finanţate.

– Datele publice privind execuţia bugetară din 2016 arată că veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană) au fost în sum[ de 216,9 miliarde lei, cu 0,2% mai mari faţă de anul precedent iar deficitul bugetar la finalul anului a fost de 2,41%, sub ţintă anuală stabilită de 2,8% din PIB, ceea ce arată că şi cheltuielile au fost ţinute sub control.

– În concluziile aceluiaşi Raport, se insistă însă pe nerealizarea veniturilor estimate din fonduri europene, fără a se ţine cont de natură nefiscala a acestor venituri care se pot realiza doar în măsură în care se fac şi cheltuielile care ulterior sunt decontate de Comisia Europeană.

– Membrii Comisiilor de specialitate ar fi trebuit să remarce că în ultimii ani au fost aproape sistematic diferenţe între veniturile estimate şi cele realizate din fonduri europene şi că această nu a fost o problema specifică sau generată de Guvernul condus de Dacian Cioloş.

– Poate că ar fi fost mai utilă o anchetă din partea celor două Comisii cu privire la modul în care s-au făcut aceste estimări în ultimii ani şi cum au fost sau nu au fost pregătite proiectele în anii precedenţi pentru a avea un nivel mai mare al veniturilor din fonduri europene.

– Şi chiar dacă nu a fost atinsă ţintă anuală iniţială de 12,3 miliarde lei, veniturile strict din fonduri europene pe proiecte publice au ajuns la un nivel de 6,8 miliarde lei la sfârşitul anului, fără a include aici şi sumele pentru plăţile din agricultură de cca. 12,3 miliarde lei.

– În bugetul din 2017 în mod artificial au fost acum incluse venituri din fonduri europene destinate plăţilor din agricultură, lăsându-se astfel impresia unei creşteri semnificative a bugetului pentru agricultură sau a unor venituri mai mari din fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here